Ki az a Sebestyén Edmond és hogy kapcsolódik hozzá az időperspektíva?

Miért tartom fontosnak, hogy megismerj engem?

2 oka lehet annak, hogy érdemes ezzel tölteni az idődet:

1.

Ha újonnan találkoztál az időperspektívával, akkor bizonyosan bizalmatlan vagy vele szemben. Lehet, hogy érdekel az útkeresés, a tudatosság, vagy az önfejlesztés valamelyik formája és épp érdeklődsz mi is az időperspektíva, ki foglalkozik ezzel és miért tud bármi hasznosat mondani?

Ez a kérdés tök jogosan merül fel benned. Azt javaslom, hogy olvasd el a történetemet és azt, hogy ki vagyok, s utána döntsd el, hogy lehet-e nálam olyan tapasztalat, ami segítheti az útkeresésedet, a tudatosabbá válásodat.

2.

Ha most indulnál el a tudatosság útján, akkor inspiráló lehet a történetem, én a mai napig imádom az ilyen történeteket.

Remélem, hogy a történetemmel akár Téged is motiválni tudlak.

Olvasd el a személyes történetemet:

Sebestyén Edmond

neveléstudományi kutató, tréner

 

Az önfejlesztésen belül a legjobban az érdekel, hogy milyen univerzális gyakorlati módszerek és teóriák vannak önmagunk megismerésére és fejlesztésére, illetve, hogy miként tudjuk a saját határainkat feszegetni.

Múlt

Önfejlesztéssel és a tudatossággal 2009-ben kezdtem el foglalkozni. Ekkor olvastam el az első olyan könyvet, ami direktben arra késztetett, hogy érdemes önmagam fejlesztésével foglalkoznom. Az azóta eltelt több, mint 10 év alatt rengeteg tanfolyamon, képzésen, tapasztaláson és több tucat önfejlesztéses könyven vagyok túl.

Amit tanultam, azt kipóbáltam a saját életemben is. Amit kipróbáltam, azt megtanultam a saját életemben használni.

Ezen az úton természetesen rengeteg hibázás, sikertelenség és kudarc kísért, azonban ezeket tanulásként, a fejlődésem plusz löketeként fogom fel.

Az önfejlesztés és a tudatosság iránti elhivatottságomat jól tükrözi, hogy az egyetem alatti ösztöndíjaimat részben költöttem csak szórakozásra, a másik felét önfejlesztésre fordítottam. Képzésekre jártam (NLP, Toastmaster, jóga, meditáció nyelvek tanulása stb.) és önfejlesztő könyveket vásároltam. Az így megtanultakat, pedig folyamatosan próbálgattam beültetni a saját életembe. Ennek eredménye, hogy az alapszakos szakdolgozatomban is fejlesztéses területtel foglalkoztam (az NLP segítő szakmában való használata), míg a mesterszakos szakdolgozatom egyik fele a hatékony időgazdálkodásról szólt. Ezzel egyébként megtisztelő módon az Országos Tudományos Diákköri Konferencia II. helyezését sikerült elérnem. Az időgazdálkodás témája azóta is foglalkoztat, szabadidőmben ennek a tudamányos hátterével és a mindennapjainkat átható, a döntéseinket befolyásoló időperspektívával foglalkozom.

2015 óta számos Erasmus+ programon vettem részt, ahol nagyon sokat tanultam a nem-formális oktatási módszerekről (amiket tréningeken szoktak használni), s volt lehetőségem arra, hogy csapatépítők és különböző tréningek tartása során én magam is kipróbáljam az ott tanultakat. Ekkor jöttem rá, hogy az oktatás és a tudatosság iránti szenvedélyemet nem a szeptembertől – júniusig tartó közoktatásban szeretném kibontakoztatni, hanem a rövid, de hatékony tréningek során. Ezért hoztuk létre a Tudatos Ötszázalék Egyesületet 2017-ben, aminek történetét itt tudod elolvasni.

Jelen

A kutatási iránti vágyamat a Szegedi Tudományegyetemen, az oktatási iránti szeretetemet a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tudom megélni.

