Legyen tele a tank

Olvasási idő: 2 perc

Az  ember társas lény, szüksége van arra, hogy szerethessen, s hogy viszont legyen szeretve. De nem mindegy, mindezt hogyan tesszük meg. Mindenkinek van egy úgynevezett szeretettankja, melynek az „üzemanyaga” egyénenként változó. Fontos, hogy ezt mindig megtöltsük, mivel hozzájárul lelki jólétünkhöz is. Ehhez szükséges az öt szeretetnyelv ismerete, melyek a következők:

szeretetnyelvek

Elismerő szavak: A váratlan dicséretek rengeteget jelentenek számára. A „szeretet” szó, ami különösen fontos az életében. A sértések mély sebet ejthetnek rajta, nehezen feledi őket. A legtöbbet a kedves, motiváló, szeretetteljes szavak adják számára.

Minőségi idő: A másikhoz való odafordulás, a teljes figyelem odaadása. A személy ekkor érzi legjobban a másik szeretetét. Ehhez szükséges egy olyan jelenlét, ahol tényleg figyelnek rá, a televízió nem szól a háttérben, minden egyéb feladat abbamarad. A sok lemondott találkozó negatívan érinti. Fontos az együtt töltött minőségi idő, ami segítségével erősödik a kapcsolat, érzi, hogy szeretik.

Ajándékozás: Akkor, ha az ajándékozás mögött a törődés, a gondoskodás szándéka rejlik, ebből fogja a személy a törődést érezni. Az elfelejtett születésnap, vagy egy nem átgondolt ajándék választása, mind rosszul érintheti. Az ajándék egy szimbólum, mellyel a másik fél szívből jövő szeretetét tudja közvetíteni a számára.

Szívességek: Idetartozhat bármilyen segítség, mely az egyén terheit enyhíti. A be nem tartott ígéretek, olyan tettek, amik még több feladatot eredményeznek, azt az érzetet keltik, hogy nem fontos a másik számukra. Fontos, hogy a segítés szívességből, és ne kötelességből történjen.

Testi érintés: A fizikai közelség a két fél között. pandak
A simogatások, az ölelő karok, a kéz szeretett teljes érintése, mind a törődés, az aggódást közvetíti. Az elutasítás és bántalmazás megbocsáthatatlan és romboló következményekkel járhat. Fontos minden apró, szeretetteljes érintés, a másik  közelsége.

Tápláld szeretettankod, és mondd el a hozzád közelállóknak, hogy mi a te szeretetnyelved. Beszélgess szeretteiddel, hogy számukra mivel tudod a legjobban kifejezni, hogy fontosak neked. Egy kis segítséget jelenthet az alábbi teszt, amivel megerősödhet benned, hogy mi a „te nyelved”.

Forrás:
Gary Chapman – Az 5 szeretnyelv: Egymásra hangolva könyv alapján
https://szeretetnyelvek.hu/

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Bátran (f)élni

Bátran (f)élni

Telt ház, élmény, világképbővítés. Ismét egy kiváló előadás részese lehetett a Pedagógiai esték közönsége. Nemrégen Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas televíziós műsorvezető, szerkesztő látogatott el Szegedre, hogy meséljen arról, miért...

Tegezzem vagy magázzam?

Tegezzem vagy magázzam?

Tegezhetlek, tegeződhetünk inkább? Egyre gyakrabban halljuk ezt a kérdést, s már azok is egyre kevésbé veszik tolakodásnak, akik tudják, hogy ha fiatalabb kérdezi meg tőlük, az illetlenség. Tegezés Sokszor és sokan arra hivatkoznak, hogy így...

Miért fontos, hogy tanulj?

Miért fontos, hogy tanulj?

Nem feltétlenül az iskolai formális tanulásra gondolok most, hanem általában a tanulásra. Megismerni az újat, tanulni (mélyíteni) a régit és úgy állni az élethez, mintha az egész egy nagy tanulás, tapasztalás lenne. Ha értelmet akarunk adni a...