Egy minimalista emberkísérlete – prológus

Olvasási idő: < 1 perc

Vannak dolgok, amik nem változnak az évszázadok során. Ilyen például a felhalmozás, a „luxus” cikkek hajhászása. Mindegy, hogy ez a legújabb Iphone vagy egy nagyobb birtok irányába történik, az ember mindig többet és jobbat akar. Talán ez így van rendjén.

Ha mindig egy kicsivel jobbak és többek akarunk lenni, akkor a fejlődésünk is garantált, s beteljesíthetjük azt, amiért itt vagyunk a Földön. (Egy koncepció a földi létünk miértjére). Ezzel a fajta többet akarással egészen nincs is addig baj, amig összhangban van a szükséges javainkkal, igényünkkel és nem károsítunk vele másokat / az ökológia rendszerét.

A minimalizmus létrejöttét talán pont ez a felismerés szülte, hogy annyi legyen csak, amire feltétlen szükségünk van. Nem több, nem kevesebb. Elterjedése pedig a fogyasztói társadalom  és az információs társadalom egyfajta ellensúlyozásaként is felfogható.

A rendszeresen megjelenő rovatomban ezt a szemléletmódot szeretném tesztelni, kísérletezni vele, s a felismeréseket és tapasztalatokat megosztani veletek.

A következő bejegyzésben elmesélem, hogy mi is az a minimalizmus.

Szerinted mi az? 🙄 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek