Kik vagyunk mi?

Mi az a Tudatos ötszázalék?

Azért vagyunk, hogy útmutatót adjunk neked a tudatos élethez. Ezen a honlapon bevált gyakorlatok és tippek segítségével növelheted a tudatossági szintedet, hogy végre kiegyensúlyozottabb, felelősebb és nagyobb önkontroll gyakorló emberré válj.

Miért tartjuk fontosnak, hogy megismerj minket?

2 oka lehet annak, hogy érdemes ezzel tölteni az idődet:

1.

Ha újonnan találkoztál velünk, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy velünk szemben. Lehet, hogy érdekel a tudatosság, olvastad az egyik blog cikkünket vagy valamelyik képzésünk iránt érdeklődsz és épp vacilálsz, hogy mi az a Tudatos ötszázalék és miért tudnak ők bármi hasznosat mondani?

Ez a kérdés tök jogosan merül fel benned. Azt javasoljuk, hogy olvasd el a történetünket és azt, hogy kik vagyunk egyénileg és mik vagyunk szervezetileg, s utána döntsd el, hogy lehet-e nálunk olyan tapasztalat, ami segítheti a tudatosabbá válásodat.

2.

Ha most indulnál el a tudatosság útján, akkor inspiráló lehet a történetünk, mi mai napig imádjuk az ilyen történeteket.

Reméljük, hogy történetünkkel akár Téged is motiválni tudunk.

Honnan is indultunk?

A Tudatos ötszázalék létrehozása előtt mi is egyénileg ismerkedtünk a tudatossággal és az önfejlesztéssel. S bár más-más területekről érkeztünk volt egy pont, ahol útjaink keresztezték egymást, s azóta együtt és egymást segítve haladunk ezen az úton.

2016-ban volt a találkozás, s ekkor döntöttük el, hogy a személyes fejlődésünket szeretnénk egy magasabb szintre emelni, s együtt alkotni valamit, ami a többi ember fejlődését is szolgálja.
A valami eleinte blog cikkek formájában öltött testet. Életmód, gondolatébresztés, minimalizmus stb. témában, ahol azóta több, mint 140 (!) bejegyzés született és éves szinten több ezer embert érünk el velük.

2017-ben a találkozás és az együttfejlődés eredményeként hivatalosan is megszületett az Ötszázalék Egyesület. A szervezetté fejlődés célja volt, hogy nagyobb erővel és több lehetőséggel tudjuk tevékenykedni.
Az alapítás első pillanatától fogva egyértelmű volt számunkra, hogy civil szervezetet fogunk létrehozni, hiszen direktben a társadalom jobbításáért munkálkodunk.
A hivatalos nevünk Ötszázalék Egyesület, de a közösségi médiában Tudatos ötszázalékként szereplünk, mert úgy gondoljuk, hogy ez megfoghatóbbá / egyértelműbbé tesz a jelenlétünket.

Egyesületként 2 fő célunk van, ezekhez rendeltünk alapértékeket, amik alapján tevékenykedünk.
Először is szeretnénk olyan cikkeket, programokat és képzéseket nyújtani, amivel növelni tudjuk a magyar emberek tudatossági szintjét. Legyen ez önfejlesztés, életmód vagy akár időnk megfelelő érzékelése és kezelése témában.
Értékek, amin mentén dolgozunk: tudatos életmód, tervezés, kritikus gondolkodás, felelősségvállalás, önreflexió, kitartás .

A második cél pedig, hogy mindezt akár nemzetközi viszonylatban is át tudjuk adni, így Erasmus+ programokat (ifjúsági csereprogramok, szemináriumok, tréningek) is szervezünk.
Ezeken a programokon a résztvevők képet kaphatnak a nemzetközi viszonyokról, így a csereprogram egy szembesítésként is szolgál. Látható válik, hogy hol járunk önmaguk fejlesztésében.
Értékek, amik mentén ezeket szervezzük: nemzetközi tapasztalatcsere, együttműködés, értékközvetítés, megértés, nyitottság, platformteremtés .

2018 óta évi 2-3 ifi cserét szervezünk, amik mindegyike 6-8 magyar fiatalnak adta meg az esélyt, hogy 1 hetet eltöltsenek valamelyik európai országban (pl. Lengyelországban).
(Ezeken az ifi cseréken egyébként 4-5 ország fiatalja jönnek össze, s dolgoznak olyan kiemelt témákon, mint a nyilvános beszéd gyakorlása, utcaművészet szerepe, környezetvédelem stb.)

