Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc

Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.

A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

De milyen a jó döntés? 

Sokszor nem létezik egy az egyben ilyen, csak jobb, vagy kevésbé rossz. Saját életemben rengeteg kisebb-nagyobb döntést kellett meghoznom, és bevallom ezek rendkívül nehezemre estek régebben. Hosszú napokra, hetekre érezhető volt a bennem lévő feszültség, amiért azt a döntést meg kellett hoznom. De összességében egy dologra nagyon büszke vagyok. Nem hoztam olyan döntést, amit utólag megbántam volna. Az életem is nagyjából úgy alakul, ahogyan szeretném, igaz néha kisebb máskor nagyobb akadályokat kell megugrani hozzá. De elégedett vagyok a döntéseimmel és úgy érzem, a legjobbat hoztam ki helyzetekből.

Ez egy fontos szempont, ha a tervezést nézzük, legyen szó magánéletről vagy munkáról, mert minden lépésünk egy-egy döntésen alapszik. Már csak azt kell megtanulni és beépíteni az életünkbe, hogy ezek a döntések a lehető legjobb megközelítéssel legyenek meghozva. Összegyűjtöttem 5 olyan tippet, amik nekem már beváltak a tervezéssel kapcsolatban. Próbáljátok ki és alakítsatok rajta úgy, ahogy nektek a legjobban passzol az életetekbe.

Pozitiv/negativ lista

Amikor nehéz döntés előtt állok és nem tudok könnyen dűlőre jutni, akkor ez sokat szokott segíteni, sokkal átláthatóbb lesz tőle. Mintegy külső szemlélővé válok és muszáj több szempontot is figyelembe venni. Ez egy nagyon egyszerű listaírás. Vagy nem is olyan egyszerű?! Nem sok dolog kell hozzá, megteszi egy toll és egy egyszerű lap, de ha úgy jobban érezzük magunkat szerkeszthetünk valami szép táblázatot is köré, a lényeg, hogy saját magunk számára átlátható legyen. Legyen két oszlop, egy pozitiv és egy negativ. És most vegyük elő az eldöntendő kérdésünket és járjuk körbe minden szempontból, amire kihatással lehet. Mondok egy példát. Szeretnék venni egy iPadet. Ez így még nem okozna dilemmát, ha akarom, vegyem meg, ugye?! De a munkámhoz szeretném használni, ezért ezek lennének a szempontjaim.

A mellett érvek ezek lennének: kis méretű, ezért könnyen hordozható; sokkal egyszerűbb lenne digitalizálni a munkáimat; megbeszélésekre elegendő lenne azt magammal vinni laptop helyett; nagyon sok időt tudnék megtakarítani, ha azon szerkeszteném a projektmunkáimat; a lányom is tudná használni a portfóliójához és a tanulmányaihoz

Most pedig vegyük az ellene érveket: elég magas az ára (ez nem elhanyagolható szempont semminél); vannak jelenleg is olyan eszközeim, amivel megkapom a kívánt végeredményt; a javíttatása nehezen megoldható garancián kívül; a vállalkozásom eddig is megfelelően működött nélküle

Elsőre nevetségesnek tűnhet egyik-másik érv, de mégis figyelembe kell venni őket. Lehet, hogy kevesebb érv van az egyik oldalon, mégis jóval nagyobb a jelentőségük, mint a másik oldalon szereplő hosszabb listának. De leírva sokkal átláthatóbb lesz az eldöntendő kérdés. 

Mindig legyen B tervünk

Az elmúlt néhány év, és azt hiszem ezt mindenki nevében mondhatom, elég sok kihívás elé állított minket. Sokaknak szinte összeomlott az élete, néhányan átvészelték de voltak olyanok is, akik viszonylag könnyedén tudták venni az akadályokat. Abban, hogy az utóbbi csoporthoz tartozhassunk sokat tud segíteni, ha mindig van B tervünk. Nem kell hatalmas dolgokra gondolni. Vegyük például a munkánkat. Lehet, hogy alkalmazottak vagyunk egy cégnél, aminek éppen nem megy jól és labilissá vált a jövőnk.

Legyen egy tervünk, kiszemelt munkahely, esetleg egy vállalkozás ötlete, amit eddig nem is próbáltunk megvalósítani, mert biztos volt a munkánk. Mindig legyen egy frissen tartott önéletrajzunk amit ilyen esetekben csak elő kell kapni és már küldhető is. Persze nem kell folyton készenlétben állni, de ha van egy elképzelésünk, mi lenne, ha az megszűnne, ami eddig volt, az a hirtelen pánikunkon is könnyíthet, mert tudjuk, hogy már van másik tervünk.

