Még a késdobálóban is tudják, hogy mik az illemszabályok – Görög Ibolya jött és megmondta a tutit. Néhány hasznos tipp a sikeres társas élethez

Olvasási idő: 3 perc

Magyarország előszámú protokoll-szakértője szerint még ott is tudják, hogy az asztalon könyöklés közben nem illik a tökmagot maguk alá köpdösni. Az illemszabályok mélyen belénk vannak ívódva. Az előadás során számtalan példát hallhattunk a hétköznapi és diplomáciai viselkedés alapvető vagy épp nehéznek tűnő helyzeteiből.

Görög Ibolyának már az első néhány mondat közben sikerült megnevettetnie az 500 fős közönséget, s ez a jó hangulat bőven kitartott az előadás végéig is.

Nem az írott törvényeket, hanem az íratlanokat kell betartani. – egy kínai bölcselet

Éppen azért kell – különösen tanult emberként – úgy fellépnünk, hogy az meglátszódjon a viselkedésünkön, az öltözködésünkön és a másokkal való bánásmódunkon is. Ekkor nem a nőt vagy a férfit fogják bennünk látni, hanem azt, amit képviselünk.  Ebben is lehetünk tudatosak. Apró változtatások sokaságával érhetünk el nagyobb változásokat magunkkal vagy a társas érintkezésünkkel kapcsolatban.

Az előadás tematikáját követve most következzék néhány alapvetés a mindennapi élethez. Mindenki válogasson kedve szerint.

Görög Ibolya előadása // A szerző fényképe

Görög Ibolya előadása

Üdvözlés
– Az üdvözlés – különösen ha az az első érintkezés a két fél között – kritikus jelentőségű. Ismerjük a társalgási távolságokat, s úgy illik, hogy ezt be is tartsuk. Ezt tudatalatt még be is tartjuk, ám arra érdemes figyelmeztetnünk magunkat, hogy az üdvözlés során mosolyogjunk. A szimpátia ugyanis akkor jön létre, ha a másikat be tudjuk fogadni. Ehhez pedig az első lépcső a mosoly. Ha az adott emberrel fogunk még beszélni, akkor pedig igyekezzünk megjegyezni a nevét is. Jól bevált módszer, ha folyton ismételgetjük a beszélgetés elején, hogy „Botos úr foglaljon helyet. Botos úr kér egy kávét?

– Fontos, hogy mindig a fogadó fél nyújtson kezet. A köszönési szabályok között ismerjük, hogy a nők nyújtanak elsőként kezet a férfinak, ám ez fogadás – vendégeskedés esetén borulhat. A köszönési szerepben az előadó a nőket felsőbbrendűnek mondta, s megjegyezte, hogy ezt sokszor csillogó szemmel  / kérdőn hallgatják egy-egy szakkollégiumba meghívott előadás során a gender-fanatisták. Ám ez a hóbort is elmúlik egyszer.
– Jó napot helyett Jó napot kívánok! vagy csókolom!

Beszéd
– A megfelelő tempójú beszédhez kopogjuk le a szótagokat. Ezt megcsinálhatjuk finoman a lábunkon vagy a fejünkben is.
– Manapság nagyon divatos mindenkit tegezni, de Európa magázódik.  (Erről itt írtunk – megjegyz.) Tartsuk magunkat ehhez. Akivel együtt őriztétek a libát, na majd őt tegezhetitek.

Forrás: https://i.ytimg.com/

Forrás: https://i.ytimg.com/

– Minek használjunk angol szavakat, ha azoknak van magyar megfelelőjük.
-A káromkodás egyértelmű hiba pont
-Ha valaki hangos kezd lenni, nézd a száját.
– Ne az erős szavakat keresd, hanem az intelligens humor lehetőségét.
-A tárgy maradjon tárgy (ez) és ne legyen ő. Végülis egy fésűvel nem fogunk elmenni sörözni…

Vendégkísérése
-Alapvetően mindig fél vállal a vendégünk előtt járjunk, ezzel biztosítva az (ismeretlen helyen történő) iránymutatást. Lépcsőn lefele előtte, lépcsőn felfele pedig kissé mögötte haladjunk (ezzel biztosítva a gravitáció okozta esetleges nehézségeket).

