Állj meg a rohanásban

Olvasási idő: < 1 perc

Lassan itt az Ünnep. Az üzletek már több mint egy hónapja karácsonyi lázban égnek. Az üzenetük: Vegyél! Fogyassz! Vásárolj! … és adnak még egy leárazást, lehetőséget, hogy költhess további felesleges dolgokra, amit talán nincs szíved ott hagyni, mivel most az olcsó, most kell megvenni. (Felesleges) stressz, hogy vajon mindenki ajándékát beszerezted-e? Mit vásárolj, ez már tavaly is gondot jelentett.

Add ajánadventdékba az időd, add a szereteted, a szemeid és a nyitott füleid, ami befogadja a sok történést és mesét, amit megosztana veled szeretted. Tárt szét karjaid, amíg a másik odaér hozzád, majd fond szorosan köré, hogy érezze a szereteted, a törődésed, és hogy ez most nem arról szól, hogy minél fényesebb legyen az a csomagolás. A fény legyen a szemetekben, amikor ismét láthatjátok egymást.

Persze, egy szóval nem állítom, hogy én, te, vagy bárki ne vettünk volna ajándékot, hisz a gesztus, a törődés, szintén az Ünnep része. Arra szeretnélek csak emlékeztetni, hogy a mérleghintán ne billenj át a látszatszeretetre, ne az hajtson, hogy letudj egy kötelező feladatot, és csak legyen már vége.

Adhatsz jelképességet, de ne feledj el adni magadból. Meglátod, az ajándékozottnak az fog a legtöbbet jelenteni, ha együtt töltheti veled az ünnepet, az Ünnepet, a többi már csak ráadás, de nem a fő dobás!

(Fotó: Kávai Zsuzsanna)

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

Mi az idő?

Mi az idő?

Mi az idő? Ezerféle megfogalmazással találkozunk rendszeresen, amik nagyobbnál nagyobb életbölcsességeknek hangzanak, mint pl.: “Az idő pénz." "Az idő relatív." "Arra van időd, amire te szeretnéd.” Ezek nagyon okos gondolatok és valahol...