Lezárni a múltat, nyitni a jövő felé

Olvasási idő: 2 perc

Újévkor sokan visszatekintünk az elmúlt év eseményeire, számot vetünk az eddigi eredményekkel, és igyekszünk terveket, célokat, akár fogadalmakat is felállítani az eljövendő évre vonatkozóan. Ehhez nyújt segítséget immár évek óta egy magyar kezdeményezés, az Évrendező füzet, mely mostanra már több nyelven is elérhető, YearCompass néven.

Az Évrendező egy előre megadott kérdésekkel készült füzet, mely két részből áll: az első fele 2016-ot búcsúztatja, a második 2017-et üdvözli. Az óévre vonatkozóan arra bátorítja kitöltőjét, hogy lapozza át tavalyi naptárát, jegyezze fel a számára fontos eseményeket, és emelje ki a legfontosabb eredményeket az élet különböző területein – így például helyet kap a családra, párkapcsolatra, barátokra, munkára, a testi-lelki-szellemi életre, vagy az anyagiakra vonatkozó kérdés is. Listákat lehet írni például az év legjelentősebb sikereiről és kihívásairól, a hálát vagy büszkeséget kiváltó eseményekről, az életünkre legnagyobb hatással lévő emberekről. A lezárás fontos részét képezi a megbocsátásnak és az elengedésnek szánt rész, hogy tiszta lappal kezdhessük az új évet.

Fogyni, többet foglalkozni a hobbinkkal, vagy beteljesíteni egy rég vágyott utazást? A 2017-es rész előre tekint, és álmodni biztat, rögtön az első oldalon lerajzolhatjuk, leírhatjuk, mi mindent szeretnénk elérni idén. Megfogalmazhatjuk a legfontosabb dolgokat, teendőket a különböző élethelyzeteinkben, szerepeinkben, és akár azt is beírhatjuk, milyen „bakancslistás” célt szeretnénk elérni idén. Ezek az oldalak arra is ösztönöznek, hogy összeszedjük, miben kell fejlődnünk, de azt is, hogy mivel jutalmazzuk magunkat, ha elérjük az áhított eredményt. A végén akár választhatunk is egy kulcsszót vagy mottót, melyet magunkkal viszünk az előttünk álló évbe.

A 20 oldalas füzetet bárki ingyen letöltheti és kinyomtathatja magának, kitöltése pedig egyedül és társaságban, közösen is lehetséges. Ha valóban mindent ki szeretnénk írni-rajzolni magunkból, akkor jó pár órát érdemes rászánni, de mindenképpen egy szép, tanulságos folyamatban lesz részünk, mely segít levonni a tanulságokat, és új lendületet adhat a tudatosabb életmódhoz.

Imre Nóra

A füzet elérhető itt: https://yearcompass.com/
Állandó Facebook-oldal: https://www.facebook.com/YearCompass/
Idei Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/718361528340764/

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.