A dolgok egymásból következnek

Olvasási idő: 2 perc

Személy szerint úgy gondolom, fontos megérteni, hogy a dolgok egymásból következnek. Kérlek, engedjétek meg, hogy egy fizikai törvényszerűséggel példálózzak a továbbiakban, nevezetesen a dinamika alapegyenletével, ami a következőket mondja ki:  A  testre ható környezeti hatások összessége egyenlő  a test jellemzőinek szorzatával.
A jobb oldali kifejezés itt most te vagy, mint ember, mindenféle tulajdonságokkal. Az összes erő pedig minden, ami téged ér. Az egyenlőség jel pedig azt mutatja, hogy a környezeted hat rád, és fordítva. Tehát a döntéseid nem csak rád, hanem a környezetedre is hatnak. Sőt, a környezeten keresztül vissza is hatnak rád a döntéseid. Tehát a döntéseknek törvényszerűen következményei lesznek.

A következmény, mint olyan, semlegesen áll hozzád, az sem érdekli, ha rosszul jössz ki belőle, de az sem, ha jól. Ebben a megközelítésben a szót kicserélhetnénk karmára is, hiszen a döntéshez cselekvés párosul, akkor is, ha a cselekvés a nem cselekvésben merül ki, azaz azt kapod, ahogy választottál.

A döntés-következmény páros azért érdekes, mert a kapcsolatuk lehet direkt és/vagy indirekt. Előbbi gyakran rövid távon belátható, utóbbi pedig mint egy meglepetés szerűen érhet minket akár egy „De jó, hogy jó múltkor már foglalkoztam ezzel!” felkiáltással. Például: most befektetsz valamibe hosszú távon, ennek direkt következménye, hogy rövid távon hiányod lesz a felhasznált erőforrásból (pénz, idő, bármi), amire számíthatsz is.

Viszont a következménynek is van következménye. Egyszerűen azért, mert a döntési cselekvés létrehozza a a következmény állapotát, amiből ered az utána létrejövő állapot. És így tovább. Így elérünk a döntés indirekt következményéhez/eihez. Azaz, ha ma képes vagy valamiben fejlődni, akkor az arra épülő állapot képessé tesz egy újabb lépcsőfok megtételére. Viszont, ha képtelen vagy erre, akkor bármilyen kapcsolódó lehetőségből származó előny kicsúszik majd a kezeidből, aztán hibáztathatod a körülményeket magad helyett. Sőt… Egy döntésnek több  következménye is lehet, ugyanis a képlet bal oldalán több hatás is szerepelhet, nem csak egy.

Összegezve, folytonos kölcsönhatásban vagy a környezeteddel, és azon keresztül magaddal is. Így tehát hatványozottan fontos, hogy tudd, mikor mit lépsz.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.