Tíz évesen tudta, hogy szakács szeretne lenni. Tizenhat esztendősen elindult az álmai útján és már középiskolai tanulmányai alatt külföldi mesterektől tanulhatott. Hogy mi jellemezte már kezdőként is? Szeretett dolgozni és szerette, amit csinál. Széll Tamás előadásán jártunk Szegeden az IH Rendezvényközpontban.

Forrófejű rocker volt, amikor elhatározta, hogy harminc éves kora előtt lesz egy Michelin csillaga. Huszonkilenc esztendős volt, mikor az Onix, a második magyar étterem is kiérdemelte ezt a kitüntetést. Amit megálmodott, azt megvalósította. A legfontosabb események között szerepel az életében.

Forrás: http://bocusedorhungary.hu
Forrás: http://bocusedorhungary.hu

A híres és nevezetes Bocuse d’Or.
A ma 91 éves „gasztro pápa” találta ki a versenyt, mely 1987 óta kétévente kerül megszervezésre. A rendezvény lehetőség arra, hogy nemzetek bemutassák sajátosságaikat. Hatvan pályázó ország, négyfős csapatban indul, maga a versenyző viszont egy ember, aki képviseli az országát, a többiek az ő segítői. A komi, aki nem lehet több, mint 22 éves a versenyig, ő a séf jobb keze, a coach, aki semmihez sem nyúlhat, csupán verbálisan nyújthat segítséget, és a president, aki a 24 fős nemzetközi zsűri tagja lesz és értékeli a fogásokat. A legtöbb ember a konyhában arra törekszik, hogy minél rövidebb idő alatt, és persze minél finomabb ételt készíthessen el. Ha reális időben szeretnénk nézni, akkor a versenyzők körülbelül 10 ember 8-10 órányi munkáját végzik el 5 óra 35 perc alatt. Ezt követően a tudását összemérő 24 csapat ételeit a 24 nemzetet képviselő zsűri ízleli meg.

Hogyan is néz ki ez az egész?
Fontos, hogy nemzeti sajátosságot mutassanak be az indulók. Értsd: az alapanyag és a technológia. Két témában kell készülniük: egy húsos és egy halas fogás. 2016-ban a magyar erdőt választották témaként kecsegével és a szarvasborjúval. Ezt 14 főre kellett elkészíteni, három köret-elemmel.

Foto: Papp Sándor
Foto: Papp Sándor

Mindeközben több ezer fős közönség szurkol, énekel, dobol, zajong körülöttük, nekik pedig a külvilágot kizárva kell helytállniuk, hiszen, ahogy Tamás elmondta, a főzni tudás csupán félsiker, a másik fele azon múlik, hogy fejben hogyan tudnak ott lenni. A versenyt megelőző időben 15-20 alkalommal főzik meg a tervezett ételt.
Egy hatalmas összefogás állt amögött, hogy 2016. május 10-11. között Magyarország volt a világ gasztronómiájának középpontja. Budapesten rendezték meg az európai Bocuse d’Or döntőjét.
S itt nincs vége, a mesterszakács, kinek, elmondása szerint, a kedvenc étele a rakottkrumpli, célja a fiatal tehetségek segítése, a pályán való elindítása, szakmai támogatása. Itthon pedig, szerinte, az a legfontosabb, hogy a magyar szakács-oktatásban reformokat vigyenek véghez, például,ne a recepteket magolják be a tanulók 50 éves tankönyvekből, hanem a francia mintához hasonlóan a technológiákat ismerjék/tanulják meg, hiszen, ha azokat elsajátítják, akár 100 receptet is képesek lesznek önmaguktól elkészíteni.
Továbbá, az északi országok sikereit alapul véve előnyben részesíteni a csak hazai alapanyagok használatát, illetve biztosítani ezek jó minőségben, állandó mennyiségben való elérhetőségét, melyhez kiváló szakemberek szükségesek a mezőgazdaságban és a vendéglátóipart kiszolgáló háttériparágakban.

Az előadás a  Mentor(h)áló és az IH Rendezvényközpont Pedagógiai esték sorozatának részeként valósult meg. Ezúton is köszönjük nekik a lehetőséget, hogy részt vehettünk a rendezvényen! (JPEG Image, 275 × 183 pixels)

Kávai Zsuzsanna
Papp Sándor

 

Egy hozzászólás a(z) “Megálmodta, és megvalósította – Széll Tamás előadásán jártunk” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.