A zöld ereje

Olvasási idő: 2 perc

A marihuána fogyasztásnak egyes kutatások és „kutatók” szerint megannyi előnye és néhány hátránya is létezik, mely állításokat jelen cikkben sem megerősíteni, sem cáfolni nem áll módomban, ugyanis ez a zöld most nem azt a zöldet jelenti. (Sajnos?)Ebben a cikkben Richard Wiseman 59 másodperc, Egy kis ésszel sokra mész c. könyvének „Szólít a természet” c. rovatát próbálom elétek tárni, kevesebb, mint 59 másodpercben. 😉

Szerinted miért van az, hogy az emberekre jótékony hatással bír a természet, a zöld növények , vagy épp csak a zöld szín látványa?

Wiseman összegyűjtött számos kutatási eredményt, melyek bizonyítják ezt a tényt. Először is a kórházi betegeket és a börtönben lévő rabokat hozza példának, akiknek ha fákra, zöld környezetre néz az ablakuk, sokkal egészségesebbek és kevésbé hajlandóak az erőszakos cselekedetekre. Ugyanez az helyzet a lakóhelyek esetében is. Nem véletlen, hogy olyan fontos a területfejlesztők és mérnökök számára, hogy minél több zöldfelület legyen a városokban a burkolt betondzsungel, vagy térkőtenger helyett.

Más kutatási eredmények azt bizonyították be, hogy a zöld növények munkakörnyezetben való elhelyezésének stresszoldó, antiszociális viselkedést csillapító, és a kreativitás növelő hatása van. (Mielőtt elrohannál a boltba, hogy azonnal vegyél valami növényt, kérlek olvasd végig, még van 20 másodperc 😉 ) A kutatásban résztvevő alanyoknak jóval kreatívabb ötletei születtek, valamint rugalmasabb megoldásokkal álltak elő egy probléma megoldása érdekében, mint a kontrollcsoport tagjai, akiknek nem volt semmilyen zöld az irodájukban.

Ha esetleg egy ablaktalan irodában, vagy szobában kuksolsz (amin ezek szerint gyorsan változtatnod kellene), akkor sem kell elkeseredned, ugyanis már azt is bebizonyították, hogy nem csak a növények, de szimplán a zöld szín látványa is kreatívabbá teszik az embert. Ezt a piros szín jelenlétével hasonlították össze, és amíg a piros színt az emberek a „ÁLLJ” jelzésnek fogják fel (gondoljunk a jelzőlámpára), addig a zöld színt a szabad áramlásokkal azonosítják.

Tehát összességében mit kell tenned, hogy egy kicsit jobbá tedd az életed, a munkádat, javítsd a közérzetedet, növeld a teljesítményedet és a kreativitásod? Távolíts el minden piros színű tárgyat a környezetedből, cseréld ki őket zöld színűre, és vegyél egy halom zöld növényt, mert ha a természetben érzed magad, minden sokkal jobb lesz!

Szándékosan kissé eltúloztam a dolgot, de miért ne?
Ha egyéb hasznos tanácsokra éhezel, azon kívül, hogy az Ötszázalék cikkeit olvasod, szerezd meg a cikk elején említett könyvet!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.