Használható test II. – Nyújtás

Olvasási idő: < 1 perc

Nos. A legutóbbi cikkben szándékosan kihagytam a bemelegítés folyamatából a nyújtást. Pár gondolattal kezdenék a konkrét válasz előtt.
Nyújtani akkor is fontos, ha nem edzel aznap, vagy ha egyáltalán nem edzel semmit. Ugyanis a megfelelően kivitelezett nyújtógyakorlatok rugalmassá teszik az izomzatot, ennél fogva teherbíróbbá és ellenállóbbá a sérülésekkel szemben.

Ebből következik, hogy bármilyen sportnál vagy harcművészetnél, amely során tettleges interakcióba lépsz másokkal, fontos a bemelegítés részeként a körzések után lenyújtani a vázizmokat, mivel nagy rá az esély, hogy egy-egy becsúszás, koccanás vagy esés izomsérüléssel fog járni, ha nem emlékezteted a tested az ilyesfajta hatásokra előtte.

Ugyanakkor egy egyedül végzendő edzés előtt sérülékenyebbé teszi az izmot azáltal, hogy a még össze nem torlódott izomrostokat távolítja el, lazítja szét. Ez az eset természetesen csak abban az esetben igaz, ha az izomzat természetes állapotában van, azaz nincs bemerevedve. Olyankor szükségszerű a már elhanyagolt izomzatot kinyújtani, de a naponta vagy több naponta elvégzett rendszeres nyújtás esetén ez nem fontos.

További tényező a nyújtás mozgástartománya és intenzitása. Ha bemerevedtél, elgémberedtél és/vagy kötött izomzattal rendelkezel, nem szükséges ülésben ráhajolni fejjel a nyújtott lábaidra, de a lehetőségeid ismeretében elvégezheted a gyakorlatot abban a mozgástartományban, amit bírsz, és majd fokozatosan mehetsz lejjebb. Addig menj, amíg nem fáj, de nyúlik. Nyújts lassan, megfontoltan.

És akkor, hogy miért edzés után nyújts:

A vázizom rostjai terhelés hatására egymáshoz nyomódnak, összetömörülnek, amitől megrövidül és merevvé válik az izomzat. Ha edzés után rögtön lenyújtasz, míg melegek az izmok, lehúzod a rostokat egymásról a helyükre, így nem fogsz másnap reggel „szétszakadni”, mikor kikelsz az ágyból. Ha pihenőnapokon is végzel nyújtógyakorlatokat, strapabíróbb leszel, és még jobb formába hozhatod magad a következő edzésedhez.

Tehát nyújts fokozatosan, lassan és rendszeresen, mert ez ugyanúgy az egészséges fejlődés záloga!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.