Egy minimalista emberkísérlete – Mi az a minimalizmus?

Olvasási idő: < 1 perc

Az információrobbanás és a fogyasztói társadalom világában megjelent az igény az egyszerűségre (minimalizmusra ?). Egy koncert plakáton ma már nem a menő háttér jelenik meg, hanem a zenekar neve, a dátum és a helyszín. Ennyi. Ahhoz, hogy a sok információ közül az ember befogadja azt, amire neki (valóban) szüksége van mindössze ennyi információra van szüksége.

A fogyasztói társadalom szempontjából pedig az indokolatlan felhalmozás az, ami néhány millió emberben meghozta azt a gondolatot, hogy oké, van három kocsim, nyaralóm, két szekrénynyi cipőm, ruhám, (drága)kövek vagy kis millió Budhha-szobrom, de miért vettem meg ezeket? Vajon mindegyikre szükségem van?

Ezt és még ezernyi jó gondolatot láthatunk és hallhatunk a Minimalizmus című dokumentumfilmben.

Érdemes nem csak az előzetest, hanem a teljes filmet megnézni.
A következő bejegyzésemben arról írok majd, hogy miért is vágtam bele ebbe az emberkísérletbe.

Szerinted miért jó vagy épp rossz a minimalizmus?  😯  :mrgreen:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.