Legyen pontos, de rugalmasan alakítható

Ha elterveztük, hogy mit szeretnénk elérni a jövőben, készítsünk hozzá egy tervet. Mondok ehhez is egy példát, tegyük fel, hogy esküvőnk lesz. Manapság egyre hamarabb kell lefoglalni a szolgáltatókat, helyszíneket, sokszor évekre előre, hogy a nagy napunk majd olyan lehessen, ahogy azt elképzeltük. De közbejöhetnek akadályok. Bezár az étterem, feloszlik a zenekar, összevesznek a rokonok egymással stb. Ezek egy jól megtervezett esküvőt akár fel is boríthatnak, de ehhez kell a rugalmasság.

Engedjük el a megfelelési kényszert, főleg saját magunk irányába. Akkor is boldog házasságban élhetünk, ha nem rózsaszín, hanem sárga szalvétáink lesznek, és akkor is lehet belőle válás, ha a világ legtökéletesebb esküvője sikeredett. Nem ezen múlik. Ahogy az élet más területein sem ennyire fekete vagy fehér minden.  Hagyjunk magunknak mozgásteret és kövessük a terveinket, de ne hagyjuk, hogy felborítson mindent egy kisebb vagy kicsit nagyobb akadály.

Mennyit ad nekem?

Ez egy érdekes szempont, de az utóbbi években nagyon sokat segített már nekem. Hajlamos vagyok túlvállalni magam azért, hogy ne kelljen valamit lemondanom, ezért előfordult, hogy valaminek a rovására ment ez a fajta hozzáállásom. Legtöbbször az egészségem bánta, mert addig hajtottam magam, amíg a szervezetem azt nem mondta: akkor te itt most befejezel mindent és egy hétig ki sem kelsz az ágyból. Na ez nem a követendő része, remélem ezt az is megjegyzi, aki még nem élt át ilyet és az is magára ismer ezzel a rossz hozzáállással, aki rendszeres visszaeső, mint én is voltam.

Egy döntés előtt, legyen az bármilyen kicsi is, egy pillanatra gondoljunk bele: ez hozzáad az életünkhöz? Előrébb jutunk tőle? Jobban fogjuk magunkat érezni? Károsítunk vele másokat? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tegyünk fel magunknak és a kapott válaszokból jól látható lesz, hogy az számunkra mennyire hasznos, mennyire ad hozzá az életünkhöz vagy okoz örömet. Ha összességében jó hatással lesz, akkor vágjunk bele vagy folytassuk, de ha ezek alapján látszik, hogy inkább ártunk vele magunknak, akkor érdemesebb inkább elengedni.

Írjunk magunknak levelet

Azt hiszem már gyerekkorom óta csinálom ezt és nekem bevált. Írni szoktam magamnak egy levelet, általában 5 évente, a születésnapom körül. Ezek a levelek mindig a jövőbeli énemnek íródnak, aki 5 évvel idősebb és leírom neki, hogy miket ért el, hol tart és milyen lett az elmúlt 5 évben. Nem szoktam olvasgatni, mindig csak a születésnapomkor nyitom ki ezeket, amikorra szólnak. Legtöbbször a tartalmukra sem emlékszem, mire kibonthatok egy ilyen időutazó levelet. Viszont amikor megírom, igyekszem nem elrugaszkodott, lehetetlen dolgokat elképzelni az 5 évvel idősebb énem számára. Olyanokat írok neki, amikre szerintem képes leszek a következő 5 évben.

Az időperspektíva szempontjából szerintem nagyon hasznos, hiszen egy ilyen levélben egyszerre van múlt, jelen és jövő. És az az igazság, hogy már nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz a következő levelemben, amikor kibontom, mert az életem rengeteget változik, mégis ismerem az elveimet és arra vágyok, hogy majd a 40 éves énem büszke legyen magára, amikor kinyitja a levelet, és magára ismer benne.

Azt, hogy hogyan alakul a jövőnk nagyon sok dolog befolyásolhatja, de igazán rajtunk múlik, hogy ezeket a bukkanókat hogyan vesszük. Orra is eshetünk bennük, de ha felmászunk rájuk, akkor akár még magasabbra is ugorhatunk róluk. Csak okosan kell használni ezeket a lehetőségeket. Ezért amikor döntést hozunk, mindig gondoljunk arra, hogy ezt a döntést a jelen és a jövőbeli énünk érdekében hozzuk meg. Döntsünk hát tudatosan.

Bezzeg Ilus


Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...