Hogyan utazzuk be a világot napi 3533 forintból?

Olvasási idő: 3 perc

Sokaknak megfordulhat a kérdés a fejében, amikor megismerik Zita és Árpi történetét. Két fiatal, akik a nászútjukat biza nem (csak) egy egzotikus országban, a tengerparton, vagy a trópusokon töltötték, hanem a nagyvilágban. Két kerékpár, két társ, egy pár, a Föld egyenlítőjének hossza, megtett 40,075 km, 1550 nap, 4 év 2 hónap 3 hét és 5 nap.

A Nyitott Akadémia felkérésére megírták könyvüket, „Hogyan utazzuk be a világot napi 3533 forintból?”-címmel. Eddig közel 130 megtartott előadás, most Szegeden jártak, hogy megosszák az élményeket, a pillanatokat, hogy mi mindent éltek meg útjuk során. 46 fedezett ország kultúráját és nyelvét ismerték meg.

„Indulj, utazz, tapasztalj, feszegesd a határaidat, élvezd az utazást.”

DSCN5471

Fotó: Kávai Zsuzsanna

Előadásukban egy tanmesét idéztek fel, mely szerint az utazás legjobb módja a gyaloglás, mivel ezt a sebességet dolgozza fel a legjobban a lélek. A második a kerékpár, ezért döntöttek emellett és nem busszal indultak útnak. „Érzed az illatokat, látod a színeket. Bármekkora távot is teszel meg, az a tiéd. Mi minden kilóméterért megizzadtunk.
A közönség hallhatta, hogy mi történik az álommal a tervezésen át a valóságig. „Minden azzal indul, hogy elhiszem, erre én is képes vagyok és nekem is megadathat”-meséli Zita. „A valóságban pedig felmérem, hogy mi kell hozzá, hogy fogom megszervezni”– folytatja Árpi. Csodálatos hallani, ahogy egymás gondolatait, mondatait kiegészítik és ez az összhang kíséri végig az estét.

Mi a legnehezebb? Hogy el kell indulni! Minden fejben dől el, nem az izomzatban. Amikor az ember kint van az úton egyértelmű a cél és a haladás iránya, hogy honnan hova akar eljutni. Házasságukat egy 4 évig tartó nászúttal kezdték, előtte nem éltek együtt. Mégis hogyan bírták ki? Megbeszélték az út előtt, hogy úgy csinálják végig, hogy mindkettejüknek jó legyen. Mindig, mindenről kommunikáltak.
Mi ad erőt a holnaphoz? Érdemes kihívás elé tenni magunkat, mert másnap annyival erősebben kelünk fel.

„Az utazás sava borsa az emberekkel való találkozás.” Amikor Ázsiában jártak, az ottani időseket a hosszú élet titkáról kérdezték. Dolgozz sokat, csak azt edd meg, ami a kertedben megterem, légy jóba a környezeteddel.

Az útjuknak két fő tényezője volt. Az IDŐ és a PÉNZ. Megtanulták helyesen kitölteni az idejüket, hiszen az ember élete óráival fizet azért a pénzért, amit megkeres. Félelmetes mondat, mégis így van. Mindenkinek 24 órája van egy nap és ugyanúgy véges az ideje, ezért nem mindegy, hogy mivel tölti azt ki.

DSCN5473

Fotó: Kávai Zsuzsanna

Az előadás óriási adag motivációt és még annál is több inspirációt adott, hogy mindenki nekivágjon a saját útjának. A két fiatal, míg mesélt, a közönség együtt élte meg kalandjaikat, és utazott az országokban. A megélt pillanatokról, a négy év minden élményéről, az utazók javaslatairól mind olvashatunk megjelent könyvükben.

Köszönjük a lehetőséget a Nyitott Akadémiának, hogy részt vehettünk ezen a rendezvényen és köszönjük Zitának és Árpinak, hogy megosztották és megosztják útjuk élményeit, gondolatait az emberekkel. Elhatározás, töretlen akarat, a cél megvalósítása, az idő kihasználása, mindannyiunknak motivációt adhat a mindennapokban.

„Húsz év múlva sokkal jobban fogod sajnálni azokat a dolgokat, amiket nem csináltál meg, mint azokat, amiket igen.” Mark Twain

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Szabadság + Felelősség = Autonómia

Szabadság + Felelősség = Autonómia

Sokan vágyunk a szabadságra, mégis félünk tőle, hiszen a szabadság olyan bizonytalansági faktorokat hoz be az életükbe, melyekkel azelőtt nem kellett, vagy nem sikerült megbirkóznunk. Éppen ezért, sokunk önként és dalolva mond le a szabadságunk...

5FDP, Megadeth, Bad Wolves

5FDP, Megadeth, Bad Wolves

A fiatalos, a rutinos, a pörgős és az Aréna Nem tudom, hogy mi lehet a közönség fülével, de amint belépnek az Arénába teljesen eltorzul a hallásuk és nem tudják megérteni, hogy nem a hangtechnikával, a technikussal vagy a zenészekkel van a baj,...

Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves 2020

Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves 2020

Bad Wolves, Megadeth és 5FDP. A metálrajongók körében nem kell bemutatni ezeket a zenekarokat. Ráadásul ők hárman közös turnéra indultak, aminek Magyarország is részese. Vegyük sorba a zenekarokat: Bad WolvesAz utóbbi időszakban felfedezett zenekar...

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Egy élménybeszámoló a Tátrából

Egy élménybeszámoló a Tátrából

A Tudatos ötszázaléknak mint küldő szervezetnek köszönhetően vehettem részt egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos ifjúsági cserén Poroninban, Lengyelországban május 3. és 9. között. A cserén öt országból – Magyarországról, Lengyelországból,...