Úgy viselkedj másokkal, ahogyan te is elvárod, hogy veled viselkedjenek!

Olvasási idő: 2 perc

Te hogy szoktál viselkedni általában másokkal? Kedves vagy, segítőkész? Vagy lekezelő és goromba? Gondolkoztál már azon, mi lesz, ha újra találkozol egy idegennel?

Sokszor hallottam már, hogy könnyebb gorombának lenni, mint kedvesnek és előzékenynek. Általában azt mondják, hogy kevesebb energiát kell fektetni a bunkó viselkedésbe, mint a jó modorba. De tényleg így van ez? Tényleg csak az energiaszinttől függ ez? Esetleg a neveltetés, a családi háttér, az életkörülmények is meghatározzák adott személy aktuális, vagy általános viselkedését?

Talán mindenki tudja a választ, talán senki. Az viszont bizonyos, hogy az esetek túlnyomó többségében számít az, ha valakivel bunkó vagy, vagy éppen rámosolyogsz. Más reakciókat váltasz ki belőle, más célokat is tudsz elérni a viselkedéseddel, a modoroddal.

De ezen túlmenően is, ha már valakire benyomást tettél (talán észre sem vetted) a múltban, befolyásolhatja-e őt egy másik helyzetben, egy másik szituációban az ő általad alkotott “felszínes” képe. OH igen, de mennyire!  😯

Képzelj egy olyan szituációt, amikor mész az utcán és “csúnyán viselkedsz”, hangosan káromkodsz, illetlen vagy, esetleg udvariatlan. Felfigyel rád egy idősebb hölgy és megszólít, mire te nem túl kedvesen visszaválaszolsz. A hölgy levonja a következtetést, te pedig mész tovább és élitek tovább az életeteket.

Képzeld csak el, hogy akár ez a hölgy a következő pár évben lehet egy olyan munkahelyen dolgozó felelős személy, aki dönthet arról, hogy felvegyenek, vagy ne, hogy megkapd a pénzedet, vagy ne. (…persze ha emlékszik még rád…)

Ezer és egy  példát lehetne mondani, akár BKV ellenőr, akár járműsofőr, akár egy tanár, egy főnök, egy munkatárs, egy szobatárs, egy szomszéd, párunk szülője, főbérlő stb. Sosem tudhatod, hol, mikor és milyen formában találkozol újra az emberekkel, akikkel kedves vagy, vagy akikkel bunkó.

A lényeg, először gondolkodj, aztán cselekedj, aztán beszélj! Amikor tenni, vagy mondani akarsz valamit, képzeld magad a másik helyébe! Milyen reakciókat, érzelmeket váltana ki belőled? Vajon te is ezt várnád-e el a másiktól?

Nem utolsó sorban pedig bizony, gyakorlati hasznod is származhat abból, ha kevésbé vagy goromba/bunkó és több energiát fektetsz abba, hogy jó modorral, kedvesen, mosolyogva, pozitív kisugárzással közeledj egy másik ember felé.

Hidd csak el, nekem tízből kilencszer bejön például a gyógyszertárban, a postán, a kormányablakban, a NAV-nál, a bankban és minden hasonló helyen, ahol sok (goromba) emberrel  találkoznak szerencsétlen alkalmazottak. Ha te kevésbé vagy goromba, nem csak az ő napjukat teszed jobbá, de talán az ügyintézés is gyorsabb és sikeresebb lesz.  😉

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Slipknot koncert Budapesten

Slipknot koncert Budapesten

A metál rajongók egyik sláger bandája február 4-én ismét Magyarországra érkezik. A nyári VOLT Fesztiválos koncertjük hatalmas sikert aratott, s nem kétség, hogy néhány hét múlva is a legjobb formájukat akarják majd hozni. A tavalyi év koncertjének...