Beszédes szem, sokatmondó hangulatjelek

Olvasási idő: < 1 perc

Bizonyos kultúrákban ahhoz, hogy megtudják a beszélgető partnerük valós érzelmi állapotát egymás szemét figyelik, máshol a száját nézik. Például Japánban, ahol jellemzően visszatartják az érzelmeiket az emberek, a szemmozgások megfigyelése jellemzőbb. A szemmozgások kevésbé kontrollálhatóak a szájmozgásokhoz képest, ezért sokkal pontosabb lehet a megfigyelés.

Ez a különbség a hangulatjelek használatában is megmutatkozik. A japánok előszeretettel használják a (^_^) szmájlit az örömük kifejezésére, míg az észak-amerikaiak  a „:)” jelet használják inkább. Ugyanez megfigyelhető a szomorú arcoknál is:  (;_;), illetve  :(.

A felhasznált forrásunk alapján kulturális különbségek állapíthatóak meg az arcizmokon megjelenő érzelmek felismerésében, ezáltal az igazságok / hazugságok észlelésében is.

Forrás:  https://www.news-medical.net/news/2007/04/05/23196.aspx

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Tegezzem vagy magázzam?

Tegezzem vagy magázzam?

Tegezhetlek, tegeződhetünk inkább? Egyre gyakrabban halljuk ezt a kérdést, s már azok is egyre kevésbé veszik tolakodásnak, akik tudják, hogy ha fiatalabb kérdezi meg tőlük, az illetlenség. Tegezés Sokszor és sokan arra hivatkoznak, hogy így...