A vakok országában

Ha ismét van 5 perced gondolkodni egy kicsit, teljes szívemből ajánlom ezt a pár sort Neked. Egyfajta társadalomkritika, amitől remélem, te is eldobod az agyad!

Egy nagyszerű könyvet olvasok mostanában Erich Fromm-tól, melynek címe: Utak ​egy egészséges társadalom felé. Nem vagyok pszichológus, még szociológus sem, de nagyon érdekelnek az ilyen dolgok btw. Több remek részt kiemelhetnék, talán később fogok is, most viszont ezt a rövid, de annál elgondolkodtatóbb részletet tárom most elétek.

Valójában a szerző is idézi a történetet H. G. Wells A vakok országa című novellájából, amit ezek után szerintem több, mint valószínű, hogy szintén elolvasok.  😉

A novella egy fiatalemberről szól, aki egy elszigetelt, születésüknél fogva vak törzsnél talál menedéket és a törzs orvosai megvizsgálják.

“És akkor az egyik öregnek, aki szeretett a dolgok mélyére hatolni, egy ötlete támadt. Ezt az öreget tisztelte a völgy népe, ő volt a nagy gyógyító, bölcs és találékony elme, és vonzotta őt a feladat, hogy Nunezt kigyógyítsa a különcségéből.
– Megvizsgáltam Bogotát – mondta -, és most már jobban értem a helyzetet. Azt hiszem, van mód rá, hogy meggyógyítsuk.
– Én is mindig ebben reménykedtem – mondta az öreg Yacob.
– Az agya beteg – szólt a vak orvos.
A többiek helyeslően morogtak.
– És mi baja az agyának?
– Ó! – sóhajtott az öreg Yacob.
– Ez – felelt önmagának az orvos. – Ez a furcsa valami, amit ő szemnek nevez, és ami csak arra való, hogy kellemesen lágy bemélyedést idézzen elő az arcban. Bogotának ez az úgynevezett szeme beteg, mégpedig olyan mértékben, hogy az agyban is zavarokat okoz. Bogota szeme természetellenesen nagy, szempillái is vannak, a szemhéjai mozognak., következtetésképpen a szemek állandóan izgatják az agyat.
– Igazán azt hiszed, hogy ez a baj? 
– Alapos megfontolás után, azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy Bogota meggyógyításához csak egy könnyű és egyszerű műtétre van szükség. El kell távolítani ezeket az agyat ingerlő, fölösleges testeket.
– És akkor teljesen épelméjű lesz?
– Teljesen épelméjű, és kitűnő honpolgár.
– Ó, milyen csodálatos tudomány! Hála legyen az Égnek! – kiáltott fel Yacob, és rögtön elindult, hogy közölje Nunezzel az örvendetes újságot.”

(Utak ​egy egészséges társadalom felé ,175. o.)

Ha téged is megfogott, hagyj egy kommentet, alatta! Ha tetszett és szeretnél még ehhez hasonlókat olvasni, jelezd valahogy! Mondjuk egy lájk-kal, vagy ilyesmivel. 😉