HR Fest-en jártam

Olvasási idő: 3 perc

2016-ban elérkezettnek látszik az idő, hogy alapvetően megváltozzon a munkakultúráról, HR-ről, úgy összességében a munkáról való gondolkodásunk. El kell fogadnunk, hogy bizonyos szakmák teljesen feleslegessé válnak, és azt is, hogy a jelenlegi magyarországi oktatási rendszer még nincs erre felkészülve. El kell fogadnunk, hogy a „rendes” munka már nem csak azt jelentheti, ha valaki napi 8 órában egyetlen helységben végzi ugyanazokat a feladatok minden egyes nap. El kell fogadnunk, hogy a Z, sőt már az Y generáció tagjait is igen nehéz a munkahelyekre csábítani, amely mint összetett probléma, komoly megoldásokért kiállt. Miért olyan nehéz ma tehetséges és elhivatott fiatalokat találni? Miért egyre nagyobb a vállalatokon belüli fluktuáció? Valóban csak anyagi okai lennének? Mégis, hogy néz ki a jövő munkahelye? Ugyanis a „változás itt van.” Többek között ilyen, és hasonló kérdésekre kereshettünk és kaphattunk választ Magyarország első HR fesztiválján, amely messze túlmutatott a már megszokott szakmai konferenciákon.

A fesztivál keretén belül a Youth Stage előadásaira kaptam meghívást, hogy részt vegyek egy kiscsoportos beszélgetésen, ami végül nagyközönség előtt zajlott, de erről majd később. A meghívómmal, a fesztivál Young Stage felelősével, Salzmann Tímeával beszélgettem.

Hogyan kerültél a szervező csapatba?

Az Aon Hewitt-nál dolgozom 2016 január óta, és a projektmenedzsment felelősségeim mellett a rendezvények szervezésért is én felelek a csapaton belül. A HR fest fő szakmai támogatója az Aon Hewitt, és így kerültem a szervezői csapatba, mint a rendezvény operatív támogatója. Később aztán úgy alakult, hogy a Youth Stage felelőse is én lettem, aminek őszintén nagyon örültem, mert mindig is szerettem fiatalokkal foglalkozni a fiatalokért.

Milyen elvárásaid voltak a HR Fest megvalósulásával kapcsolatban, és mi az, ami ezekből megvalósult, illetve, ami esetleg nem?

A Youth Stage-gel az volt a célunk, hogy a fiatalok számára is inspirációt adjunk a HR fest keretein belül, hisz végső soron ők is erőteljesen formálják a magyar munkaerőpiacot. Szerettük volna megszólaltatni az élet különböző területeiről érkező véleményformáló fiatalokat, hogy szerintük mitől értékes az Y és a Z generáció, mire van szükségük ahhoz, hogy hosszútávon el tudjanak köteleződni egy szervezet felé és mit tehetnek ők, hogy vonzóak legyenek a munkaerőpiacon.  Fontos volt számunkra, hogy a fiatalok véleménye is elhangozzon a témákkal kapcsolatban a rendezvény során.

Sikerként értékelem, hogy az eredetileg tervezett 50 meghívott fiatal helyett kb. 70 fiatal résztvevő volt az eseményen. Voltak fiatal HR-esek, vállalkozók, egyetemisták, gimnazisták, tanárok, orvosok, diákszervezeti vezetők, de sajnos más területekről (sport, művészet) nem sikerült megszólítani a fiatalokat. A program sajnos másképp alakult, mint azt terveztük (ebből le is vontuk a megfelelő következtetéseket és tanultunk belőlük a jövőre nézve). Sikerként értékelem továbbá a kibontakozó kapcsolódásokat és kapcsolatokat, amik a Youth Stage meghívott tehetséges fiataljai között elkezdődtek.

A Te ötleted volt a Youth Stage?

Az eredeti ötlet az alapítóktól, Tóth Gergőtől és Sóti Anettől származik. A Youth Stage programját közösen alakítottuk ki a csapattal és a Youth Stage támogatójával, az Új Nemzedék Központtal.

Mi alapján kerestétek fel a fiatalokat, illetve a cégvezetőket a Youth Stage előadásaira, beszélgetéseire?

