„A jelenben kell elültetni a jövő magvait.”

Olvasási idő: 2 perc

Gondoltál-e már arra, hogy amit teszel, teszünk, milyen hatással lehet később rád, ránk? Szánsz-e arra energiát, hogy a világunkat – ha minimálisan is – jobbá tedd?

2017. június 8-án a Nyílt Forrású Körforgásos Gazdaság létrehozását szorgalmazó nemzetközi rendezvénysorozat részeként került megrendezésre Budapesten az Envienta, a közösségi jövő – A tudásmegosztás napjai nevű konferencia, melyen mi is képviseltettük magunkat.

Mivel rengeteg hasznos információ elhangzott és amiért bárki megnézheti „élőben” is, fogyasztható mennyiségekben próbájuk, egy több részes cikksorozatban, összefoglalni az egyes lényegi részeket.

Első előadó volt maga az Envienta egyik társalapítója, Kiss Gábor, aki többek között bemutatta azt, hogy mi is az Envienta víziója, mik az emberiség legégetőbb problémái és mi is az a nyílt forrású körfogásos gazdaság, mely azokra megoldást nyújthat.

Mivel tényleg megnézhetitek online, ezért nem is szeretnénk leírni az egész előadást, inkább egy-két rövid gondolatot fűznénk hozzá, melyek szálait talán ti is felveszitek, akár tovább is viszitek.

Gábor azt mondta, hogy „ha az emberek környezetét megváltoztatjuk, akkor az emberek hozzáállása is megváltozik”. Tehát, ha nem akarnak változni a jó irányba maguktól, akkor enyhe „kényszerrel” változni fognak. Valakinek el kell kezdenie a változtatást és ha elég kitartóan próbálkozik, esetleg időközben mások is csatlakoznak a jó ügyhöz, sikerrel járhat(nak). Talán mondhatjuk, hogy a konferencián minden résztvevő ezen fáradozik és MI mellszélességgel kiállunk a jó ügy mellett.

A legszebb mondata, mely a cikk címét is adja, „A jelenben kell elültetni a jövő magvait”, fogott meg a legjobban. Bármit is teszünk most, az magunkra és másokra is hatással van és hatással is lesz. S most nem akarunk olyan fogalmakkal dobálózni, mint a Pillangó-hatás, a Fenntartható fejlődés, vagy a Globális gondolkodás, de Földünk egy nagy rendszer, melyben minden mindennel összefügg és tetszik vagy sem, felelősek vagyunk nem csak magunkért, de másokért is.

Lehet ezt negatívan, de pozitívan is értelmezni, ugyanis ha rossz magvak helyett jókat ültetünk, rossz dolgok helyett jókat teszünk, rossz döntések helyett jó döntéseket hozunk, az nem csak nekünk lehet jó és nem csak rövid távon, hanem mindenki másnak is, ráadásul hosszú távon.

Mindig is azt mondtam:

Inkább vagyok idealista, mint pesszimista!

Legyél te is inkább az és segíts nekünk még több embert azzá tenni!

Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget, hogy részt vehettünk a konferencián! Sok sikert kívánunk a továbbiakhoz!

envientaéletfa

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.