Prof. Duda Ernő: Az ember mint ökoszisztéma

Szeged, IH Rendezvényközpont. Egy újabb remek előadást hallhattak a Pedagógiai esték keretében azok, akik ellátogattak Prof. Duda Ernő előadására. Közérthetően, megmosolyogtató példázatokkal tárta a közönség elé az emberi mikrobium működését. „Tessék jóba lenni a baktériumokkal és nem pusztítani őket.” – mondta

Az emberrel potenciálisan együtt élő baktériumok száma közel negyvenezer. A tudomány kimutatta, hogy a kettéosztódó baktériumsejtek folyamatos kommunikációban vannak, társalkodó baktériumok. Ezt úgy kell elképzelni, hogy szövetségekben állnak. Mondhatjuk úgy is, hogy baktériummaffiák alakulnak ki és néhányan összefognak a többiek ellen, hogy próbálják meggátolni azok szaporodását. Minél több baktérium kommunikál egymással, annál jobb, mert akkor nem tud egyik sem elszaporodni annyira, hogy betegséget okozó toxinokat termeljen. Fontos, hogy ne öljük meg őket antibiotikumokkal, hanem erősítsük a kommunikációjukat.

460184790Hogy kik élnek rajtunk? Tette fel a kérdést a Professzor úr. Egy könyökhajlat vizsgálatánál a következőket kapjuk:

  • egy egyszerű mintavétel alapján: 10. 000 db baktérium/cm2
  • kapart mintavétellel: 50. 000 db baktérium/cm2
  • Punch-biopsziával: 1 millió baktérium/cm2

Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy ennek ismeretében miért kell kezet mosni? A válasz, hogy ezek a baktériumok jók, velünk élnek. A felszínen azok a jött-mentek vannak, akik patogének lehetnek és gondot tudnak okozni szervezetünknek.

Tessék jóban lenni a baktériumokkal, és nem pusztítani őket.”  – mondta. A „butirátot” –vajsavat termelik szervezetünkben, ezért fontos szerepük van, ugyanis ha elegendő rostot adunk nekik, akkor megfékezik a gyulladások kialakulását.

Soha ne hagyd abba önmagad fejlesztését. A folyamatos tanulással szaporodnak az agysejtek. Mozogj minél többet, kocogj, és fogyassz kevesebb kalóriát. Bebizonyították, hogy az alacsony kalóriatartalmú étkezés és a testmozgás javítja a kognitív képességeket, ellenben a cukorban gazdag étkezés a rövid és hosszú távú memóriakárosodásához vezethet.

160628_TSF_BlogHero_01Azt tudjuk, hogy a szervezetünk kölcsönhatásban van pszichénkkel. Amikor huzamosabb ideig fennálló stresszhelyzetben vagyunk, ezt érzékelik a baktériumok és sokkal könnyebben fertőződünk meg. A stressz meghatározza az ember mikrobiumát, ezért is vannak a diákok jobban kitéve a betegségeknek a vizsgaidőszakban. Hogy mi lehet megoldásként a tarsolyunkban? Például: a tejben olyan enzimek, aminosavak vannak, amik kivédik a stressz okozta ártalmakat.

Üzenetként a naphoz : ne stresszelj, tornáztasd az agyad, mozgasd meg a tested.

Köszönet a szervezőknek, akik lehetővé tették számunkra e szép és tartalmas előadáson, hogy mi is részt vehettünk.

(PNG kép, 284 × 177 képpont)(JPEG Image, 175 × 188 pixels)