Ki korán kel, aranyat lel! – 4 tipp, hogy sok aranyad legyen.

Olvasási idő: 2 perc

Mindig késésben vagy? Visszatérő problémád a reggeli lustaság? Odaragad az ujjad a „szundi” gombhoz? Akkor megéri, hogy rászánj erre 2 percet! 

Habár a korán kelés nem minden esetben hasznos és célravezető, sőt az esetek többségében személyfüggő az ébredés utáni hatékonyság, mégis, ha tudatosan eltökélted magadban, hogy korán indítanád a napod, hogy minél több olyan dolgot megcsinálj, melyektől sikerélményed lesz és jobb lesz az életed, folytasd az olvasást!

4 olyan tippet adok neked, melyeket teszteltek, sokan kipróbálták már, és jelenleg is több ezer embernek segít, hiszen nem más, mint Thomas Frank, a College Info Geek „alapítója” mutatja be, az egyik tanulási szokásokról szóló videójában, melyet a cikk végén megtalálsz. (Ha többet akarsz róla megtudni, keress rá bátran!)

 1. Tipp: Aludj eleget! (Feküdj le időben!)

  Alapvetően mi sem lenne egyszerűbb, mint időben lefeküdni, kipihenni magunkat, aztán frissen felébredni és pörgetni a napot. Ez sajnos általában még sincs így, hiszen sokáig fennmaradunk éjjel, mert másnapra meg kell csinálni még egy csomó mindent, amire eddig nem volt időnk…stb. Több, mint valószínű, hogy nem osztod be elég jól az időd, amin változtatnod kell ahhoz, hogy időben lefekhess aludni. (Erre egy következő cikkben fogok kitérni, most csak gondolkozz el rajta!)
 2. Tipp: Legyen egy jó okod felkelni! Egy jó, vagy egy kényszerítő ok, mint például a Karácsony reggel, vagy egy vizsga, amiről elfeledkeztél, de még odaérsz, ha rohansz, olyan dolgok, melyek azonnal kirántanak az ágyból a jól ismert „csak még egy szundi” effektus nélkül is. Egyrészt legyen egy reggeli rutinod kialakítva, ami élvezetes és tudod, hogy meg akarod, vagy meg kell csinálnod, másrészt próbálj olyan dolgokat tervezni magadnak, melyekért érdemes felkelni a pihe-puha ágyikóból.
 3. Tipp: Azonnal kelj fel, amint az ébresztő megszólal!Persze nem úgy, hogy elszédülj és elzuhanj a földön, de szépen, ahogyan a nagy könyvben meg van írva: kikapcsolod az ébresztőt és felkelsz az ágyból. Hiszen, az ébredés utáni pár percben egyfajta háború zajlik még az agyadban, melyben az agyad racionalista része azt mondja, hogy: „Kelj fel és járj!”, az aranyos, ösztönös kis éned pedig csak aludni akar. Ezért, ha amint felébredsz, még azelőtt, hogy aranyos, álmos kis éned elkezdhetne könyörögni, hogy még 5 percet, csak még 1 órát…annál nagyobb az esélye annak, hogy nem alszol vissza és elkezdheted megváltani a világot.  😉
 4. Tipp: A XXI. században élünk, használd a modern világ vívmányait! Tonnányi olyan alkalmazás van fent a mobil áruházakban, melyek nem feltétlenül fizetősek, és nagyban megkönnyíthetik az ébredéseidet, vagy egyszerűen nem engednek visszaaludni. A már említett videóban Frank bemutat jó néhányat, melyek az alvásodat monitoringozzák, de olyanokat is, melyek addig szólnak, míg nem csinálsz például 10 lépést az ágyadtól (feltehetően utána nem 10-et vissza az ágyba…).+1 Tipp Bónusz: Ha egyedül nem megy, kérj segítséget!

  Egyszerűen kérd meg a szobatársad, valamelyik barátodat, a tesódat, vagy a szüleidet, hogy segítsenek korán felébredni. Ha kell, rugdossanak ki az ágyból, mert te szeretnél koránkelő lenni!

  Az a mondás járja, hogy 21 nap elegendő egy szokás berögzítéséhez, vagy levetkőzéséhez, 3 hét segítség, talán tényleg nagyobb lehet, mint először képzelnénk.

   

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.