Fuss, hogy érezd: élsz!

Olvasási idő: 2 perc

2019. március 26-án a Mentorháló Pedagógiai esték színpadán Sipos János tartott előadást. Elmondta, hogy szerinte mi a jó életminőség titka: a mozgás, a megfelelő táplálkozás, és az önfejlesztés, egyéni gondolkozás fejlesztése.

Először a futáshoz kapcsoló élményeiről beszélt az előadó, többek között arról, hogy miért is kezdett el futni. Az egészségügyi problémái nagy szerepet játszottak ebben. Úgy véli, hogy ilyenkor ébresztő erejű eseménnyel ajándékozta meg az élet, megadta a kellő motivációt a sportoláshoz. Ez különösen fontos, hiszem kifogásokban nagyon jók vagyunk, pedig senki sincs szándékosan kirekesztve a futásból. Mindenkinek meg kell dolgoznia azért, hogy eredményeket érjen el. Sipos János szerint a futás által szabadságot kapunk, érezzük, hogy élünk.

A második fő téma a táplálkozás volt. Több vezető halálok is a rossz táplálkozásra vezethető vissza. Negyedikek vagyunk a világon az elhízottak között, sok betegség azonban elkerülhető lenne helyes táplálkozással. Egyre többet eszünk és egyre rosszabb a táplálékunk minősége. Rengeteg ajánlást olvashatunk a megfelelő étkezésről, pl. WHO-tól, illetve a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is elkészítette a magyar táplálkozási ajánlást, az úgynevezett okostányért, melyen az szerepel, mi legyen egy nap a tányérunkon. Továbbá, fontos, hogy elegendő vizet igyunk. A kevés vízfogyasztásnak sok negatív következménye lehet: fejfájás, éhségérzet, túlsúly, kimerültség, száraz bőr, magasvérnyomás, emésztési problémák.

A harmadik pont az önfejlesztés, melyet az ego és az értelem harcaként nevezett meg Sipos János, illetve azt is elmondta, hogy mik az egyéni önfejlesztés létrafokai. Alulról kezdve: érzelmek – gondolatok – tettek, szavak – szokások – jellem. Ha így haladunk sorban, akkor minden nap jobbá válhatunk. Ha kitűzünk magunk elé egy célt, akkor természetesen lehetnek az úton nehézségek, ekkor nagyobb erőfeszítés szükséges. Viszont a döntést mi magunk hozzuk meg, külső hatásra nem fogunk változni.

Fontos, hogy találjunk egy okot, amiért felkelünk minden reggel, illetve megfelelő emberekkel vegyük körül magunkat.

Hozz döntést! hogy érezd, élsz!

Köszönjük Mentorháló!

A cikket az egyik vendégszerzőnk írta.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Szabadság + Felelősség = Autonómia

Szabadság + Felelősség = Autonómia

Sokan vágyunk a szabadságra, mégis félünk tőle, hiszen a szabadság olyan bizonytalansági faktorokat hoz be az életükbe, melyekkel azelőtt nem kellett, vagy nem sikerült megbirkóznunk. Éppen ezért, sokunk önként és dalolva mond le a szabadságunk...