Férfiak és nők a mesékben

2019. február 4-én Boldizsár Ildikó mesekutató és Szervét Tibor színművész volt a vendég a Mentorháló Pedagógiai esték c. sorozaton. Elmondták, milyenek a férfiak és a nők a mesékben, illetve mit tanulhatunk tőlük.

Boldizsár Ildikó szerint nem a konkrét történeten van a hangsúly, hanem annak az értelmezésén. Ezen múlik, milyen szerepe van a mesének a saját életünkre, így lehet a meseterápiát alkalmazni. A népmesék esetében újraértelmezhetjük a hagyományt, és a történetek terápiás értékűek lesznek.

Számos sztereotípia, téves vélekedés él a köztudatban a meséket illetően, sokan gondolják, hogy a nőket mindig meg kell menteni, a férfiak pedig a bátor, sárkányölő szerepben jelennek meg. Azonban ez a legtöbb esetben nem így van. Beszélgetésükből kiderül, hogy a mese hősei és hősnői nem egysíkú figurák, hanem sokféle indítékkal és céllal rendelkező, küzdeni képes lények.

Szervét Tibor elmondta, milyennek látja a meghatározó szereplőket a mesékben. Úgy gondolja, hogy sokkal összetettebben ábrázolják őket, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Érdekes tényként vetette fel, hogy a valóságban az emberek sokszor cselekvőképtelenek, a gondolatok, a töprengés irányítja őket, miközben a mesékben a szereplők cselekednek, szembenéznek az ellenséggel, küzdenek a céljaikért. Eközben végig komolyan veszik, tisztelik az ellenfelet, nincs irónia, viccelődés, a feladatot elvégzik.

Tibor a kedvenc férfi alakjairól is szót ejtett. Egyik kedvence Mészáros Gyurka, aki azt mutatja meg, hogy nem vagyunk zártan egy személyiség rabjai. A mesékből megtanulhatjuk, hogyan tudjuk a különböző képességeket alkalmazni az élet más-más területein. Higgyük el, hogy többek lehetünk annál, mint aminek látszunk, ne fogadjuk el a korlátjainkat. A mesehősök megmutatják a lehetőségeket, a többi rajtunk múlik.

Boldizsár Ildikó a mesehősnőkről beszélt. Sokáig a királylányok voltak a kedvencei. Felmerült a kérdés, hogy a „világszép királylányok” mitől is világszépek. Kutatások után kiderült, hogy a magyar népmeséknek van egy kódrendszere, mely szerint azok a világszépek, akik tudják, kicsodák és mennyit érnek. Ezenkívül jellemző rájuk a nőiesség, az öröm, igaz, amit mondanak, a gondolataik tiszták, el merik mondani, hogy mit gondolnak, és pontosan tudják, hogy mit akarnak.

Záró gondolatként arról beszélgettek, hogy mit tudnak egymással kezdeni a nők és a férfiak.
A legtöbb történet az egymásra találásról szól, azonban ez nem garancia arra, hogy a pár együtt is tud maradni. Talán ez is a nehezebb, ugyanis áldozatokat kell hozni egymásért, fel kell ismerni, mikor kell küzdeni. A mesék reálisak! Sok történet bemutatja, hogy először a szereplőknek a saját útjukat kell kijárni, csak ezután lehetnek együtt boldogok.

Köszönjük a lehetőséget a Mentor(h(álónak!

Facebook
Facebook
Google+
https://otszazalek.com/2019/02/ferfiak-es-nok-a-mesekben
RSS
%d blogger ezt szereti: