Énidő nyáron is

Olvasási idő: 4 perc

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak nekem. 

Így a nyáron sokaknak jelenthet plusz feladatokat a családi élet megszervezése. Ha nem is csak a szabadságokra és nyaralásokra gondolunk, amik sokszor fárasztóbbak, mint gondolnánk, de sokunknak a gyerekek felügyeletét és ellátását is máshogyan kell intézni a nyári időszakban. Félreértés ne essék, azért van gyermekem, mert szerettem volna őt és nagyon szeretem, de igenis ilyenkor át kell alakítani a napirendünket és a fontossági sorrendeket néhány hónapra.

És mégis hol kap itt helyet az Énidő? Legtöbbször sehol. Mert pl. azt érezhetjük, hogy velük kell foglalkozni, ha már itt vannak velünk egész nyáron. Ez hellyel-közzel még igaz is, de azt sokszor elfelejtjük, hogy a gyerekeknek is kell saját idő, így nem kell 0-24-ben körülöttük ugrálni. Nekik is kell az énidő. 

Az időperspektívát segítségül hívva most nyáron a jelenhedonizmus jegyében összeállítottam 5 tippet, amelyek segíthetnek abban, hogy nyáron is megtaláljuk az egyensúlyt a családi idő és a személyes felfrissülés között, ám mégis élvezhessük a nyarat.

Tervezett Énidő


Ezt már korábban is említettem itt, de továbbra is működő és tervezhető: alakítsunk ki egyéni időszakokat. Nem nehéz, csak meg kell határozni, mikor is lesz az énidőnk. Lehet ez reggelente, amikor a család még alszik, vagy délutánonként, amikor a gyermekek délutáni sziesztáznak. Használjuk ki ezeket az időszakokat arra, hogy hódoljunk a kedvenc hobbinknak, olvassunk egy könyvet, meditáljunk vagy csak pihenjünk egy kicsit. 

Írd be a naptáradba és ettől hivatalosan is a Te időddé válik!

Mozogjunk többet

Használjuk ki a nyári időjárást és próbáljunk ki olyan tevékenységeket, amelyek kinti mozgást és friss levegőt jelentenek. Például, menjünk kirándulni, biciklizni, vagy fussunk egyet a közeli parkban. Ezek a tevékenységek nemcsak energizálnak, hanem kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy kicsit egyedül legyünk a gondolatainkkal. De ha valaki annyira kerüli az ilyen tevékenységeket, mint én, akkor elegendő lehet egy frissítő reggeli vagy kora esti séta is a lakóhelyünk körül. Nézzük meg alaposan a házakat, növényeket, fedezzük fel, mi változott, amit esetleg még észre se vetünk eddig. Igazán felfrissíti az agyat reggel, este pedig segít kicsit lelassulni a napi pörgés után.

Legyünk kreatívak

Az alkotás és a kreatív tevékenységek nagyszerű módjai a személyes kifejezésnek és az elme felfrissítésének. Vegyünk elő egy festővásznat vagy papírt és fessünk, rajzoljunk valamit. Vagy akár csak színezzünk. Tudtad? Vannak már felnőtt színezők is! Kezdjünk el naplót írni vagy írjuk le azt a regényt, ami régóta a fejünkben van és soha senki nem fogja kiadni de jólesik kiírni magunkból. Az alkotáshoz nem kell művésznek lenni, bárki azzá válhat. Csak élvezettel kell csinálni és nem másokhoz hasonlítgatni. Ez egyfajta önkifejezés is. A kreatív tevékenységek segítenek kikapcsolódni, és az alkotás közben megtalálhatjuk a belső harmóniát és az örömöt.

Digitális antidetox

Igen, tudom, hogyan hangzik, de mindjárt látszani fog, mire is értettem. Használjuk ki a digitális technológia lehetőségeit. A technológia ma már olyan eszközöket kínál, amelyek segítségével könnyen beilleszthetjük az énidőt a családi életbe is. Például, töltsünk le egy meditációs alkalmazást, amellyel rövid meditációkat végezhetünk napközben. Próbáljunk ki online jógaórákat vagy készítsünk lejátszási listákat a telefonunkra, és amikor egyedül sétálunk, hallgassuk. Nálam a klasszikus zene rengeteget segít ebben, akár munka közben is sokkal könnyebb fókuszáltnak maradnom tőle. De mindenkinek megvan az a zenei stílus, hang, zaj, ami segít nyugodtabb állapotba kerülni.

Kommunikáció és támogatás

Az énidő fontosságának hangsúlyozása és a családtagok támogatása kulcsfontosságú. Beszéljünk a párunkkal és a gyerekeinkkel arról, hogy szükségünk van időre önmagunkkal. A kommunikáció segít megérteni egymás igényeit és megtalálni a közös megoldásokat. Osztályozd a feladatokat, hogy mindenki számára legyen idő az önápolásra és feltöltődésre. A kommunikáció alapvető fontosságú kellene hogy legyen a családtagok között is, bátran beszéljük az érzéseinkről egymással, mert így könnyebben elkerülhetőek az ebből fakadó konfliktusok is. Készíthetünk családi listát is, ki mit szeretne Énidő alatt csinálni, ezzel akár ötletet is adhatunk egymásnak és biztos vagyok benne, hogy egy sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb és boldogabb családi légkör lesz ezáltal az otthonunkban is.

Ezek a tippek szerintem nagyon könnyen alkalmazhatóak és könnyedén segíthetnek abban, hogy nyáron is megtaláljuk az egyensúlyt a családi idő és az Énidő között. Nem szabad elfelejteni, hogy az énidő kitűzésével végre foglalkozunk saját magunkkal is, gondoskodunk arról, hogy a mentális feltöltődésünk meglegyen. Ami egyaránt fontos a mindennapokban, de nyáron kifejezetten. Ha időt szakítunk magunkra és a személyes életünkre, energikusabbá, boldogabbá és türelmesebbé válhatunk, ami mindenkinek jót tesz a családban.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.