Nyáry Krisztián – Írjál és Szeressél!

Nagyszerű előadással nyitotta meg a 2019-es évet a Mentorháló Pedagógiai Esték című rendezvénysorozat, az első vendég Nyáry Krisztián kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész volt.

Nyáry Krisztián a legutóbb megjelent Írjál és szeressél! című könyvét mutatta meg a teltházas közönségnek.

Miért foglalkozok szerelmes levelekkel? – kezdte az előadását az író. Az emberek az gondolják, hogy nem tudják kifejezni az érzelmeiket, ami nem igaz. Erre az élő példa a számtalan megírt szerelmes levél.

Az első szerelmes levelet Kr. e. 2200-ban írta egy férfi egy agyagtáblára. Az azóta eltelt néhány évszázadban a szerelmes levelek írásában rengeteg változás történt. Kezdetben agyagra, majd papiruszra vésték a romantikus gondolatokat, majd a papír térhódításának köszönhetően a szerelmes üzenetek levélváltás formájában kerültek a címzettekhez. Nemcsak a levelezéshez használt eszközök változtak, hanem a formájuk, a szokások is. Napjainkban az online színtérnek köszönhetően azonnal, gyorsan tudunk néhány üzenetet váltani, amely az üzenetek minőségét is megváltoztatja. A szerelmes levelek szólhatnak a szenvedélyes vágyakozásról, a reménytelen kesergésről, a tartózkodó ismerkedésről és sok minden másról is.

Minden ember írt már szerelmes üzenetet, legyen az akár egy hosszú szerelmi vallomás levélben vagy csak egy rövid üzenet az online térben.

A szerelmes levelek „történelmének” rövid bemutatása után Nyáry Krisztián és az Írjál és szeressél! kötet szerkesztője Hevesi Judit olvasott fel részleteket a könyvből. A közönség megismerhette Móricz Zsigmond, Ady Endre, Örkény István, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes szerelmes levelezéseinek egy-egy részletét.

Én úgy éreztem magam a felolvasás közben, mintha én magam is a 19-20. században lettem volna és beleképzeltem magam a szeretett/szerelmes hölgyek szerepébe.

Köszönöm az Ötszázalék Egyesületnek és a Mentorháló Pedagógiai Estéknek a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a szuper előadáson, amellyel megemlékeztem a Magyar Kultúra Napjáról is.

Közös fénykép
Facebook
Facebook
Google+
https://otszazalek.com/2019/01/nyary-krisztian-irjal-es-szeressel
RSS
%d blogger ezt szereti: