Még a késdobálóban is tudják, hogy mik az illemszabályok – Görög Ibolya jött és megmondta a tutit. Néhány hasznos tipp a sikeres társas élethez

Olvasási idő: 3 perc

Magyarország előszámú protokoll-szakértője szerint még ott is tudják, hogy az asztalon könyöklés közben nem illik a tökmagot maguk alá köpdösni. Az illemszabályok mélyen belénk vannak ívódva. Az előadás során számtalan példát hallhattunk a hétköznapi és diplomáciai viselkedés alapvető vagy épp nehéznek tűnő helyzeteiből.

Görög Ibolyának már az első néhány mondat közben sikerült megnevettetnie az 500 fős közönséget, s ez a jó hangulat bőven kitartott az előadás végéig is.

Nem az írott törvényeket, hanem az íratlanokat kell betartani. – egy kínai bölcselet

Éppen azért kell – különösen tanult emberként – úgy fellépnünk, hogy az meglátszódjon a viselkedésünkön, az öltözködésünkön és a másokkal való bánásmódunkon is. Ekkor nem a nőt vagy a férfit fogják bennünk látni, hanem azt, amit képviselünk.  Ebben is lehetünk tudatosak. Apró változtatások sokaságával érhetünk el nagyobb változásokat magunkkal vagy a társas érintkezésünkkel kapcsolatban.

Az előadás tematikáját követve most következzék néhány alapvetés a mindennapi élethez. Mindenki válogasson kedve szerint.

Görög Ibolya előadása // A szerző fényképe

Görög Ibolya előadása

Üdvözlés
– Az üdvözlés – különösen ha az az első érintkezés a két fél között – kritikus jelentőségű. Ismerjük a társalgási távolságokat, s úgy illik, hogy ezt be is tartsuk. Ezt tudatalatt még be is tartjuk, ám arra érdemes figyelmeztetnünk magunkat, hogy az üdvözlés során mosolyogjunk. A szimpátia ugyanis akkor jön létre, ha a másikat be tudjuk fogadni. Ehhez pedig az első lépcső a mosoly. Ha az adott emberrel fogunk még beszélni, akkor pedig igyekezzünk megjegyezni a nevét is. Jól bevált módszer, ha folyton ismételgetjük a beszélgetés elején, hogy „Botos úr foglaljon helyet. Botos úr kér egy kávét?

– Fontos, hogy mindig a fogadó fél nyújtson kezet. A köszönési szabályok között ismerjük, hogy a nők nyújtanak elsőként kezet a férfinak, ám ez fogadás – vendégeskedés esetén borulhat. A köszönési szerepben az előadó a nőket felsőbbrendűnek mondta, s megjegyezte, hogy ezt sokszor csillogó szemmel  / kérdőn hallgatják egy-egy szakkollégiumba meghívott előadás során a gender-fanatisták. Ám ez a hóbort is elmúlik egyszer.
– Jó napot helyett Jó napot kívánok! vagy csókolom!

Beszéd
– A megfelelő tempójú beszédhez kopogjuk le a szótagokat. Ezt megcsinálhatjuk finoman a lábunkon vagy a fejünkben is.
– Manapság nagyon divatos mindenkit tegezni, de Európa magázódik.  (Erről itt írtunk – megjegyz.) Tartsuk magunkat ehhez. Akivel együtt őriztétek a libát, na majd őt tegezhetitek.

Forrás: https://i.ytimg.com/

Forrás: https://i.ytimg.com/

– Minek használjunk angol szavakat, ha azoknak van magyar megfelelőjük.
-A káromkodás egyértelmű hiba pont
-Ha valaki hangos kezd lenni, nézd a száját.
– Ne az erős szavakat keresd, hanem az intelligens humor lehetőségét.
-A tárgy maradjon tárgy (ez) és ne legyen ő. Végülis egy fésűvel nem fogunk elmenni sörözni…

Vendégkísérése
-Alapvetően mindig fél vállal a vendégünk előtt járjunk, ezzel biztosítva az (ismeretlen helyen történő) iránymutatást. Lépcsőn lefele előtte, lépcsőn felfele pedig kissé mögötte haladjunk (ezzel biztosítva a gravitáció okozta esetleges nehézségeket).

Lift/ felvonó
-Ha kívül áll valaki és ki akarnak szállni a liftből, akkor illedelmesebb nekünk is kiszállnunk és nem összehúznunk magunkat, hogy na majd így kiférnek.

Öltözködés
– Azt kell felvenni, amit el akarok magamról hitetni.
– Az elegancia nem pénzkérdése, az egy bentről kifele sugárzó dolog.

Két dolog kell a sikeres élethez
– Ha a mi lakóközösségünkben is lakik egy mindenki által ismert Margitka néni, akkor őt úgy tudjuk levenni a lábáról, hogy nem csak köszönünk és távozunk, hanem megkérdezzük „ mi újság Margitka?” Ő elkezdeni mondani, hogy mi történt vele (vagy mással), majd illedelmesen távozunk. Ami Margitkában megmarad az az, hogy milyen kedves, hogy megkérdezte és még a nevemen is szólított, rendes ember ez a szomszéd”. Csak egy kérdés meg egy kis figyelem.

Az előadás sikeréhez érdemes hozzátenni, hogy a végén, mikor a közönség elkezdett mozgolódni, felállni és távozni, akkor az egyik résztvevő már úgy távozott a sorok közül, hogy „tényleg, akkor nem fenékkel megyek ki a sorból”.

Zárásként egy Márai Sándor idézetet kaptunk ajándékba, ezzel zárjuk ezt a beszámolót is:

A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hűséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végső és kristályos formáihoz. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban, s este, ha éppen társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért.

Köszönjük a Mentorhálónak a lehetőséget!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.