Szegedi Pszichológiai Napok 2015/II

A 2015-ben is megrendezésre kerülő Szegedi Pszichológiai Napok alkalmával beszélgettünk a főszervezőkkel. Kozma Kamilla és Mandell Henriett válaszoltak feltett  kérdéseinkre.

XIV. FORUM HUMANUM
Hogyan indult a Forum Humanum rendezvény?

A Forum Humanumot először 2001-ben rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem (akkoriban József Attila Tudományegyetem) Bölcsészettudományi Kar pszichológia szakos hallgatói. Már ekkor is egy lelkes fiatalokból álló, jól szervezett csapat állt a Forum Humanum mögött, azonban a rendezvény jogi hátterének biztosítása végett később, 2003-ban a megalapították a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületét (SZEPSZI), mely azóta is közhasznú szervezetként aktívan vesz részt –  nem csak – a hallgatói élet színesítésében. Természetesen nagy segítséget nyújtott számunkra karunk, és a Pszichológiai Intézet vezetősége is, akik mindebben támogatnak minket.

Céljaink közt szerepel, hogy lehetőséget biztosítsunk társainknak arra, hogy olyan előadásokon és műhelyeken vehessenek részt, amelyek túlmutatnak az órán megszerzett ismeretanyagon, valamint, hogy a pszichológia tudományát közelebb hozzuk és érdekesebbé, érthetőbbé tegyük az ide látogató nem szakmabeli vendégek számára – hiszen mindenkit érdekelnek a viselkedésünk mögött meghúzódó folyamatok.

Mesélnél a szervezői csapat tagjairól? Kik ők?

A szervezők minden évben a Szegedi Pszichológus Hallgatók Egyesületének tagjai közül kerülnek ki, tehát a Forum Humanum teljes mértékben hallgatók által szervezett rendezvény.

Jellemzően BA vagy MA tanulmányaikat végző, nappali tagozatos hallgatókról van szó, de idén először levelezősök is a segítségünkre voltak.  A szervezői csapat minden évben újraszerveződik – ahogy valaki elvégzi a szakot, új hallgató kerül a helyére – így folytatódik a Forum Humanum hagyománya, az új szervezők és főszervezők ötleteivel lesz évről évre egyre jobb és jobb a rendezvény.

Ha egy szóban kellene összefoglalnom, azt mondanám, önkéntesek vagyunk. Olyan emberek, akik szeretnék visszaadni mindazt, amit elődeinktől mi is megkaptunk.

A szervező pszichológus hallgatók

Miért a társas játékok témakört választottátok?

A Forum Humanum központi témája a szervezőkkel együtt minden évben változik. Idén szerettünk volna egy olyan témát feldolgozni, amely minden embert érint, mindenkihez szól. Életünk nagy részét különböző közösségekben és kapcsolatokban éljük, legyen ez a család, a párkapcsolat, az iskola, vagy a munkahely. Az volt a célunk, hogy olyan témákba és helyzetekbe nyerjenek bepillantást az érdeklődők, melyekkel nap, mint nap találkozhatunk, mégsem feltétlen egyértelműek a játék „szabályai”.

Hány látogatót vártatok, sikerült-e ezt elérni, túlszárnyalni?

A rendezvény évente megközelítőleg 150-200 látogatót számlál, melyet nagyban befolyásol az aktuális fő téma is. Nagy örömünkre elmondhatjuk, hogy igen, idén sikerült ezt túlszárnyalni: körülbelül 300 érdeklődő vett részt a XIV. Forum Humanum – Szegedi Pszichológiai Napokon.

Hogyan értékelitek a két napot?

Rengeteg dícsérő szót kaptunk, és mi is elégedettek vagyunk mind a szervezők munkájával, mind az előadások és műhelyfoglalkozások színvonalával. Izzasztó munka folyt az utóbbi egy évben illetve a rendezvényen is, a hosszú ideig tartó igyekezet és lelkesedést követően pedig öröm volt látni a munka gyümölcsét. Hiszen ezt tényleg az emberekért és a tudományért tesszük.

Mit terveztek jövőre?

Az új főszervezőknek már átadtuk a stafétát, most már rajtuk áll, hogy jövőre mi lesz a fő téma. Körülbelül egy-két hónapon belül kezdődik el a jövő évi rendezvény szervezése, addig egyelőre nem tudunk információval szolgálni. Reméljük, hogy megőrzik azt, ami megőrzésre méltó, és újítanak abban, ami változtatást kíván. Ebben akár segítségünkre is lehetnek az olvasók az alábbi kérdőív kitöltésével, amiben a tudtunkra adhatják, hogy milyen témákra illetve szakemberekre volnának kíváncsiak: ITT.

Mit üzentek az otszazalek.com olvasóinak?

Arra ösztönöznénk mindenkit, hogy amennyiben érdeklődik ezen tudomány iránt, igyekezzen egy kritikai nézőpontot képviselni a pszichológiával szemben. Jobban mondva inkább azokkal a személyekkel, fórumokkal, cikkekkel, sőt képzésekkel szemben, akik/amik pszichológia címén nem valós, esetleg áltudományos tartalmakkal próbálják megtéveszteni a laikus embereket. Mindenképp arra bíztatnánk mindenkit, hogy foglalkozzon önmaga és mások megismerésével, társas életünk játékszabályainak feltárásával, hiszen nincs is nagyobb katarzis annál, mint amikor tükröt mutatnak nekünk és meglátjuk magunkat benne.  Ugyanakkor érdemes tájékozódni arról, hogy bizonyos információk hiteles forrásból származnak-e, illetve milyen szakmai képzettséggel milyen jellegű pszichológusi munkát jogosult valaki végezni.

Köszönjük az interjút!

“Szegedi Pszichológiai Napok 2015/II” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: generic levitra

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.