4 féle orvosra van szükséged az életed folyamán [dr. Csend]

Olvasási idő: 2 perc

A megállapítás Paul Chek amerikai kineziológustól származik, aki a könyvének is ezt a címet adta. Paul nagyon amerikai és nagyon kineziológus. Youtube-on van egy csatornája, ott találtuk ezt az összeállítást is.
Ebben a cikkben az ő videóját járjuk körül.

Nagyon amerikai, mert mind a stílus és mind amit mond tipikusnak mondható. És nagyon kineziológus is, hiszen van a videóban néhány olyan állítás, amire felhúzod a szemöldököd.
Ebben a cikkben szeretnénk ezektől a tényektől elvonatkoztatni, és a dolgok mélyére menni. Ha úgy tetszik, boncolgatni a 4 doktor szerepét az életünkben.

Paul szerint az embernek erre a négy dologra van szüksége:

  • Csend
  • Diéta
  • Mozgás
  • Boldogság

A fenti négyes segítségével a többi orvost elkerülhetjük. (Figyelem, súlyos megbetegedés esetén keresse fel hús-vér orvosát, és ha meggyógyult, meglátogathatja a négyesfogatot is.)

Az első orvos, amit meg kell látogatnunk Dr Csend. Nagyon jó a metafora, hiszen orvoshoz is annyi kedvünk van menni, mint a csend nyugalmába burkolózni. Mikor elmentünk, sokszor azt mondjuk, hogy miért vártunk eddig? Jöhettünk volna hamarabb is. “Ezzel a gonddal már nem tudunk mit kezdeni, ezért evezzünk is át a csend óceánjára.”

A csend tulajdonságai
A rohanó, “mindenhol ott kell lenni” világban gyakran előfordul, hogy nem akarunk mást, csak elvonulni a világból és magunk lenni.  Ha már ott vagyunk észrevesszük, hogy a csendnek  van néhány igen furcsa tulajdonsága. Például az, hogy elsőre rémisztő. Félünk tőle, ezért gyorsan csinálunk is valamit, hogy „ne halljuk” (a csendet tényleg halljuk?). Tudod, mikor kilépsz az ajtón, belemész az utca forgatagába, majd eszedbe jut, hogy az egyik ismerősödnek akartál valamit mondani, írni. Ezért előkapod gyorsan a telefonodat és írsz fél mondatot. Jól van, ezzel letudtad a dolgot, majd az agyad jár tovább, s a kezed is forog az érintőképernyőn (vagy fordítva). Igen, a városi forgatagban is megtalálhatjuk a csendet, de arról majd máskor.

Ott van még a tulajdonságai között – ha már leküzdöttük a kényszeres mindentcsinálást – a nyugalmas oldala. Hogy lehet a semmi nyugalmas? Mármint feltételezzük, hogy a csend = semmi. Pedig ez nem igaz, mert valószínűleg mindig fogunk valamit hallani. Most vegyük úgy, hogy megközelítőleg nulla. Ezt már szereti az emberi fül, nem is zavarja igazán, sőt a hangok előbb-utóbb átjárják a testünket és most már nem csak az agyunk fog lassítani, hanem a testünk is. Jobb esetben elernyednek a befeszült izmok (mármint azok, amelyiknek nem kell befeszülve lenniük) és átjár minket a nyugalom érzése. Erdő zaja, vízcsobogás, madarak repkedése, hogy a klasszikusokat hozzam.

A csend tisztít
Olyan mint a Venish…na jó nem. Viszont tényleg tudja a szellemet és a testet is tisztítani és felfrissíteni. Ebből az következik, hogy a zaj az koszos, szennyezett? Van ugye fényszennyezés és zajszennyezés is. Érdekes ez a magyar nyelv, rakjunk a zajhoz egy kis Venisht és már is csend lesz belőle.

Szóba jött a nyugalom és feltöltődés is és valahogy mindig oda akar kilyukadni ez az írás, hogy ez a jó nekünk. Az írás azt mondja, hogy a nyugalom, tisztulás, feltöltés szavak (és okként átélt érzések) segítenek nekünk. Tovább fűzve a gondolatot, nem csak segítenek, hanem a fejlődésünket szolgálják. Gondolj csak az alvásra, edzés utáni pihenésre, vagy arra, amikor kitisztul a fejed és újult erővel tudod belevetni magad a munkába. Ezek mind idetartoznak.

Tehát ha túl zajos a stresszed, mármint túl stresszes a tested, az kihat az idegrendszeredre, és az egész szervezetedre, ami további szomatikus tüneteket fog okozni. A fő kérdés tehát az, hogy téged mi nyugtat meg? Olvasás, tánc, meditáció, semmitevés?

Ezt elkerülendő érdemes akár naponta időpontot kérni Dr. Csendtől, hogy meglátogassuk, letegyük nála a mindennapi dolgainkat, majd felszabadultan térhessünk vissza életünk kerékvágásába.

Legközelebb Dr. Diéta rendelőjébe látogatunk el.
Ha tetszett az cikk, oszd meg a barátaiddal is.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

Mi az idő?

Mi az idő?

Mi az idő? Ezerféle megfogalmazással találkozunk rendszeresen, amik nagyobbnál nagyobb életbölcsességeknek hangzanak, mint pl.: “Az idő pénz." "Az idő relatív." "Arra van időd, amire te szeretnéd.” Ezek nagyon okos gondolatok és valahol...

Nekem az idő

Nekem az idő

  Köszi, de rendben van a napirendem. Teljesen jól kihasználom a napi 24 órámat, mindenre marad időm, amire szeretném, nincs szükségem külső segítségre. Mondjuk a múlthéten sikerült visszarázódnom, mert előtte történt az a dolog, és teljesen...