Jelenleg neveléstudományi pre-doktor vagyok a Szegedi Tudományegyetemen. A doktori disszertációmban a pedagógusok tanórai munkáját támogató új megközelítés és eszközrendszer kidolgozását tárgyalom. Véleményem szerint a tudományos kutatások egyik nagy előnye, hogy a munkánk transparens, látható és elérhető mindenki számára. Ha kíváncsi vagy, hogy mivel foglalkozok közel 10 éve, akkor itt össze vannak gyűjtve a publikációim: MTMT

A Pázmányos óráimba beépítettem a nem-formális oktatási módszereket. Az órák főként a hallgatók munkájára épülnek, valamilyen gyakorlati feladat során sajátítják el a tananyagot, gyakran van lehetőség visszajelzések adására, és szabadon elmondhatják a véleményüket.

Jövő

Szeretném, hogy minél több emberhez eljusson az időperspektíva szemlélete és képesek legyünk arra, hogy általa

a megfelelő élethelyzetben a megfelelő döntéseket hozzuk meg.

Ezért hoztam létre a tréninget, ezért fektettem bele annyi munkaórát (fél év fejlesztés, fél év visszajelzés-gyűjtés, rendszerépítés, marketing tanulás stb.) és ezért népszerűsítem, hogy egy tudatosabb és kiegyensúlyozattabb világban élhessünk mindannyian.

Miért pont az időperspektíva?

Épp olvastam Zimbardo-Boyd Time paradox című könyvét (2019 decemberét írunk), amikor is minden elolvasott oldal után egyre erősödött bennem az az érzés, hogy ezt mindenkinek meg kell ismernie. Az időperspektíva annyira a mindennapi életünk, mindennapi döntéseink része, hogy ezt hiba nem ismerni és ezért fontos tudni róla. Gyorsan fejlesztettem belőle egy tréninganyagot, 2 hónapra rá pedig meg is volt a próbatréning. A visszajelzéseket bedolgoztam a tréning anyagába, majd belevetettem magam a marketingbe, hogy tudjam, hogyan kell ezt eljuttatnom az emberekhez. A több hónapnyi elméletet azonban nem követte megvalósítás. Jött a covid világvárvány és – bár az időperspektíva  tréning megállta volna a helyét – nem éreztem magam hitelesnek a témában. Az időperspektíva-teszt kiegyensúlyozott időperspektívát mutatott, nem volt szükségem az időperspektíváim megváltoztatására. Azon kezdtem el tehát gondolkozni, hogy mi kell ahhoz, hogy hitelesen tudjak beszélni az időperspektíváról. (Bár ne tettem volna!)

Ezután lelassultak a dolgok. Bár a tréningnek megcsináltuk az online változatát, a leckéket videókra vettük, kiépítettük a háttérendszert hozzá, mégsem volt sok előrelépés. A nyaranta megrendezésre kerülő Everness Fesztiválra mindig elviszem a tréning mini változatát, ahol a résztvevők betekintést nyerhetnek a teljes tréningbe. Erről látható két kép.

Nem értettem a lassulás miértjét. Minden adott ahhoz, hogy elinduljon nagy útjára az időperspsektíva, de valami hiányzott. Mégpedig a hitelesség.

Hogyan tarthatok hitelesen tréninget az időperspektíváról?

Hogyan képezhetek másokat az időperspektíva megfelelő használatára, ha én magam nem tudom miként működik a nehézségek idején. Az ember jellemzően nem az életét finomhangolja, hanem kökemény nehézségekkel küzd meg. Nem mondhattam azt, hogy ez egy tingli-tangli módszer, amit az ember akkor használjon, amikor a jó dolgában nem tud mihez nyúlni. Az furcsa lett volna. Főleg úgy, hogy az időperspektívát használják a pszichoterápiában is a poszttraumás stressz (PTSD) kezelésére.

