Tiszta lappal az új évben 

Olvasási idő: 4 perc

3 tipp, hogy jövőorientáltabbak legyünk

Az újév mindig egy jó időpont lehet az újrakezdéshez, a változáshoz. Egyfajta demarkációs vonal a régi, az elmúlt és sokszor rosszul működő dolgok valamint az új, izgalmas és még formálható jövő között. Ezeket a változtatásokat viszont most, a jelenünkben kell elkövetni saját, hosszú távú céljaink érdekében.

Milyen érdekes, hogy az időperspektíva síkjai hogyan tudnak jelen lenni és kihatni minden pillanatra. Minden egyes tettünk, gondolatunk, cselekedetünk, ami most velünk történik a múlt és a jövő együttes hatására alakul ki. Egy lényeges különbség mégis van köztük. A múlton már nem tudunk változtatni, csak elengedni, esetleg másként szemlélni, tanulni belőle, hogy a későbbiekben ne kövessük el azokat a hibákat, amik folyamatosan a múltban tartanak minket.

Ez kiváló alkalom arra, hogy számot vessünk, szelektáljunk és átgondoljuk az előttünk álló rövidebb vagy hosszabb távú jövőnket.

Most összeszedtem 3 olyan tippet, ami nekem bevált és sokat segíthet, ha ezekkel indulunk neki az új évnek.

Szelektáljunk

Számomra ez lételem, de sokan az ilyenfajta késztetések nélkül is tudják, érzik, hogy erre szükség van. Ez az időszak tökéletes arra, hogy eldöntsük valamiről, ez hozzáad, építi a jövőnket vagy esetleg hátráltat, szükségtelen a jelenléte az életünkben. Vannak, akiknek ez nehezebben megy. Akik ragaszkodnak dolgokhoz, tárgyakhoz, pedig semmilyen érzelmi értéke vagy haszna nincsen, mégis valamivel felruházzák, amivel a múltban ragadhatnak. Én is ilyen voltam. Mindenhez olyan emlékeket társítottam, aminek semmi jelentősége nem volt, de ilyen formán fontossá tettem saját magamnak. Ha ilyennel küzdünk, érdemes kicsiben kezdeni. Mondjuk egy táskával. Pakoljuk ki az egészet és egyesével nézzük át minden elemét, hogy valóban szükségünk van-e rá, ad valamit a jelenünkhöz és a jövőnkhöz?

Aki ennél bátrabban neki mer vágni, annak javaslom a minimalista kihívást. Ennek az a  lényege, hogy 30 napon keresztül minden nap megszabadulunk annyi dologtól, ahányadik napon járunk. Így az első napon 1 dologtól, a második napon már 2 dologtól és így tovább egészen 30 napig. Meglepő a végeredmény, mennyi haszontalan és szükségtelen dolog van körülöttünk, amiről szinte tudomást sem veszünk, amíg nem szembesülünk vele egy ilyen kihívás során. Persze hamarabb is abba lehet hagyni. Legutóbb elfogytak a kiszelektálásra ítélt dolgaim a 22. napon. Nagyon büszke voltam magamra. 

De nem állhatunk meg a minket körülvevő tárgyaknál. A virtuális térben is rengeteg haszontalan, rendetlen és felesleges dolog van, amitől minden leszünk, csak hatékonyak nem. Jó kiindulás lehet egy alapos takarítás a számítógépen, átnézni a mappákat, kicsit rendbe tenni, hogy ne legyenek kósza fájlok. Aztán nyissuk meg az e-mail fiókunkat és essünk neki. Rengeteg levélszemét, felesleges feliratkozás és szükségtelen levél telíti meg a fiókunkat. Erre érdemes pár órát rászánni és egyben letudni. Kicsit unalmas, de annál jobb érzés, amikor végeztünk. 

És végül elérkeztünk egy sarkalatos pontjához a szelektálásnak. Mindig azt halljuk, hogy a kapcsolatok fontosak, de vajon mindegyikek? Essünk neki a különböző social media felületeknek és szanáljuk ki az oda nem illő embereket. Akikre nem vagyunk kíváncsiak, akik nem szükségesek, akiket nem akarunk, hogy lássák a mi életünk, vagy azt a részét, amit ezeken a felületeken megosztunk másokkal. Nem kell félni, nem szól nekik senki. Bátran válogassuk meg, kik adnak értéket az életünkhöz, kik azok, akik előre visznek minket, és akik fontosak számunkra. 

Ha ezeket mind sorra vesszük hatalmas tehertől szabadulhatunk meg és tiszta fejjel, frissen tervezhetjük a jövőnket.

