Egy minimalista emberkísérlete – prológus

Olvasási idő: < 1 perc

Vannak dolgok, amik nem változnak az évszázadok során. Ilyen például a felhalmozás, a „luxus” cikkek hajhászása. Mindegy, hogy ez a legújabb Iphone vagy egy nagyobb birtok irányába történik, az ember mindig többet és jobbat akar. Talán ez így van rendjén.

Ha mindig egy kicsivel jobbak és többek akarunk lenni, akkor a fejlődésünk is garantált, s beteljesíthetjük azt, amiért itt vagyunk a Földön. (Egy koncepció a földi létünk miértjére). Ezzel a fajta többet akarással egészen nincs is addig baj, amig összhangban van a szükséges javainkkal, igényünkkel és nem károsítunk vele másokat / az ökológia rendszerét.

A minimalizmus létrejöttét talán pont ez a felismerés szülte, hogy annyi legyen csak, amire feltétlen szükségünk van. Nem több, nem kevesebb. Elterjedése pedig a fogyasztói társadalom  és az információs társadalom egyfajta ellensúlyozásaként is felfogható.

A rendszeresen megjelenő rovatomban ezt a szemléletmódot szeretném tesztelni, kísérletezni vele, s a felismeréseket és tapasztalatokat megosztani veletek.

A következő bejegyzésben elmesélem, hogy mi is az a minimalizmus.

Szerinted mi az? 🙄 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.