A liftezés ciki!

Olvasási idő: 2 perc

Manapság, amikor egyre pazarlóbban bánunk az energiaforrásainkkal, egyre nagyobb arányban végzünk ülő, irodai munkát és egyre jobban jellemző ránk a mozgásszegény életmód, másrészt, amikor egyre nagyobb hangsúlyt kap a fenntartható fejlődés, a tudatos és egészséges életmód, komoly érzelmek kavarognak bennem, amikor liftre váró, vagy liftező embereket látok.

Ne értsen félre a kedves olvasó, nem vallok szélsőséges nézeteket ezzel kapcsolatban, csupán megpróbálom alátámasztani azon kijelentésemet (persze nem minden kivétel nélküli esetben), hogy „A liftezés ciki!”.

Régebben én is előszeretettel használtam a liftet akár 1-2 emelet megtételére is, nem törődve annak semmilyen következményével, vagy mélyebb megértésével. Egy ideje azonban, ha csak tehetem, inkább a lépcsőt választom. Az első oka ennek a környezeti felelősségvállalás. Több olyan személlyel is volt szerencsém beszélgetni, akik első kézből tudták, hogy mennyi pénzbe kerül a liftek üzemeltetése, karbantartása, ellenőrzése, stb. Nem nehéz ebből levezetni, hogy viszonylag sok elektromos energiát igényelnek, amit ma még leginkább nem megújuló energiaforrásokból biztosítunk. Kérdem én, minek pazarolni az energiát, amikor akár a lépcsőt is választhatjuk, ami ingyen van?

Nem elég, hogy a lépcsőzésért nem kell fizetni, de sokkal egészségesebb is. A lépcsőzés remek móka, a nap kezdetén megdolgoztatja a szívünket, növeli vérnyomásunkat, így az agyunkba juttat némi oxigénben gazdag vért, ami mind szellemi, mind fizikai teljesítőképességünk javára válik. Arról nem is beszélve, hogy edzés előtt akár bemelegíthetünk vele, edzés közben pedig formálhatjuk vele a lábainkat és a hátsónkat. Sokkal egészségesebb fellépcsőzni néhány emeletet, mint reggel félálomban kávét szopogatni a liftben, főleg azért, mert sok ember ténylegesen mozgásszegény életmódot él, melynek számos rövid- és hosszútávú egészségügyi következménye lehet, amit az esetlegesen elfogyasztott kávé meg is fejel.

Tehát amíg a lépcsőzés ingyenes, egészséges, és mondjuk nem ragadsz benne, vagy zuhansz le vele, addig a liftezés energiapazarló, egészségtelenebb (lépcsőzéshez képest) és szeretném azt hinni, hogy ciki. Legyen ciki! Legyen szomorú dolog akkor, ha valakinek nincs krónikus betegsége, nem mozgássérült, vagy idős, aki nem képes már a lépcső használatára, hanem csak lusta és nemtörődöm! Hiszen az magától értetődik, hogy az előbb felsorolt embereket elítélni egyáltalán nem szeretném, rájuk ez természetesen nem vonatkozik, azokra az emberek viszont, akik nem képesek 1-2-3-4 emeletet lépcsőzi az egészségük és a környezetük érdekében, rájuk rá merem mondani, hogy ciki.

Végül mit tegyél annak érdekében, hogy ne legyél te is ciki? Egyszerű: amikor csak teheted, kerüld a lift használatát és válaszd inkább a lépcsőt! Ha mondjuk, több emeletet kell megtenned, mint 3-4, akkor menj csak annyit és a maradékot tedd meg lifttel, vagy fordítva, a cél előtt 2-3 emelettel szállj ki és a maradékot tedd meg lépcsőn! Így fogod megspórolni a pénzt, az energiát, így fogsz formába jönni, így lesz formás lábad és hátsód, így leszel szellemileg friss és egészséges, és így leszel te is egy, a számos hétköznapi hős közül.

Terjeszd te is az igét, hiszen mit sem ér az öröm és a tudás akkor, ha másokkal nem osztod meg, valamint jól tudod, sok kicsi sokra megy! 😉

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.