Használható test I. – A bemelegítés

Olvasási idő: < 1 perc

A bemelegítés a tested megerőltetésre való felkészítése. Felkészülés nélkül egy matek vizsgán is rosszul jársz. Csak máshogy. A magam részéről a bemelegítésnek nem képzi részét a nyújtás (egy következő cikkben kifejtem, hogy miért). Egy konditermi/saját testsúlyos edzéshez szimplán körzések sorozata is elég, ha alaposan művelik.

A körzésekkel a tested sebezhető pontjait gyógyítod/erősíted, hiszen a passzív mozgás-szervrendszer, a csontozat azokon a pontokon nem egybefüggő. Viszont a részek egymáshoz való csatlakozásának minősége határozza meg a csontváz mobilitását. Szóval hiába van görögdinnye bicepszed, ha a könyököd úgy fáj, hogy gyógyszert szedsz rá. A körzések kimossák az ízületi folyadékból a salakanyagot, valamint serkentik a folyadék termelődését. Így gátolják a csontok érintkezését, egymáson történő kopását.

A bemelegítés mikéntje:

Végezz körzéseket: nyak, váll, könyék, csukló, csavargasd meg az ujjaidat is. Az egész tested használod, a tested egy egybefüggő rendszer. Aztán jöhet a törzs- majd a csípőkörzés. Ezután comb- és térdkörzés. Fontos, hogy térdkörzésnél ne támaszkodj a térdeidre. Bemelegíteni akarsz, nem leterhelni őket. Végül bokakörzéssel, és a lábujjak megcsavargatásával végzel. De kezdheted talptól felfelé is. Erre szánj annyi időt, hogy érezhetően kimelegedj. Vagy be.

Ha ezzel megvagy, a kiszemelt aktuális gyakorlatból először végezz el 1-2 ismétlést, ilyenkor frissíted fel a megfelelő ideg-izom kapcsolatokat, hogy rákészülhessen a tested az adott terhelésre. Ezt követően jöhet a tervezett mennyiség elvégzése. Ha több fajta gyakorlatot végzel egymás után, mindegyik előtt ajánlott ezen végigmenni. Ha nehéz gyakorlat előtt állsz, akkor valami könnyített gyakorlattal játszd ezt el. Fél perc, nem sok. Azért meg kár lenne megsérülni, hogy hozzáadhasd azt a plusz egy gyakorlatot az elvégzett ismétlésszámhoz. A lényeg, hogy ésszel állj neki edzeni.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Slipknot koncert Budapesten

Slipknot koncert Budapesten

A metál rajongók egyik sláger bandája február 4-én ismét Magyarországra érkezik. A nyári VOLT Fesztiválos koncertjük hatalmas sikert aratott, s nem kétség, hogy néhány hét múlva is a legjobb formájukat akarják majd hozni. A tavalyi év koncertjének...