Időperspektíva
teszt

Nem tudtad eddig, hogy milyen az időhöz való viszonyod?

Most megtudhatod!

A teszttel kiderül, hogy miként viszonyulsz a múlthoz, mennyire élvezed a jelent és, hogy mennyire foglalkozol a saját jövőddel.

Időperspektíva

Kérlek, először a tesztet töltsd ki és csak azután görgess lejjebb.

Ha megkaptad az eredményt, kérlek görgess lejjebb.

IP múltpozitív

Múltpozitív

A múltpozitív emberek sokszor a múlt kellemes emlékeiből merítenek. Szívesen nosztalgiáznak. Fontosnak tartják a hagyományokat, a vallást.
Általánosságban véve nem nyitottak az újdonságokra, nem szívesen változtatnak.

Ha átlagos vagy átlag feletti értéket kaptál, akkor rendben vagy. Az ilyen emberek barátságosak és boldogak, keveset aggódnak.
Továbbra is állj így a múlthoz, őrizd a hagyományokat és tartsd fenn a kapcsolatot a régen látott szeretteiddel is.
Ha alacsony értéket kaptál, akkor érdemes ezen dolgoznod, hogy pozitívan tudd szemlélni a múlt eseményeit és levonhasd a tanulságot a negatív élményekből.

Múltnegatív

A múltnegatív emberek életét is főként a múlt emlékei határozzák meg, azonban ők a negatív, kellemetlen emlékeket idézik fel.

Borúlátóbbak és nehezen bocsátanak meg másoknak, illetve maguknak egy-egy régi sérelem esetén. Kevésbé hisznek a személyes fejlődésükben.
Ha átlagos vagy átlag feletti értéket kaptál, akkor mindenképp érdemes ezen dolgoznod, hogy pozitívan tudd szemlélni a múlt eseményeit és levonhasd a tanulságot a negatív élményekből.

Ha alacsony értéked jött ki, akkor nem kell aggódnod, ez az időperspektíva nem veszélyezteti / nem befolyásolja negatívan a mindennapjaidat.

Jelenhedonista

A jelenhedonisták Jellemzően kevésbé törődnek a jövővel, cserébe a jelen pillanait szenvedéllyel élik meg. Keresik az új impluzusokat, kihívásokat, és ezért kockázatokat is vállalnak. Ők azok, akik megélik a jelent. Nem szeretik az elköteleződést, a függetlenséget annál inkább.

Fontos, ugyanakkor, ha ez az érték magas, akkor hajlamosak lehetnek káros függőségekre (alkohol, szerencsejáték, drogok) és gyakran elkalandozhat a figyelmük, valamint sokszor hozhatnak meggondolatlan döntéseket.

Ha magas értéket kaptál és a jövőorientáltságod átlagos vagy átlag alatti, akkor problémáid lehetnek az életben való előrehaladással, mert túlságosan is a jelen élményeire fókuszálsz.

Ha pedig túl alacsony értéket kaptál, akkor a jelenben levés gyakorlatát érdemes gyakorolni.

Jelenfatalista

A jelenfatalisták úgy érzik, hogy az életüket olyan külső erők irányítják, amelyekre nincs hatásuk. Ilyen külső erők lehetnek a vallások, ideológiák, anyagi helyzet stb. Ha életükben pozitív változás történik, akkor az is a külső erőknek köszönhetőek, ezért bíznak a babonákban, a szerencsében.

Ez a sorsom – mondják. A saját munkájuknak az eredményeit pedig nem tekintik magukénak. A magas jelenfatalizmus hajlamossá teszi az embert a szorongásra, s bár nem csak ezért, de érdemes ezt az értéket alacsonyan tartani, s saját kezünkbe venni az életünk irányítását.

Jövőorientált

A jövőorientáltak célokat tűznek ki, terveznek és ezek elérése határozza meg a cselekedeteiket. Képesek a késleltetett jutalmazásra és nemet tudnak mondani a jelen kísértéseinek. Ez segíti őket előrébb jutni az iskolában, munkahelyen. A legtöbbször az életet a teljesítmény oldaláról szemlélik. Általában egészségesebbek, hiszen gyakran sportolnak és járnak szűrővizsgálatokra.

Alacsony érték esetén érdemes a célkitűzésen, az eredmények elérésén és a késleltetett jutalmazáson apró lépésekben dolgozni. Magas érték esetén pedig a jelenhedonista időperspektíván kapott értéktől függően cselekedni.

Mint láthatod a személyes időperspsektívád több elemből áll és több dologra is oda kell figyelned, ha vannak olyan pontok, amiben fejlődni szeretnél.

Az időperspektíva tanult jellemző!

Tehát, ha egyszer megtanultad, akkor azt újra meg tudod tanulni, akár máshogyan alkalmazva is. A déli népekre például kevésbé jellemző a jövőorientáltság, és nem azért, mert ők nem képesek erre, hanem, mert a geolokális-, társadalmi és szociális rendszerükben ez a normális. Ha ők jövőorientáltabbak akarnak lenni, akkor meg tudják tanulni, erre történtek kutatások pl. Olaszországban vagy Mexikóban.

Zimbardóék felismerték ezt a helyzet és összegyűjtötték a közös pontokat, majd megfogalmaztak egy ideális időperspsektívát, ami szerint érdemes az életünket élni.

Ideális = magas múltpozitív + alacsony múltnegatív + közepesen magas jelenhedonista + alacsony jelenfatalista + magas jövőorientált

Ha szeretnél többet megtudni erről, akkor elküldjük neked ebookban. Ezt a fenti teszt kitöltése után tudod kérni. Az ebook-ban nem csak az ideális időperspektíva van leírva, hanem néhány egyszerű tippet is adunk, hogy könnyebb legyen elérned az ideális időperspektívád.

Ha úgy érzed, hogy ennél nagyobb változásra van szükségedet, de nem tudod hogyan, akkor jó hírünk van számodra!

A tudományos kutatások alapján összeállítottunk egy tréninget, amiben segítünk felismerni a JELENLEGI időperspektívád és lépésről-lépésre végigmegyünk a múlt, jelen, jövő perspektíván. Változatos gyakorlatokkal ezeket megerősítjük / fejlesztjük, hogy a végén közelebb kerülhess az ideális időperspektívádhoz.

Ha a teszten kapott eredmények alapján szeretnéd fejleszteni az időperspektívád, akkor…

*Az eredeti kérdőív rövidített változatának érvényességét az alábbi tanulmány igazolja:

Orosz, G., Dombi, E., Tóth-Király, I., & Roland-Lévy, C. (2017). The less is more: the 17-item zimbardo time perspective inventory. Current Psychology36(1), 39-47.