Miért fontos, hogy tanulj?

Olvasási idő: < 1 perc

Nem feltétlenül az iskolai formális tanulásra gondolok most, hanem általában a tanulásra. Megismerni az újat, tanulni (mélyíteni) a régit és úgy állni az élethez, mintha az egész egy nagy tanulás, tapasztalás lenne.

Ha értelmet akarunk adni a dolgoknak, akkor meg kell töltenünk tartalommal. Hangzatosan ilyen az életünk, egy feladat, amit nekünk kell elvégezni, de rajtunk múlik, hogy mit teszünk bele és ilyen a tanulás is.

Miért fontos ez nekünk?
Alapvetően az ember úgy van kódolva hogy a biztonságot keresi. A tudás stabilitást, a stabilitás pedig biztonságot ad.

Tehát, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy folyamatosan új tudást szerezzünk (tanuljunk, elsajátítsunk valamit), az növeli a stabilitásunkat (igen, én ezt tudom, ezt én is értem vagy meg tudom csinálni el tudom végezni), ez pedig biztonságot ad. A kört folytathatnánk; a biztonságérzet megnyugvást, a megnyugvás pedig egyfajta elégedettséget hoz. (Az elégedettség ráadásul szoros kapcsolatban áll a boldogsággal.)

A tanulás persze történhet spontán módon és szándékosan is. Megtörténik akkor is, ha akarjuk és akkor is, ha nem. Ha pedig így van, akkor miért ne tehetnénk hatékonyabbá, gyorsabbá, célirányossá ezt a folyamatot. Ennek a folyamatnak a tudatosítása (megértése és használata) teszi fontossá a tanulás tényét.

A kép forrása: hhttps://elearningindustry.com

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy minimalista emberkísérlete – prológus

Egy minimalista emberkísérlete – prológus

Vannak dolgok, amik nem változnak az évszázadok során. Ilyen például a felhalmozás, a „luxus” cikkek hajhászása. Mindegy, hogy ez a legújabb Iphone vagy egy nagyobb birtok irányába történik, az ember mindig többet és jobbat akar. Talán ez így van...

Bátran (f)élni

Bátran (f)élni

Telt ház, élmény, világképbővítés. Ismét egy kiváló előadás részese lehetett a Pedagógiai esték közönsége. Nemrégen Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas televíziós műsorvezető, szerkesztő látogatott el Szegedre, hogy meséljen arról, miért...