Ki néz vissza a tükörből?

Olvasási idő: < 1 perc

Szinte minden ember igyekszik mindig az elvárásoknak eleget tenni. Ezt a ruhát kell felvenni, ennyi smink és ilyen kiegészítők kíséretében. – Ekkor leszel szép, vonzó… – A legtöbben önértékelési gondokkal küzdenek. Nem tartják magukat elég jónak. A kérdés, elég jónak, mihez?

Kiskorunk óta bennünk van az utánzás. A szocializációs tanulás által sajátítunk el viselkedési normákat, társas szerepeket. Mindig az kell, ami a másiknak van, mert az sokkal szebb, jobb attól, mint ami nekem van. Eszembe jut kiskoromból szüleim intő kérdése, hogy csak azért szeretném-e azt a valamit, mert a másiknak is az van és ettől majd jobb leszek? Noha valószínűleg semmi szükségem rá. Ez csak egy példa, hogy sokszor görcsösen ragaszkodunk olyan dolgokhoz, ami valójában nem visz minket előbbre.

Ha feltennénk a kérdést, hogy a tükör előtt állva, ki néz vissza ránk, mit válaszolnánk? Olyan valaki, aki a társadalom nyomta bélyegeknek akar megfelelni, vagy az, aki elégedett önmagával? Kell, hogy a fejlődésre törekedjünk, de figyelnünk kell arra is, hogy ne billenjünk át ennek a túlhajszolásába, ami egy distresszes állapotba vihet. Fontos, hogy elfogadjuk magunkat, hisz ha lelkileg stabilak és kiegyensúlyozottak vagyunk, ezt fogjuk a külvilágba is közvetíteni.

look-in-the-mirror

Forrás: https://www.theodysseyonline.com

Reggel, miután megmosod az arcod, nézd meg az előtted állót és mosolyogj rá. Meglátod, ő sem tesz majd másképp, s itt kezdődik az elfogadás egy pontja.

Folytatás…

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

Mi az idő?

Mi az idő?

Mi az idő? Ezerféle megfogalmazással találkozunk rendszeresen, amik nagyobbnál nagyobb életbölcsességeknek hangzanak, mint pl.: “Az idő pénz." "Az idő relatív." "Arra van időd, amire te szeretnéd.” Ezek nagyon okos gondolatok és valahol...

Nekem az idő

Nekem az idő

  Köszi, de rendben van a napirendem. Teljesen jól kihasználom a napi 24 órámat, mindenre marad időm, amire szeretném, nincs szükségem külső segítségre. Mondjuk a múlthéten sikerült visszarázódnom, mert előtte történt az a dolog, és teljesen...