Volt egy Advisory Board, akivel közösen állítottuk össze a meghívottak listáját. Igyekeztünk az élet minél több területéről érkező fiatalokat meghívni, akik hitelesen tudják képviselni a környezetük véleményét és aktívan tesznek is a környezetükért.

Lesz folytatása a HR Fest-nek?

Igen, mindenképpen!

Ha igen, tervezitek, hogy esetleg még több pályakezdő fiatalt bevonjatok ebbe a programba?

Ez még a jövő zenéje. Valamilyen formában mindenképpen szeretnénk bevonni a fiatalokat jövőre is, de mindenképpen figyelembe véve az idei év tanulságait.

Ahogy azt korábban említettem a Tímea által meghívott fiatalok között voltam én is. Szavakkal nem tudom leírni, hogy mennyire hálás vagyok ezért, hiszen olyan inspirációkkal, gondolatokkal, és kapcsolatokkal lettem gazdagabb, amik nagyban hozzásegítenek kibontakozó felnőtt életem megkezdéséhez. Számomra az egyik legérdekesebb előadás a Youth Stage keynote speech-e volt, melyet Zeitler Ádám, a Milestone Institute munkatársa tartott “Bridge to the Future” címmel. Rávilágított, hogy azokból a fiatalokból, akik nagyvárosban élnek, diplomások, és ráadásul itthon tartózkodnak elképesztően kevés van, és ebből az igen kevésből kell valahogy a HR-nek kihalászni a “Talent-eket”, amit ő úgy fogalmazott meg, hogy “azok az emberek, akikből ha 10 lenne egy vállalatnál, minden megváltozna”.  Ebben a keresgélésben globális megoldások már nem léteznek, hanem az egyénre kell szabni a keresést, és bizony már nem csak az számít, hogy mennyit kereshetünk az adott munkával. A következő generációnál már előre kell gondolkodni, a tehetségeket már a munkaerő-piacra való belépésük előtt meg kell találni. Mentori programokra és tanulási lehetőségekre van szükség a munkahelyeken, ha érdeklődő, kreatív és művelt fiatalokat szeretnének bevonzani, és megtartani. Tehát a kulcs az identitás hangsúlyozásában van, a röghöz kötéssel nem megyünk semmire. Ádám szavaival mélységesen egyet tudtam érteni, a nap folyamán több beszélgetés alatt is felmerült, hogy a vállalatoknak már a középiskolákkal is együtt kellene működniük, mert jelenleg a magyar oktatásban gyakorlatilag nincs szó szakmákról, a diákok nem tudják megismerni önmagukat, és azt, hogy mire is teremtődtek, hiszen mindenhol a sokszor elavult lexikális tudáson van a hangsúly, és nem a gondolkodáson, a kreativitáson.

Személy szerint én egy cégvezetőkkel együtt lefolytatott kerekasztal beszélgetés egyik résztvevője voltam, mely igen tanulságos volt, ám kissé rövid. Az ott folytatott értekezést a fiatal munkavállalók bevonzásáról és megtartásáról még órákig lehetett volna folytatni. Mindenesetre szakmai szempontból eddigi életem egyik leginspirálóbb eseményén vehettem részt, amely óriási siker volt, és remélem a következőkben minél több gondolkodó fiatalhoz eljut egy ilyen lehetőség!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Slipknot koncert Budapesten

Slipknot koncert Budapesten

A metál rajongók egyik sláger bandája február 4-én ismét Magyarországra érkezik. A nyári VOLT Fesztiválos koncertjük hatalmas sikert aratott, s nem kétség, hogy néhány hét múlva is a legjobb formájukat akarják majd hozni. A tavalyi év koncertjének...

Hétköznapi maceráink

Hétköznapi maceráink

Görög Ibolya, Magyarország első számú protokoll szakembere, 2019. június 11.-én tartotta meg „Hétköznapi maceráink” című előadását. Főként a nyaralással kapcsolatos illemről hallhattunk néhány általános jó tanácsok mellett, melyeket Görög Ibolya a...

Bullet For My Valentine Budapesten

Bullet For My Valentine Budapesten

A kétezres évek egyik sláger metál bandája április 10-én Budapestre érkezik. Egy kisebb szünet után újra szinpadra lépnek és turnéznak, hogy - megmutassák a Gravity című anyagukkal, - nem felejtettek még el zenélni. A Buller For My Valentine (BFMV)...