Dr. Bánki György: Az önigazolás – Utak a lápon be- és kifelé

Olvasási idő: 3 perc

A Pedagógiai estek programsorozatának legutóbbi előadója Dr. Bánki György volt. Az est folyamán a résztvevők az önigazolás folyamatáról hallhattak. Mindannyian végzünk önigazolást a mindennapokban, de fontos, hogy soha ne feledkezzünk meg a másik félről sem.

socialfabric.city

Forrás: socialfabric.city

Egy költő egyszer azt mondta, hogy élete legszebb verse egyszer csak megihletődött, jött, és ő pedig leírta. A halála után egy ládában megtalálták a mű számos piszkozatát. Fontos, hogy mielőtt meghalunk, legyünk körültekintőek. Beszélhetünk vallásról, pszichológiáról, filozófiáról, tudatos vagy irracionális cselekvésekről, jó és rossz közötti különbségekről, vagy szabad és determinált döntésekről, mégis amikor önigazolást végzünk, azt gondoljuk, hogy tudatosan döntünk és a rossz csak becsúszik az életünkbe.

Leon Festinger vezette be a kognitív disszonancia fogalmát az ’50-es években. Amikor két ellentétes érzés, gondolat találkozik bennünk, ami nem egyezik a világképünkkel, ezáltal feszültséget okoz. Beszélhetünk adaptív és inadaptív feloldásról. Előbbinél megpróbáljuk feloldani magunkban a rossz érzést sémák és/vagy reakciók által, míg az utóbbinál leáll a gondolkodás, megjelenik a vészhelyzeti üzemmód, a tagadás, a torzítás. „Rossz volt, amit tettél. Állj meg, gondolkodj el, majd hárítsd el az információt”.

Az előadó egy történeten keresztül mutatta meg, hogy jelenhet meg az önigazolás a mindennapokban.
Festinger fiatalon beépült egy szektába, akik azt vallották, hogy 1953. decemberében, a szektát vezető nő kertjében leszáll egy űrhajó és a kiválasztottakat elviszi. Ő nem hitte, viszont érdekelte, hogyha felvirrad a másnap, mi lesz azokkal, akik emiatt eladták a házukat. (PNG kép, 226 × 223 képpont)Éjfélkor feszélyezettek lettek az emberek, mivel nem az történt amit vártak. Ekkor a vezető visszavonult imádkozni. Reggel, miután visszatért, azt mondta, olyan erő van a csoportban, hogy ezzel megmentették a világot. A kételkedők éltek tovább, akik pedig eladták házaikat térítőnek mentek. Mindig, mindenben ott az önigazolás.
Ha szeretünk valakit, azt gondoljuk minden hibája mennyire szerethető. Ez is önigazolás.
„Látom, mert hiszem (aki mást gondol, rosszul gondolja. Azért látom, mert eleve hiszem.)” Igazoltnak fogom látni, hogy Jani mocskos. Látom, mert hiszem. Szűrőkön fog átmenni, ami végül megerősíti ezt bennem. Amikor valami mellett elköteleződünk, belül magunkat is meggyőzük ennek igazáról. Nem mindig nézzük meg, hogy van-e más lehetőség.

Hogyan legyünk szimpatikusabbak?
Ha azt szeretnéd, hogy szimpatikusabb legyél annak, aki utál, kérj tőle egy ’közepes’ szívességet. Nincs vesztenivalód. Két opció lehet: elküld, vagy fontolóra veszi és megcsinálja, amit kérsz. Ha így lesz, elindul benne egy folyamat, ami átformálja a hozzád való viszonyát. Erre épül a Hősök Tere programja is. Ha elkezdesz jót tenni valakivel, utána kedvesebb, szimpatikusabb lesz számodra, pl. egy hajléktalan.

Javaslat? A lankadatlan éberség. Fejleszd önismereted. Ismerd be tévedéseid. Mindig vedd figyelembe a másik szempontját is. Tiszteld a másik tudását.

Köszönjük szervezőknek, hogy lehetővé tették számunkra az előadáson való részvételt!
(PNG kép, 284 × 177 képpont)images

 

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Szabadság + Felelősség = Autonómia

Szabadság + Felelősség = Autonómia

Sokan vágyunk a szabadságra, mégis félünk tőle, hiszen a szabadság olyan bizonytalansági faktorokat hoz be az életükbe, melyekkel azelőtt nem kellett, vagy nem sikerült megbirkóznunk. Éppen ezért, sokunk önként és dalolva mond le a szabadságunk...