Miért van ennyi bugyuta műsor a TV-ben?

Olvasási idő: 2 perc

Régóta foglalkoztat ez a kérdés. Az emberek többsége naponta több órát tölt el a TV előtt, butábbnál butább műsorokat bámulva, miközben váltig állítják, hogy soha semmi nincs benne. Nézik a Maunikasót, a szappanoperákat, az amerikai „lövöldözős filmeket”, a minden évben megrendezett tehetségkutató műsorokat, a teleshop-ot, a híradót egymás után 3 tv csatornán, amiben válogatott riportok vannak az erőszakról, balesetekről, természeti katasztrófákról, a terrorizmusról, a migránsokról és az aktuális politikai párt szemszögéből történő lényegtelen eseményekről, miközben szidják a szerkesztőket, hogy nem tudnak normális műsorokat vetíteni.

Nos, a normális nagyon szubjektív, azonban talán abban egyetért velem a kedves olvasó, hogy a felsorolt műsorok helyett, nagyobb haszna lenne, mondjuk, ismeretterjesztő csatornákat nézni, melyekből tanulhat gyermek, felnőtt és szép korú egyaránt. (Az emberek többsége, ha megkérdezik tőle, azt mondja, hogy mindig ilyeneket néz, aztán hazamegy, és azt sem tudja, hogy vannak ilyen csatornái.) Lehet, hogy unalmas, mert nem robban fel benne 3 autó percenként, vagy nincsenek mindben celebek, akiknek életéről beszélgethetünk munkahelyünkön, vagy nem tolják az arcunkba, hogy mikor mit és hogyan higgyük (MONDJON NEMET! VEGYE MEG EZT!), de ismeretekkel lehetünk gazdagabbak, melyekről értelmes beszélgetést folytathatunk értelmes emberekkel.

Nem arról fogunk beszélgetni, hogy Sri Lankán tájfun volt, és ez mennyire szörnyű és tragikus. Nem arról fogunk beszélni, hogy celebek hogyan jöttek össze és váltak el, hogyan varratták fel melyik testrészüket, sőt még arról sem, hogy melyik gyógyszert vegyem meg, melyik lottót játsszam, vagy melyik másik bugyuta tv műsort nézzem meg este.

Szeretném azt hinni, hogy nem csupán a szerkesztők, és akik fölöttük állnak, határozzák meg azt, hogy mit nézzünk, hanem az emberek maguk is dönthetnek arról, hogy milyen műsorok menjenek a tv-ben. Mi lenne, ha nem néznénk olyan műsorokat, amik nincsenek hasznunkra? Mi lenne, ha nem néznénk valóságshow-kat, ha nem azon vihognánk ész nélkül, hogy a celebek hogyan bukdácsolnak, hogyha mi magunk válogatnánk meg, hogy milyen híreket szeretnénk látni és hallani? Mi lenne, ha egyszerűen nem kapcsolnánk be a televíziónkat, csak azért, hogy szóljon, csak azért, hogy bámuljunk valamit, csak azért, hogy összeüljön előtte a család?

Mi lenne, ha tv nézés helyett olvasnánk? Mi lenne, ha helyette művelődnénk, ha egy új, hasznos hobbit találnánk, ha a család, mondjuk, társasjátékozna, vagy beszélgetne? Mi lenne, ha helyette elkezdenénk gondolkozni?

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

Mi az idő?

Mi az idő?

Mi az idő? Ezerféle megfogalmazással találkozunk rendszeresen, amik nagyobbnál nagyobb életbölcsességeknek hangzanak, mint pl.: “Az idő pénz." "Az idő relatív." "Arra van időd, amire te szeretnéd.” Ezek nagyon okos gondolatok és valahol...