Kihasználatlan test

Olvasási idő: < 1 perc

A modernkori ember legnagyobb vívmánya, hogy rettentően lusta. Ez a lustaság odáig fajult, hogy merem állítani, az európai emberek 90%-ának halványlila gőze sincs arról, hogyan is érdemes mozogni.  Vagy ha van, nem érdekli, azt hiszi, nem érdeke. A kultúra hanyatlásával, a nyugati minta követésével a nemzetek hagyományai eltűnnek a köztudatból.

Többek között a néptáncok is, melyek átmentették a fizikai erőnlétet és állóképességet a modernizálódó ember számára. Aztán persze minek itt nemzetieskedni… Persze. Helyette elneveztük táncnak a rituális vonaglást. A legkisebb közös többszöröst. Mert mit is termelne ki magából egy olyan társadalom, amit úgy hív a történelem, hogy a „népek olvasztótégelye”.

Természetszerűen az ember egyszersmind állat. Egy gondolkodó állat. Csakhogy jelenlegi tendencia, hogy utóbbiról nem veszünk tudomást. Nem mozgunk, mert nincs rá kényszer. A közlekedési eszközök elvisznek A-ból B-be úgy, hogy ülsz vagy állsz. Itt szeretném leszögezni, hogy az egész rendszer, amiben élünk, több sebből vérzik, mert most jönne a „De hogy jutnék el különben a munkahelyemre?”. Hát, igen. Ezt a berendezkedést tekintve sehogy.

Leélünk úgy életeket, hogy a tudatosság közelében sem járunk, aztán csodálkozunk, hogy ilyen-olyan mozgásszervi, ízületi rendellenességek, problémák, hátfájás lépnek fel idős, de akár középkorban is. Az életstílus, amit követünk, tesz tönkre minket. Túl sok a technológia és kevés az önálló emberi gondolat.

De a lényeg. Ha nem mozogsz, beteg leszel. Ha beteg leszel, nem csak mozogni, de gondolkodni se fogsz tudni. Tény, hogy a mozgás serkenti az agyműködést. Egy olyan egyszerű forma, mint a futás, nagyon jól karban tartja az elmét csupán azzal, hogy az embert folyamatosan új ingerek érik (a táj változása, mozgás, időjárás). Tehát mozogj. Azért van az embernek keze, lába, hogy használja. Amit nem használunk, elrohad, tönkremegy. Ez alól te sem vagy kivétel. Én sem. A továbbiakban arról lesz szó, hogyan érdemes megtenni az első lépéseket.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Beszámoló a Slipknot koncertről

Beszámoló a Slipknot koncertről

Mindenki tudta, hogy egy fesztiválkoncertet, ráadásul egy 2019-es VOLT-os Slipknot koncertet nehéz lesz felülmúlni. A rockfesztiválokon és a kommersz klubkoncerteken szocializálkódott fiatal felnőttek és felnőttek még mindig furcsán érezhetik...

Slipknot koncert Budapesten

Slipknot koncert Budapesten

A metál rajongók egyik sláger bandája február 4-én ismét Magyarországra érkezik. A nyári VOLT Fesztiválos koncertjük hatalmas sikert aratott, s nem kétség, hogy néhány hét múlva is a legjobb formájukat akarják majd hozni. A tavalyi év koncertjének...