A következő lépés

Olvasási idő: 2 perc

Akkor lássunk neki! Először is, gondold végig, mi az, amit jelen körülmények között tenni tudsz a célod érdekében. Bontsd le olyan elemi szintre, aminek neki tudsz látni. Az egódra ne hallgass. Ne vegye el a kedved, ha épp „csak” kisebb lépést teszel, mert ez a „kis” lépés éppen a megfelelő tekintve a lehetőségeket. A kulcsszó a fejlődés.

Maradj türelmes, elszánt, és ami a legfontosabb: magabiztos. Ne félj a feladatoktól, ez a nyomás csak a fejedben létezik. A félelmeket elengedve feloldódnak a belső görcsök, és szabadon koncentrálhatsz, amire csak akarsz. De ezt tudatosítani kell magadban, rá kell, hogy jöjj, hogy ami blokkol, az a félelem, és meg kell vizsgálnod, hogy jogosan félsz-e, vagy kishitűségből.

Van egy jelenség, ennek neve: tanult tehetetlenség. Ebbe az állapotba akkor kerül az ember, ha sokadszorra sem éri el a célját. Ilyenkor fontos önvizsgálatot tartani, mi az, amit máshogy lehetne tenni vagy más irányból megközelíteni a helyzetet. De tapasztalatom szerint, a magabiztosság hiánya a legnagyobb gond. Ha nem vagy elég magabiztos, a félelem letol az útról, be az árokba. Erre jó megoldás a meditáció, ami mint köztudott, javítja a koncentrációs képességet. Azaz segít a tudatosságban, átlátni az összefüggéseket, nyugodt állapotban határozott döntést hozni, és megerősít a cselekvésben.

Higgy magadban, és ezt tartsd szem előtt. Mondd meg magadnak, hogy képes vagy bármire, és törekedj a legjobbra. Ezt a gondolatot ne racionalizáld, vedd axiómának. Különben kifogásokat fogsz gyártani, ellenpéldákat, mert mi lesz, ha… Senkit nem érdekel, ha tudod, mit akarsz, és mit tehetsz meg érte. De ha saját magadat akadályozod bármiben kishitűséggel és félelmekkel, addig olvasd újra ezeket a sorokat, és tudatosítsd. Vedd magad komolyan. Ha te nem teszed, más se fog.

Ezek után nézzük az érme túloldalát, amikor az ember úgy érzi, most már nem kell semmit tennie, amit akart megszerezte, és amúgy is, hajtott eleget érte.

Nos, bármikor, amikor úgy érzi az ember, hogy minden rendben, ott kezdődnek el a gondok. Ilyenkor a siker a fejébe száll, nem törődik a hőn áhított szerelmével, nem edz, mert már kőkemény, beképzelt lesz, azt hiszi, megtehet dolgokat másokkal és a többi. De megtartani valamit ugyanolyan feladat, mint megszerezni. Szóval persze, legyél magabiztos és kitartó, de emellett alázatos és szelíd is. Ez az, mikor az ember magán uralkodik, és nem máson. Mert lehetsz sikeres bármiben, de ha ettől elviselhetetlen leszel, akkor már nincs meg az önkontroll, az önuralom és ráerőszakolod az egód másokra. Valamint megszűnsz a következő lépésen gondolkozni. Az ember szereti azt hinni, hogy révbe ért, és ilyenkor szeret „megérdemelt pihenőt” tartani, csak azt felejti el, hogy nincs több ideje, mint ameddig él.

Szóval tudd, mit akarsz, érd el és lépj tovább!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.