4 apró tipp a stressz elleni küzdelemhez

Olvasási idő: 3 perc

Kinek ne lennének gondjai? Az emberek többsége folyamatosan küzd kisebb-nagyobb, állandó, vagy hirtelen jött problémákkal, melyektől folyamatosan megy fel a pumpa, és ha nem vigyázunk, hosszabb távon súlyos egészségügyi következményei lehetnek. Mit tegyünk hát, hogy megelőzzük ezeket?

A kérdés megválaszolására, többek között, a már talán ismerős, Richard Wiseman – 59 másodperc: Egy kis ésszel sokra mész című könyvéből vettünk néhány egyszerű és hatékony módszert.

1. tipp: Ne bomolj!

Biztos vagyok benne, hogy a legtöbben hallottunk már arról, hogy ki kell adni magunkból a feszültséget. Bokszoljunk szét egy bokszzsákot, vagy ordibáljunk tele egy párnát, mert attól a stressz szintünk csökkenni fog, és egyből jobb lesz minden. Nos, ezt egy 600 hallgató bevonásával folytatott kísérlet egyértelműen megcáfolta.
Röviden: először felidegesítették a hallgatókat, majd a minta felének bokszkesztyűt nyomtak a kezébe és lehetőséget kaptak a feszültségük levezetésére. A minta másik felét egyedül hagyták azzal a tanáccsal, hogy próbálja átgondolni, miért lett mérges és hogyan tanulhatna az esetből. A “levezetés” végén mindenkinek ki kellett töltenie egy hangulatértékelő  kérdőívet, mely többek között azt mérte, hogy mennyire frusztráltak, illetve dühösek.
És mi lett az eredmény? Azok, akik szétverték a bokszzsákot, összességében még dühösebbnek érezték magukat, míg azok, akik csöndben ültek, lényegesebben nyugodtabbak lettek.
Tanulság: Ha le akarsz nyugodni, nyugodj le!  

 

2. tipp: A klasszikusok tényleg segítenek!

Arra is rá merném tenni a fél kisujjamat, hogy a klasszikus zene nyugtató hatásáról is hallott már a kedves olvasó. Hallgassunk csecsemőkorunk óta Mozart-ot és nem csak okosak, de nyugodtak is leszünk abban a pillanatban, hogy bekapcsoljuk! Egy kísérletet hoznék ismét példának, mely azt vizsgálta, hogy az ideges embereket mi nyugtatja le hamarabb, a csönd, a pop zene, a jazz, vagy a klasszikus zene. Természetesen, először fel kellett idegesíteni szegény résztvevőket, majd magukra hagyták őket egy vérnyomásmérővel a karjukon. A csoport egy részét csöndben hagyták, a másikkal Britney Spears-t hallgattattak (pop zenét), a harmadikkal jazz-t, míg a negyedik művelődhetett a klasszikusokkal.

nyugi

Talán nem meglepő, hogy azok, akik Vivaldit és Pachebelt hallgattak sokkal gyorsabban megnyugodtak, a vérnyomásuk hamarabb a normális értékre csökkent vissza, szemben azokkal, akik pop zenét, jazz-t hallgattak, vagy épp csöndben ültek.
Tanulság: Ha gyorsabban le akarsz nyugodni, hallgass klasszikus zenét! 

 

3. tipp: Friss levegő és zöld környezet.

Ehhez a szerzők sem fűztek túl sok magyarázatot, mindössze annyit, hogy a kísérletben résztvevő személyek, akik a napsütésben tartózkodtak, mondjuk egy parkban, vagy hasonló zöld környezetben, legalább fél órát, azoknak jobb kedve lett, sőt a memóriájuk is javult.

A_walk_in_the_park

Tanulság: A természet nagy segítség, vigyázzunk rá, ne gyilkoljuk!  

 

4. tipp: A nevetés ereje.

Nagy volt a kísértés, hogy az egész cikket idézzem, de aki szeretné elolvasni, az vegye meg a könyvet!
A lényeg, hogy azok az emberek, akik spontán módon humorral lesznek úrrá a stresszen, 40 százalékkal kisebb esélyük van az infarktusra, vagy agyvérzésre és átlagban 4 és fél évvel tovább élnek, mint azok, akik nem ezt teszik.
A tanulság, amit a kutatók is ajánlanak: naponta legalább 15 percet nevessünk!

nevess

Nagyon reméljük, hogy ti nem stresszelitek szét magatokat, ha mégis, akkor ezek az egyszerű, de hatásos tanácsok segítik a mindennapjaitokat és hozzájárulnak a jóllétetekhez. Ha ismertek olyat, akinek szintén segítenének, bátran osszátok meg velük is!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Slipknot koncert Budapesten

Slipknot koncert Budapesten

A metál rajongók egyik sláger bandája február 4-én ismét Magyarországra érkezik. A nyári VOLT Fesztiválos koncertjük hatalmas sikert aratott, s nem kétség, hogy néhány hét múlva is a legjobb formájukat akarják majd hozni. A tavalyi év koncertjének...

Hétköznapi maceráink

Hétköznapi maceráink

Görög Ibolya, Magyarország első számú protokoll szakembere, 2019. június 11.-én tartotta meg „Hétköznapi maceráink” című előadását. Főként a nyaralással kapcsolatos illemről hallhattunk néhány általános jó tanácsok mellett, melyeket Görög Ibolya a...