Tervezzünk okosan

Naptárt szinte mindenki használ. Van, aki csak egy éves verziót kiakasztva a falra, de vannak, akik – például én is – több helyen vezetik az életük fontosabb pontjait, munka, magánélet vagy kikapcsolódás terén. Nincs olyan megoldás, ami mindenkinek jó, hiszen már tapasztalatból tudom, hogy az a mennyiségű naptár és rendszerezési szempont, amit az én elemző agyam átlát, másnak nem biztos, hogy úgy, abban a formában hasznos, ezért érdemes több alternatívát kipróbálni és a legjobb pontokat személyre szabni saját magunknak.

Az elmúlt 15-20 évben igyekeztem megtalálni azokat a módszereket, amik nekem működnek, amik beválnak és ezek mentén folytatni a következő évben. Azonban rá kellett jönnöm, hogy az életem változásával ezek sem felelnek meg mindig ugyanabban a formában, mindig hozzá kell alakítanom az aktuális élethelyzethez. Persze az alap igények ettől lényegesen nem változnak. Nálam sarkalatos pont volt a határidőnapló. Szinte mindent digitálisan csinálok, mégsem ugyanaz az érzés két billentyű lenyomásával kihúzni egy feladatot, főleg azért, mert ez vissza is vonható, szükségem van a mozdulatra, amikor tollal kihúzom az elvégzett feladatot. Ez ad nekem teljesen egyfajta lezárás érzést és továbbléphetek a következő feladatra.

Már azzal is tisztában vagyok, hogy nem elég egy olyan naptár, amiben egy-egy napra kis helyet hagynak, legalább az oldal magasságára szükségem van, ha nem egy egész oldalra. 10 éve ez még felesleges lett volna, de most masszívan teleírom ezeket a lapokat. 2023-ra is kitaláltam a következő hatékonysági szintemet és készítek magamnak egy 5 éves naptárt. Eddig is olyan naptárt használtam, ahova nekem kellett beírnom, hogy mondjuk január 1-e melyik napra esik, így ez nem fog nehézséget okozni, de így egyszerűbben vezethetem a hosszú távú terveimet, az előfizetések évfordulóit vagy pl. ha lejár egy okmányunk. 

A tervezésnél a naptáron kívül nagyon sok hasznos alkalmazás is elérhető már, amik segítenek, akár ingyenes verzióban is rendszerezni a feladatainkat, akár másokkal együtt is. Ilyenek pl. a Trello, a Slack, a Google Keep, és sok más hasonló. Itt is mindenkinek meg kell találnia, ami a legjobban használható számára, de rendkívül hasznosak és nagyon jól használhatóak számos területen. Rendszeresen használok ilyet és sok esetben az ügyfeleim is szívesen dolgoznak ezekben a gördülékenyebb munkavégzés miatt. Mert ugyebár az idő pénz, és ami elmúlt, az már soha nem szerezhető vissza.

Lássunk az orrunkon túl

A jövő nem csak a jövő hét vagy a következő hónap, ennél sokkal nagyobb távlatokban is lehet, sőt érdemes is gondolkodni. Határozzunk meg magunknak egy intervallumot, legyen az 5 év vagy 10, és gondoljuk át, hogy ez alatt az időintervallum alatt miket szeretnénk megvalósítani, elérni, elindítani. Ezeket mind írjuk is le, ez egyfajta megerősítés nekünk is, és segít jobban elköteleződni a tervünk mellett. 

De most jön csak a neheze. Ha túl nagy a tervünk hamar pánikba eshetünk, hogy nem fog sikerülni és előbb-utóbb feladjuk. De ha már az elején felosztjuk kisebb részfeladatokra, és nem egyben az egészet szemléljük, ugyanúgy haladunk a célunk felé, mégsem hatalmasodik el rajtunk a nehézség miatti feladási kényszer. Sőt, sok kis versenyt nyerünk meg, amikkel egyre közelebb jutunk az áhított célhoz.

Ez nem csak a kitartásban ösztönözhet minket, de segít abban is, hogy a jövőnkre jobban koncentrálhassunk, és a kezünkben tarthassuk az alakulását. Így egészben szemlélve folyamatosan finomíthatunk is rajtuk, hogy minél inkább olyan végeredmény szülessen, amivel elégedettek és boldogabbak leszünk. 

Mindig jó valamit várni, ez visz minket előre. A változás, a tenni akarás, hogy úgy alakíthassuk a saját életünket, ahogyan azt elképzeltük. Persze mindig lesznek befolyásoló tényezők, de ha van egy erős jövőképünk, amit megtámogatunk a múlt tapasztalataival és mindent elkövetünk a jelenünkben a siker érdekében, akkor megtalálhatjuk az időperspektíva megfelelő arányú jelenlétét az életünkben.


Bezzeg Ilus

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.