Úgy viselkedj másokkal, ahogyan te is elvárod, hogy veled viselkedjenek!

Olvasási idő: 2 perc

Te hogy szoktál viselkedni általában másokkal? Kedves vagy, segítőkész? Vagy lekezelő és goromba? Gondolkoztál már azon, mi lesz, ha újra találkozol egy idegennel?

Sokszor hallottam már, hogy könnyebb gorombának lenni, mint kedvesnek és előzékenynek. Általában azt mondják, hogy kevesebb energiát kell fektetni a bunkó viselkedésbe, mint a jó modorba. De tényleg így van ez? Tényleg csak az energiaszinttől függ ez? Esetleg a neveltetés, a családi háttér, az életkörülmények is meghatározzák adott személy aktuális, vagy általános viselkedését?

Talán mindenki tudja a választ, talán senki. Az viszont bizonyos, hogy az esetek túlnyomó többségében számít az, ha valakivel bunkó vagy, vagy éppen rámosolyogsz. Más reakciókat váltasz ki belőle, más célokat is tudsz elérni a viselkedéseddel, a modoroddal.

De ezen túlmenően is, ha már valakire benyomást tettél (talán észre sem vetted) a múltban, befolyásolhatja-e őt egy másik helyzetben, egy másik szituációban az ő általad alkotott „felszínes” képe. OH igen, de mennyire!  😯

Képzelj egy olyan szituációt, amikor mész az utcán és „csúnyán viselkedsz”, hangosan káromkodsz, illetlen vagy, esetleg udvariatlan. Felfigyel rád egy idősebb hölgy és megszólít, mire te nem túl kedvesen visszaválaszolsz. A hölgy levonja a következtetést, te pedig mész tovább és élitek tovább az életeteket.

Képzeld csak el, hogy akár ez a hölgy a következő pár évben lehet egy olyan munkahelyen dolgozó felelős személy, aki dönthet arról, hogy felvegyenek, vagy ne, hogy megkapd a pénzedet, vagy ne. (…persze ha emlékszik még rád…)

Ezer és egy  példát lehetne mondani, akár BKV ellenőr, akár járműsofőr, akár egy tanár, egy főnök, egy munkatárs, egy szobatárs, egy szomszéd, párunk szülője, főbérlő stb. Sosem tudhatod, hol, mikor és milyen formában találkozol újra az emberekkel, akikkel kedves vagy, vagy akikkel bunkó.

A lényeg, először gondolkodj, aztán cselekedj, aztán beszélj! Amikor tenni, vagy mondani akarsz valamit, képzeld magad a másik helyébe! Milyen reakciókat, érzelmeket váltana ki belőled? Vajon te is ezt várnád-e el a másiktól?

Nem utolsó sorban pedig bizony, gyakorlati hasznod is származhat abból, ha kevésbé vagy goromba/bunkó és több energiát fektetsz abba, hogy jó modorral, kedvesen, mosolyogva, pozitív kisugárzással közeledj egy másik ember felé.

Hidd csak el, nekem tízből kilencszer bejön például a gyógyszertárban, a postán, a kormányablakban, a NAV-nál, a bankban és minden hasonló helyen, ahol sok (goromba) emberrel  találkoznak szerencsétlen alkalmazottak. Ha te kevésbé vagy goromba, nem csak az ő napjukat teszed jobbá, de talán az ügyintézés is gyorsabb és sikeresebb lesz.  😉

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.