Miért fontos, hogy tanulj?

Olvasási idő: < 1 perc

Nem feltétlenül az iskolai formális tanulásra gondolok most, hanem általában a tanulásra. Megismerni az újat, tanulni (mélyíteni) a régit és úgy állni az élethez, mintha az egész egy nagy tanulás, tapasztalás lenne.

Ha értelmet akarunk adni a dolgoknak, akkor meg kell töltenünk tartalommal. Hangzatosan ilyen az életünk, egy feladat, amit nekünk kell elvégezni, de rajtunk múlik, hogy mit teszünk bele és ilyen a tanulás is.

Miért fontos ez nekünk?
Alapvetően az ember úgy van kódolva hogy a biztonságot keresi. A tudás stabilitást, a stabilitás pedig biztonságot ad.

Tehát, ha tudatosan odafigyelünk arra, hogy folyamatosan új tudást szerezzünk (tanuljunk, elsajátítsunk valamit), az növeli a stabilitásunkat (igen, én ezt tudom, ezt én is értem vagy meg tudom csinálni el tudom végezni), ez pedig biztonságot ad. A kört folytathatnánk; a biztonságérzet megnyugvást, a megnyugvás pedig egyfajta elégedettséget hoz. (Az elégedettség ráadásul szoros kapcsolatban áll a boldogsággal.)

A tanulás persze történhet spontán módon és szándékosan is. Megtörténik akkor is, ha akarjuk és akkor is, ha nem. Ha pedig így van, akkor miért ne tehetnénk hatékonyabbá, gyorsabbá, célirányossá ezt a folyamatot. Ennek a folyamatnak a tudatosítása (megértése és használata) teszi fontossá a tanulás tényét.

A kép forrása: hhttps://elearningindustry.com

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.