A korlátlan energia a mindennapokban

Olvasási idő: 2 perc

A modern tudományok kezdete óta foglalkoztatja a tudósokat, illetve az embereket a korlátlan energia „mítosza”. Maga az elgondolás abból indul ki, hogy az erőforrások hiánya miatt olyan energiaforrásra van szükségünk, ami korlátlan mennyiségben a rendelkezésünkre áll, lehetőleg nem szennyezi környezetet, és míg világ a világ nem merül ki, tehát végtelenségig futhatnak az elemes nyuszik a reklámokban.


Ez a probléma ennél sokkal bonyolultabb és tudományosabb, mintsem kifejezetten ezt boncolgassuk, ezért inkább egy példán keresztül mutatnám be ennek egy hátrányát. Körülbelül fél éve elektromos fogkefét használok, mert elvileg az ilyen fogkefe nagyobb hatékonysággal tisztítja a fogakat, kisebb eséllyel marad rajta lepedék stb. A barátnőmmel kettőt vettünk, de a csomagban csak egy töltőegység volt mellékelve. Mivel nem lakunk együtt, váltogatjuk, körülbelül hetente, hogy kinél van, tehát kinek a fogkeféje töltődik.

Figyeltem magam mindig, hiszen egy környezettudatos embernek tartom magam, hogy ne használjam fölöslegesen a töltőt, de azt vettem észre, ha nálam van az egység, hosszabb ideig használom a fogkefét, kevésbé spórolok az energián, mert tudom, hogy bármikor feltölthetem. Ezen elkezdtem gondolkozni. Belegondoltam, hogy az én kis fogkefémmel mennyi energiát fogyasztok, pusztán azért, mert van töltőm, és mennyivel jobban odafigyelek a fogyasztásomra akkor, ha nincs. Ergo, az energiám nem korlátlan. Ez pedig csak egy a sok ember sok akkumulátoros kütyüje (telefonok, laptopok, elektromos borotvák, elemek stb.) közül, amit nap, mint nap használ, összességében hatalmas terhet róva ezzel a környezetünkre.

Belegondoltam, tegyük fel, megtalálják a korlátlan energiát, így annyi energiát használhatunk, amennyit nem szégyellünk. Mindig minden kütyünk be lenne kapcsolva, az akkumulátorok töltöttségi szintje a maximumon lenne, a fogyasztásunk megsokszorozódna stb. Persze sok egyéb dolgot is kiküszöbölhetne, nem irtanánk annyi esőerdőt, nem használnánk annyi fosszilis energiahordozót –  elvileg, ahogy a fát is-  a kőolajat is sok más dologra is felhasználjuk. Ez, ahogy említettem, nagyon hosszú, nagyon bonyolult és nagyon tudományos téma, amit boncolgatni jogunk van, kompetenciánk már annyira nem biztos.

Ami a lényege ennek a kis eszmefuttatásnak, úgy gondolom, hogy az emberek nem állnának készen a korlátlan energiára és jobb is, hogy még nem hozakodtak elő vele, hiszen az emberek viselkedést eltérően befolyásolja a hiány és a korlátlanság. Kedves olvasó, remélem ezzel kicsit téged is sikerült gondolkodásra bírnom, a lezáratlan szálat te fűzöd majd tovább, és remélem kicsit te is, ahogy ezen túl én is, jobban odafigyelsz majd arra, hogy ne fogyassz annál több energiát, amennyi feltétlenül szükséges.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy élménybeszámoló a Tátrából

Egy élménybeszámoló a Tátrából

A Tudatos ötszázaléknak mint küldő szervezetnek köszönhetően vehettem részt egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos ifjúsági cserén Poroninban, Lengyelországban május 3. és 9. között. A cserén öt országból – Magyarországról, Lengyelországból,...