Mi, magyarok kiállítás

Mit adott a világnak a magyarság, mit jelent magyarnak lenni a 21. században?

Fedezd fel a nemzeted 10 szóban!  

Ezzel a címmel nyitotta meg kapuit a Magyarság Házában az állandó kiállítás.

A 2014. október 23-án nagyközönség előtt megnyílt kiállítás Kosztolányi Dezső által írt 10 legszebb magyar szó köré épül. Minden terem egy-egy szónak a témáját dolgozza fel.

Anya
Az első terembe belépve kellemes barna színárnyalatú falak fogadnak, ahol a magyar nyelv gazdagságát fedezhetjük fel. Elsőként egy hatalmas fa évgyűrűje tárul elénk, amelyet végig járva követhetjük az egyes szavak változásának útját (lásd: finn-ugor nyelvrokonság). Majd különböző nyelvtörténeti rétegeket mutatnak be (pontosabban hallgathatunk meg) a Kárpát-medence élő dialektusai közül.

Itt olvasható az alább idézet is Kosztolányitól: „Az a tény, hogy anyanyelvem magyar, és magyarul beszélek, gondolkozom, írok, életem legnagyobb eseménye, melyhez nincs fogható.”

Gyöngy
Az Anya szó terméből a Gyöngy szó tereibe érkezünk, ahol a gyöngy a szépséget, a fényt és harmóniát szimbolizálja. Elmerülhetünk a magyar irodalom gyöngyszemei vagy a történelmi balladák között is. Ám, aki újdonságra vágyik, meghallgathatja a 12 legszebb magyar vers slam poetry feldolgozását is.

Látogatóként itt már elfeledkezünk a külvilág forgatagáról és teljesen magába húz a kiállítás hangulata. A termek között haladva egyfajta tiszta büszkeség járja át az ember szívét.

Szűz
A szűz szó termeiben az érintetlen hazai táj földfelszín felett vagy épp alatt található kincseit mutatják be. Védett növények és állatok, ásványok és forrás-ásványvíz kultúránk kerül bemutatásra. A látogató gyermeki énjét csalják elő a periszkópokon keresztül látható ritka állatfajok látványa.

Szép virág a szűz lyány innepnapra kelve:
De legszebb virág a haza szent szerelme.

Ősz
A kellemes sárgás-barnás színű levelek sokaknak a szőlő szüretelését juttatja eszébe. A hazai borkultúránk és gasztronómiai sajátosságaink a világ élvonalába tartoznak, amire joggal lehetünk büszkék. Számos hungaricum kerül bemutatásra, mint például: békési és szatmári szilvapálinka, tokaji aszú, csabai és gyulai kolbász, Herz és Pick téliszalámi.

Kard
A kard szó hallatán kinek ne jutnának eszébe a dicső magyar bakák, honvédek, lovas íjászok és huszárok.

Katonai hagyományok, fegyverrekonstrukciók, animáció és hadizászló fogad minket ebben a teremben. Kipróbálható egy reflexíj is (egy műszer méri, hogy milyen erősen tudjuk az ideget megfeszíteni) és megtudhatjuk, hogy milyen nehéz volt a lovagok páncélzata.

Vér
A terem témája a magyar nemzet sorsfordító történéseit mutatja be. Visszatérő elemként a hősiesség, a kockázat- és áldozatvállalás tűnhet fel. 1956, 1848-49 mellett Balassagyarmat (Civitas Fortissima = A legbátrabb város) 1919, és a kereszténység védőbástyájaként Eger, 1552 a főbb pontok. A termek között haladva a különböző filmforgatások eredeti jelmezei és kellékei között sétálhatunk.

Csók
Az ihlet és a múzsa csókja termeiben főként a magyar képzőművészet legkiválóbb (építészi) alkotásaival ismerkedhetünk meg. Pannonhalma, Fertőd, Marosvásárhely stb. Rejtett módon pedig barangolhatunk az Operaházban vagy a Művészetek Palotájában is.

Sír
A sír szavunk az emlékezésre, a múltunk nagy alakjai előtti tisztelgésre utal. Itt a világhírű tudósaink találmányaival, felfedezéseivel találkozhatunk. Többek között a Bólyai-geometria és Bejczy Antal marsjáró modellje van a téma középpontjában. Előbbi felfedezésével a Naprendszer szerkezetét lehetett újragondolni, míg a marsjáró modell pedig a bolygóra érkezés hibátlan működéséért felelt.

Láng
Folytatódik a sor a hírességeink tekintetében, hiszen a magyar lángelmék terme is a hazai hírességek, tudósok, mérnökök és orvosok neveivel van tele. Tudtad például, hogy a Rubik-találmányok a térlátást játékos módon fejlesztő eszközként jött létre? Ezeket természetesen ki is próbálhatjuk. A különböző diákolimpiák győztesinek nevével is megismerkedhetünk matematika, fizika és informatika területén.

Szív
A szív teremben a legszebb magyar sportsikerekre dobbanhat meg a szívünk. A sporteredmények tekintetében is a legeredményesebb országok közé tartozunk, amit jól bizonyít, hogy ma Magyarország a 8. az olimpiai érmek öröklistáján.

A sport a test útján nyitja meg a lelket.

Ha maradt még erőnk a kiállítás végére, akkor az utolsó teremben kipróbálhatjuk a gombfocit is, ami sokaknak nyújt nosztalgikus vagy éppen teljesen új élményeket.

A nép sokféle nyelven beszél, de egyforma szívvel szeret. - Jókai Mór

Jókai Mór idézet

Az egész kiállítást végigkíséri az interaktivitás. Ahogyan a hétköznapi életünk részei ezek a büszkeségre okot adó  területek, úgy a termek között bolyogva sem passzív szemlélődőként haladunk végig.

Bővebb információ itt található: www.mimagyarok.com

A jegyárak nagyon alacsony áron 200-1000 Ft között kaphatóak.

Sőt! Ingyenes a belépés vasárnaponként a családok számára.

Arra bátorítunk mindenkit, hogy látogasson el a Magyarság Házába, ugyanis ilyen nagyszerű, sokatmondó és interaktív élményt adó kiállítást kár lenne kihagyni.
A megtekintés lehetőségét köszönjük a Magyarság Házának!

Forrás: https://mimagyarok.com/