Lift/ felvonó
-Ha kívül áll valaki és ki akarnak szállni a liftből, akkor illedelmesebb nekünk is kiszállnunk és nem összehúznunk magunkat, hogy na majd így kiférnek.

Öltözködés
– Azt kell felvenni, amit el akarok magamról hitetni.
– Az elegancia nem pénzkérdése, az egy bentről kifele sugárzó dolog.

Két dolog kell a sikeres élethez
– Ha a mi lakóközösségünkben is lakik egy mindenki által ismert Margitka néni, akkor őt úgy tudjuk levenni a lábáról, hogy nem csak köszönünk és távozunk, hanem megkérdezzük „ mi újság Margitka?” Ő elkezdeni mondani, hogy mi történt vele (vagy mással), majd illedelmesen távozunk. Ami Margitkában megmarad az az, hogy milyen kedves, hogy megkérdezte és még a nevemen is szólított, rendes ember ez a szomszéd”. Csak egy kérdés meg egy kis figyelem.

Az előadás sikeréhez érdemes hozzátenni, hogy a végén, mikor a közönség elkezdett mozgolódni, felállni és távozni, akkor az egyik résztvevő már úgy távozott a sorok közül, hogy „tényleg, akkor nem fenékkel megyek ki a sorból”.

Zárásként egy Márai Sándor idézetet kaptunk ajándékba, ezzel zárjuk ezt a beszámolót is:

A formákat pedig utolsó pillanatig be kell tartani. Étkezés közben, társalgás közben. Ágyban és asztalnál. S mikor mindegyre formátlanabbá válik az emberi együttélés: te maradj hűséges a köszönés, meghajlás, kézfogás, érzésnyilvánítás, véleményalkotás kialakult, végső és kristályos formáihoz. Egy korban, mikor mindenki azt követeli, hogy öltsél formaruhát, te járj csak következetesen zakóban, s este, ha éppen társaságba hívnak, ölts fekete ruhát. Nem a ruha, hanem a forma kedvéért.

Köszönjük a Mentorhálónak a lehetőséget!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

5FDP, Megadeth, Bad Wolves

5FDP, Megadeth, Bad Wolves

A fiatalos, a rutinos, a pörgős és az Aréna Nem tudom, hogy mi lehet a közönség fülével, de amint belépnek az Arénába teljesen eltorzul a hallásuk és nem tudják megérteni, hogy nem a hangtechnikával, a technikussal vagy a zenészekkel van a baj,...

Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves 2020

Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves 2020

Bad Wolves, Megadeth és 5FDP. A metálrajongók körében nem kell bemutatni ezeket a zenekarokat. Ráadásul ők hárman közös turnéra indultak, aminek Magyarország is részese. Vegyük sorba a zenekarokat: Bad WolvesAz utóbbi időszakban felfedezett zenekar...

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Slipknot koncert Budapesten

Slipknot koncert Budapesten

A metál rajongók egyik sláger bandája február 4-én ismét Magyarországra érkezik. A nyári VOLT Fesztiválos koncertjük hatalmas sikert aratott, s nem kétség, hogy néhány hét múlva is a legjobb formájukat akarják majd hozni. A tavalyi év koncertjének...

Hétköznapi maceráink

Hétköznapi maceráink

Görög Ibolya, Magyarország első számú protokoll szakembere, 2019. június 11.-én tartotta meg „Hétköznapi maceráink” című előadását. Főként a nyaralással kapcsolatos illemről hallhattunk néhány általános jó tanácsok mellett, melyeket Görög Ibolya a...

Egy élménybeszámoló a Tátrából

Egy élménybeszámoló a Tátrából

A Tudatos ötszázaléknak mint küldő szervezetnek köszönhetően vehettem részt egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos ifjúsági cserén Poroninban, Lengyelországban május 3. és 9. között. A cserén öt országból – Magyarországról, Lengyelországból,...