Bátran (f)élni

Olvasási idő: 3 perc

Telt ház, élmény, világképbővítés.
Ismét egy kiváló előadás részese lehetett a Pedagógiai esték közönsége. Nemrégen
Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas televíziós műsorvezető, szerkesztő látogatott el Szegedre, hogy meséljen arról, miért érdemes kilépni a komfortzónákból, mit is jelent bátran, félelem nélkül élni.

Édesapja szíriai, édesanyja magyar származású. Korábban meg sem fordult a fejében, hogy haditudósító legyen, később mégis elindult a félelem megismerésének ezen útján.
Mit adhat a félelem? A korlátokon való túllépést.

Életünk körülbelül 10%-a az a rész, ami felett nincs irányításunk, beleszólásunk. Sokszor befeszülünk, és nem tudunk jól reagálni a felmerülő szituációkra, szorongani kezdünk, panaszkodni és arra koncentrálunk (közben rengeteg értékes időt és energiát elhasználva), amire nincs ráhatásunk. El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk megoldani ezeket a helyzeteket is. Meg kell tanulnunk elfogadni, hogy az élet változik, ne akarjunk a változatlanságba kapaszkodni.

Forrás: rockblok.com

A félelem élettani hatását nézve azt mondhatjuk, ha csak arra összpontosítunk, hogy túléljünk egy stresszesebb helyzetet, akkor a végére az elindulási állapot alá fogunk zuhanni.

Agresszió, pánik, vagy végtelen elszántság.
Mikor mit hoz ki belőlünk?

Hogy egy helyzetet jól, vagy kevésbé jól, rosszul élünk meg, rengeteg mindenen múlhat. Az időzítésén, a sorrendiségén, az aktuális érzelmi állapotunkon. Amikor agyunk veszélyt scannel, a Cannon-féle vészreakció (Üss-vagy-fuss) során minden sejtünk erre „koncentrál”.

„Egy biztonságos világban élünk, de sokszor akkor is pánikba esünk, amikor nincs tűz, csak odaégett a pirítós.”

Diszkomfortként fogjuk fel a sorbaállást, a túlzott meleget, és számos olyan helyzetet is, ami eredményeképp félni kezdünk és traumaként éljük meg. Sok fóbia és pánikbetegség emiatt alakul ki. Nem mindegy, hogyan állunk ezek feloldásához, kezeléséhez. Nem szabad a körülmények áldozatának lenni. Arra kell fókuszálni, amire hatással lehetünk.

Min múlik, hogy mit hoz ki belőlünk a félelem? Ösztönösen reagálunk. Gyorsan kell cselekedni, mégpedig a tudatos döntések előtt, így sokszor csak az elvárások hozzák ki a válaszreakciónkat. Van, hogy nem fogadjuk el, hogy félünk, mert azt hisszük, hogy ez egy szégyenletes dolog.

Forrás: ted.com

„Az a bátor, aki fél és mégis megteszi, amit akar.”

Fontos, hogy ne csak elfogadjuk, hanem tudatosítsuk is a félelmet, ami majd segít megválasztani a megfelelő döntést az adott helyzetre.

„Amitől félünk, nem a jelen, és nem is biztos, hogy meg fog történni”

Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? „Légy hálás! Fókuszálj arra, amit tudsz irányítani! A félelem ellenére, és nem miatta hozz meg egy döntést! Félni nem rossz, hanem esély arra, hogy bátrak legyünk.
Soha nem tudjuk meg, hogy mire vagyunk képesek, ha csak egy helyben állunk. Ki kell lépni a komfortzónából a félelmek irányába.”

„Valójában az a bátor ember, aki ellenáll a félelemnek, aki legyőzi a félelmét – nem pedig az, akiből hiányzik a félelem.” Mark Twain

Köszönjük a szervzőknek, hogy ismét lehetővé tették számunkra, hogy részt vehessünk egy remek előadáson.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

Mi az idő?

Mi az idő?

Mi az idő? Ezerféle megfogalmazással találkozunk rendszeresen, amik nagyobbnál nagyobb életbölcsességeknek hangzanak, mint pl.: “Az idő pénz." "Az idő relatív." "Arra van időd, amire te szeretnéd.” Ezek nagyon okos gondolatok és valahol...