Nem is kellett több, belekerültem egy 1 éves munkakeresésbe, jött a munkakeresési depresszió, nem haladtam a doktori kutatásommal, jöttek a számlák, a rezsi, az albi költség, az újabb covid szigorítások és egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem vagyok jól. Bár volt egy komoly jövőképem, de nagyon távolinak tűnt…haladtam volna, de nem tudtam. Az állásinterjúk nem sikerültek. Próbáltam legalább örülni a mindennapok apróságainak, de a súlyosbodó egzisztenciális és lelki nehézségek elvitték a pillanat örömét. Aztán jött a felismerés, hogy mikor máskor használjam az időperspektívát, ha nem most, milyen másik élethelyzeten verekedjem át magam vele, ha nem ezen.

Elkezdtem tehát erőt meríteni a múltbéli nehézségek sikeres megoldásaiből, erőforrásokat gyűjtöttem. Átkereteztem tanulási lehetőséggé a sikertelen munkakeresés bukásait. Apró célokat állítottam fel (pl. apró napi haladások, feladatok elvégzése vagy az állásinterjún egy újabb értéknövelő módszer használata), amik visszahozták a sikerélményekt. Újra dopamint és szerotonint termelt a szervezetem, amitől jobb lett a hangulatom. Eljutottam Hollandiába vendégkutatóként, lett egy jól fizető munkahelyem, a többi meg már történelem. (( :

Tréning és közösség

 Az időperspetkíva önmagában tehát egy jó eszköz, megadja a fejlődés lehetőségét. A tréningen megmutatom, hogy hogyan lehet fejlődni általa, megmutatom azokat a módszereket, amiket én is sikeresen használtam a nehéz időszakomban. Mivel a tréning épít a közösségre is, ezért felismerhetjük, hogy az adott nehézséggel nem vagyunk egyedül, ráadásul segít a fejlődési spirálban maradni, motivál és jó értelemben számonkér, ha lemaradnál.

Miért teszem mindezt?

Azért vagyunk itt a Földön, hogy fejlődjünk. Végtelenül nagy önzőség lenne, ha a 10 éves önfejlesztésem során felhalmozott tudást és tapasztalatot megtartanám magamnak. (Ez is az elmúlt évek nagy felismerése volt számomra).  Szeretném, ha mások is fejlődnének és szeretném, ha tudnék másoknak segíteni a fejlődésükben. A változást belül kell kezdeni, de közösségben érdemes.

Extrovertált emberként rengeteg emberrel találkoztam az (önfejlesztési) utam során és azt látom, hogy mindig a legsűrgetőbb problémánkra keressük a legkevesebb munkával járó, olcsó, instant, és azonnali megoldásokat.
Kutatóként azonban rendszerekben gondolkoznom és azt vallom, hogy ha a sok apró változás generálja a nagy, rendszerszintű változást. Tehát ha igazi változást akarunk elérni az életünkben, akkor ehhez az olyan megoldásokra van szükségünk, mint az időperspektíva, ami a mindennapi döntéseinket teljes mértékben átitatja. S ez lesz az, ami segít elindítani az IGAZI változást az életükben.

Végszóként, köszönöm az idődet!

Mindenképp gratulálok, hogy végigolvastad vagy csak átfutottad a történetemet.
Manapság sokan foglakoznak a tudatosság valamelyik formájával, így nehéz eldönteni, hogy kiben is bízhatsz igazán és ki az, aki mögött van tartalom is.

A célom az volt, hogy jobban megismerj, és lásd, hogy én is ugyanolyan ember vagyok, mint Te. A különbség mindössze a 10 év direkt önfejlesztés és a tudományos háttér.

Immáron el tudod dönteni, hogy megadod-e nekem a bizalmat. Akárhogy is döntesz, sok sikert kívánok Neked az életben!
Ha szeretnéd felvenni velem a kapcsolatot, akkor a lenti elérhetőségek valamelyikén megteheted.

Üdv,
Edmond

Kapcsolat

Ha kérdésed van az időperpsektívával kapcsolatban, akkor itt teheted fel azt.

 

Keress bizalommal!

13 + 14 =