Használható test II. – Nyújtás

Olvasási idő: < 1 perc

Nos. A legutóbbi cikkben szándékosan kihagytam a bemelegítés folyamatából a nyújtást. Pár gondolattal kezdenék a konkrét válasz előtt.
Nyújtani akkor is fontos, ha nem edzel aznap, vagy ha egyáltalán nem edzel semmit. Ugyanis a megfelelően kivitelezett nyújtógyakorlatok rugalmassá teszik az izomzatot, ennél fogva teherbíróbbá és ellenállóbbá a sérülésekkel szemben.

Ebből következik, hogy bármilyen sportnál vagy harcművészetnél, amely során tettleges interakcióba lépsz másokkal, fontos a bemelegítés részeként a körzések után lenyújtani a vázizmokat, mivel nagy rá az esély, hogy egy-egy becsúszás, koccanás vagy esés izomsérüléssel fog járni, ha nem emlékezteted a tested az ilyesfajta hatásokra előtte.

Ugyanakkor egy egyedül végzendő edzés előtt sérülékenyebbé teszi az izmot azáltal, hogy a még össze nem torlódott izomrostokat távolítja el, lazítja szét. Ez az eset természetesen csak abban az esetben igaz, ha az izomzat természetes állapotában van, azaz nincs bemerevedve. Olyankor szükségszerű a már elhanyagolt izomzatot kinyújtani, de a naponta vagy több naponta elvégzett rendszeres nyújtás esetén ez nem fontos.

További tényező a nyújtás mozgástartománya és intenzitása. Ha bemerevedtél, elgémberedtél és/vagy kötött izomzattal rendelkezel, nem szükséges ülésben ráhajolni fejjel a nyújtott lábaidra, de a lehetőségeid ismeretében elvégezheted a gyakorlatot abban a mozgástartományban, amit bírsz, és majd fokozatosan mehetsz lejjebb. Addig menj, amíg nem fáj, de nyúlik. Nyújts lassan, megfontoltan.

És akkor, hogy miért edzés után nyújts:

A vázizom rostjai terhelés hatására egymáshoz nyomódnak, összetömörülnek, amitől megrövidül és merevvé válik az izomzat. Ha edzés után rögtön lenyújtasz, míg melegek az izmok, lehúzod a rostokat egymásról a helyükre, így nem fogsz másnap reggel „szétszakadni”, mikor kikelsz az ágyból. Ha pihenőnapokon is végzel nyújtógyakorlatokat, strapabíróbb leszel, és még jobb formába hozhatod magad a következő edzésedhez.

Tehát nyújts fokozatosan, lassan és rendszeresen, mert ez ugyanúgy az egészséges fejlődés záloga!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy élménybeszámoló a Tátrából

Egy élménybeszámoló a Tátrából

A Tudatos ötszázaléknak mint küldő szervezetnek köszönhetően vehettem részt egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos ifjúsági cserén Poroninban, Lengyelországban május 3. és 9. között. A cserén öt országból – Magyarországról, Lengyelországból,...