(Pózolás az egyik csapatépítőn egy random évből) 

Érdekességként megemlítjük, hogy míg 2016-ban 11-en tagunk volt, 2023-ra megötszöröződött.

Mostanra remélhetőleg kíváncsi lettél, hogy kik is alkották és alkotják a Tudatos ötszázalék tagjait.

Az Egyesületet a három állandó elnökségi tag irányítja.
Olvasd el a bemutatkozásunkat:

Szinovszki Dóra, alelnök

Szinovszki Dóra vagyok, korábban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, majd mesterszakon a Szent István Egyetem hallgatója voltam. Jelenleg szervezetfejlesztési tanácsadóként dolgozom, valamint 2018-ban elkezdtem felépíteni a saját rendezvényszervező vállalkozásom. A tudatosság számomra különösen fontos a pályaválasztás kapcsán, hiszem, hogy sokkal több kiegyensúlyozott ember lenne a világban, ha a készségeiket és a képességeiket, valamint az értékrendjüket ismerve választanának iskolákat, és később szakmát, munkahelyet.

A gimnázium után tudtam, hogy érdekel az oktatás, de mindenképp felnőttekkel szerettem volna foglalkozni. Így választottam az andragógia BA szakot, majd az ottani tanulmányaim alatt körvonalazódott bennem, hogy leginkább a tréningek és a rendezvényszervezés világa érdekel. Emberi erőforrás tanácsadó mesterszakra kezdtem el járni, ahol tudatosult bennem, hogy mennyire fontos az önismeret a pályaválasztás kapcsán, és ezek a fajta foglalkozások mennyire nincsenek jelen a magyar közoktatásban.

Diplomadolgozatomat egy barátommal közösen kidolgozott önismereti munkafüzet felhasználásából írtam, melyet szakközépiskolában és gimnáziumban tanuló diákokkal próbáltuk ki először. Azóta számos egyéni és csoportos tanácsadásban használtuk a Célkontroll önismereti munkafüzetet, mely segítségével könnyen átbeszélhetők azok a témák, amelyek fontos támpontot adnak továbbtanulás, vagy karrierváltás előtt.

Dr. Papp Sándor, titkár

Papp Sándor vagyok, talán az egyetemen, elsőéves koromban hallottam először a „tudatos” kifejezést. Körülbelül tíz éve mélyedtem el igazán a témában és kezdtem el felfedezni ennek a pszichológiai és spirituális alapjait. Az önfejlesztésen belül az érdekel igazán, hogy az emberek milyen okból tesznek bizonyos dolgokat és mennyire látják azok következményeit.

Az utóbbi időben a túlzott tudatosság és a tudatos tudattalanság témaköre is foglalkoztat. 2018-ban voltam az első ifjúsági csereprogramon, ahol nagyszerű élményekben volt részem és sokat tanultam magamról is. Tudtam, hogy ezzel igazán nagy hatást lehet gyakorolni másokra is.

A tudatosság kutatási témámhoz közvetetten is kapcsolódik, mesterszakos diplomamunkámban az életminőség meghatározó tényezőivel foglalkoztam, a doktori kutatásom a rezilienciához kapcsolódik, mely általánosságban a különböző negatív eseményekre való válaszreakciókat és azok okait vizsgálja.

Sebestyén Edmond, elnök

Sebestyén Edmond vagyok, pre-doktor a Szegedi Tudományegyetemen.

Önfejlesztéssel 2009-ben kezdtem el foglalkozni. Ekkor olvastam el az első olyan könyvet, ami direktben arra késztetett, hogy érdemes önmagam fejlesztésével foglalkoznom. Az azóta eltelt több, mint 10 év alatt rengeteg tanfolyamon, képzésen és több tucat önfejlesztéses könyven vagyok túl. Az önfejlesztésen belül a legjobban az érdekel, hogy milyen univerzális gyakorlati módszerek és teóriák vannak önmagunk megismerésére és fejlesztésére, illetve, hogy miként tudjuk a saját határainkat feszegetni. 2015-ben voltam az első nem-formális ifjúsági csereprogramon, ahol felismertem, hogy ezzel én is akarok foglalkozni. A 2016-ban kezdődő történetet pedig fentebb már olvashattad. 😉

Már az alapszakos szakdolgozatomban is fejlesztéses területtel foglalkoztam (az NLP segítő szakmában való használata), míg a mesterszakos szakdolgozatom egyik fele a hatékony időgazdálkodásról szólt. Ezzel megtisztelő módon az Országos Tudományos Diákköri Konferencia II. helyezését sikerült elérnem. Az időgazdálkodás témája azóta is foglalkoztat, szabadidőmben ennek a tudamányos hátterével és a mindennapjainkat átható, a döntéseinket befolyásoló időperspektívával foglalkozom. Ha érdekel, hogy hogyan került bele az életembe az időperspektíva, akkor itt elolvashatod.

Jelenleg pedig a doktori kutatásom során a pedagógusok tanórai munkáját támogató új megközelítés és eszközrendszer kidolgozásán dolgozom.

És honnan ez az elnevezés?

Azt látjuk magunkon és a körülöttünk lévő világban, hogy a mai, modern élet rengeteg olyan kihívást tartogat, amire sem otthon, sem az iskolában nem készítik fel az embert. S ezek megoldása sokszor egyedül történik, így rengeteg energiát emészt fel.

Mi úgy gondoljuk, hogy ha már sokszor ugyanazokon a stádiumokon megyünk keresztül, akkor segíthetnénk egymást ezeken átlendülni, valamint a meglévő tudás megosztásával könnyébbé tenni ezeket a nehézségeket.

Az ötszázalék (5%) elnevezés azon elméletből származik, mely szerint, ha egy csoport tagjainak öt százalékának viselkedése megváltozik, rövid időn belül az egész csoport viselkedése átalakulhat.

Ezért küldetésünk egy olyan aktív közösség létrehozása, amely megfelelve a XXI. század követelményeinek képes kiemelkedni a negatív és sok esetben elavult életfelfogások tömkelegéből.
Mivel világunkban, a természet törvényeihez megfelelően az alkalmazkodóképesség a legfontosabb, így ezen képességünket kívánjuk maximálisan kihasználni.

Hogyan kívánjuk ezt elérni?

Cikkek, képzések és nemzetközi programok által.

 

Az egyén és a társadalom szempontjából fontos, hogy az egyének önbecsülése és önbizalma növekedjen, megfelelő érzelmi és pénzügyi intelligenciával rendelkezzenek,  felelősséghárítás helyett felelősséget vállaljanak, tudatos célok szerint éljenek, meg tudják valósítani az álmaikat.

Amit jelenleg neked tudunk kínálni:

A képzések közül mindhárom saját fejlesztés, amit biztosan nem fogsz máshol megtalálni, hiszen a tudományos eredmények mellett a saját tapasztalataink vannak beléjük gyúrva.

Ki még az az 5%?

Te, és akik még olvasnak minket és részt vesztek a képzéseinken, programjainkon!

Miért tesszük mindezt?

Mert határozottan hiszünk abban, hogy Európa földrajzi közepén elhelyezkedve hatással vagyunk a körülöttünk lévő országokra és közvetve az egész világra. A változásokat apró dolgokkal kell kezdeni, így szeretnénk magyar nemzetként példát mutatni hozzáállásunkkal, magatartásunkkal és munkánkkal.

Ehhez pedig az olyan (mikro) közösségekre van szükség, mint a Tudatos ötszázalék.

Végszóként, köszönjük az idődet!

Mindenképp gratulálunk, hogy végigolvastad vagy csak átfutottad a mi történetünket.
Manapság sokan foglakoznak a tudatosság valamelyik formájával, így nehéz eldönteni, hogy kiben is bízhatsz igazán és ki az, aki mögött van tartalom is.

A célunk az volt, hogy jobban megismerj minket, lásd, hogy mi is ugyanolyan emberek vagyunk mint Te.
A különbség mindössze annyi, hogy mi passzióból is ezzel foglalkozunk.

Immáron el tudod dönteni, hogy megadod-e nekünk a bizalmat. Akárhogy is döntesz, sok sikert kívánunk neked az életben!
Ha szeretnéd felvenni velünk a kapcsolatot, akkor a lenti elérhetőségek valamelyikén megteheted.

A Tudatos ötszázalék csapata

Kapcsolat

Ha kérdésed van a honlapon lévő tartalmakkal kapcsolatban, akkor itt teheted fel azt.

 

Keress minket bizalommal!

4 + 1 =