Használható test I. – A bemelegítés

Olvasási idő: < 1 perc

A bemelegítés a tested megerőltetésre való felkészítése. Felkészülés nélkül egy matek vizsgán is rosszul jársz. Csak máshogy. A magam részéről a bemelegítésnek nem képzi részét a nyújtás (egy következő cikkben kifejtem, hogy miért). Egy konditermi/saját testsúlyos edzéshez szimplán körzések sorozata is elég, ha alaposan művelik.

A körzésekkel a tested sebezhető pontjait gyógyítod/erősíted, hiszen a passzív mozgás-szervrendszer, a csontozat azokon a pontokon nem egybefüggő. Viszont a részek egymáshoz való csatlakozásának minősége határozza meg a csontváz mobilitását. Szóval hiába van görögdinnye bicepszed, ha a könyököd úgy fáj, hogy gyógyszert szedsz rá. A körzések kimossák az ízületi folyadékból a salakanyagot, valamint serkentik a folyadék termelődését. Így gátolják a csontok érintkezését, egymáson történő kopását.

A bemelegítés mikéntje:

Végezz körzéseket: nyak, váll, könyék, csukló, csavargasd meg az ujjaidat is. Az egész tested használod, a tested egy egybefüggő rendszer. Aztán jöhet a törzs- majd a csípőkörzés. Ezután comb- és térdkörzés. Fontos, hogy térdkörzésnél ne támaszkodj a térdeidre. Bemelegíteni akarsz, nem leterhelni őket. Végül bokakörzéssel, és a lábujjak megcsavargatásával végzel. De kezdheted talptól felfelé is. Erre szánj annyi időt, hogy érezhetően kimelegedj. Vagy be.

Ha ezzel megvagy, a kiszemelt aktuális gyakorlatból először végezz el 1-2 ismétlést, ilyenkor frissíted fel a megfelelő ideg-izom kapcsolatokat, hogy rákészülhessen a tested az adott terhelésre. Ezt követően jöhet a tervezett mennyiség elvégzése. Ha több fajta gyakorlatot végzel egymás után, mindegyik előtt ajánlott ezen végigmenni. Ha nehéz gyakorlat előtt állsz, akkor valami könnyített gyakorlattal játszd ezt el. Fél perc, nem sok. Azért meg kár lenne megsérülni, hogy hozzáadhasd azt a plusz egy gyakorlatot az elvégzett ismétlésszámhoz. A lényeg, hogy ésszel állj neki edzeni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.