A dolgok egymásból következnek

Olvasási idő: 2 perc

Személy szerint úgy gondolom, fontos megérteni, hogy a dolgok egymásból következnek. Kérlek, engedjétek meg, hogy egy fizikai törvényszerűséggel példálózzak a továbbiakban, nevezetesen a dinamika alapegyenletével, ami a következőket mondja ki:  A  testre ható környezeti hatások összessége egyenlő  a test jellemzőinek szorzatával.
A jobb oldali kifejezés itt most te vagy, mint ember, mindenféle tulajdonságokkal. Az összes erő pedig minden, ami téged ér. Az egyenlőség jel pedig azt mutatja, hogy a környezeted hat rád, és fordítva. Tehát a döntéseid nem csak rád, hanem a környezetedre is hatnak. Sőt, a környezeten keresztül vissza is hatnak rád a döntéseid. Tehát a döntéseknek törvényszerűen következményei lesznek.

A következmény, mint olyan, semlegesen áll hozzád, az sem érdekli, ha rosszul jössz ki belőle, de az sem, ha jól. Ebben a megközelítésben a szót kicserélhetnénk karmára is, hiszen a döntéshez cselekvés párosul, akkor is, ha a cselekvés a nem cselekvésben merül ki, azaz azt kapod, ahogy választottál.

A döntés-következmény páros azért érdekes, mert a kapcsolatuk lehet direkt és/vagy indirekt. Előbbi gyakran rövid távon belátható, utóbbi pedig mint egy meglepetés szerűen érhet minket akár egy „De jó, hogy jó múltkor már foglalkoztam ezzel!” felkiáltással. Például: most befektetsz valamibe hosszú távon, ennek direkt következménye, hogy rövid távon hiányod lesz a felhasznált erőforrásból (pénz, idő, bármi), amire számíthatsz is.

Viszont a következménynek is van következménye. Egyszerűen azért, mert a döntési cselekvés létrehozza a a következmény állapotát, amiből ered az utána létrejövő állapot. És így tovább. Így elérünk a döntés indirekt következményéhez/eihez. Azaz, ha ma képes vagy valamiben fejlődni, akkor az arra épülő állapot képessé tesz egy újabb lépcsőfok megtételére. Viszont, ha képtelen vagy erre, akkor bármilyen kapcsolódó lehetőségből származó előny kicsúszik majd a kezeidből, aztán hibáztathatod a körülményeket magad helyett. Sőt… Egy döntésnek több  következménye is lehet, ugyanis a képlet bal oldalán több hatás is szerepelhet, nem csak egy.

Összegezve, folytonos kölcsönhatásban vagy a környezeteddel, és azon keresztül magaddal is. Így tehát hatványozottan fontos, hogy tudd, mikor mit lépsz.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy minimalista emberkísérlete – prológus

Egy minimalista emberkísérlete – prológus

Vannak dolgok, amik nem változnak az évszázadok során. Ilyen például a felhalmozás, a „luxus” cikkek hajhászása. Mindegy, hogy ez a legújabb Iphone vagy egy nagyobb birtok irányába történik, az ember mindig többet és jobbat akar. Talán ez így van...