Mit jelent az a szó, hogy TUDATOS?

Olvasási idő: 2 perc

Tudatos leszek attól, ha megváltoztatok egy-egy viselkedést, elengedek egy-két sérelmet, odafigyelek magamra és környezetemre? Hogyan kell ezeket csinálni? Ettől jobb lesz nekem? S mi lesz, ha tudatos leszek? Ezeket a kérdéseket hozom közös nevező alá ebben a cikkben.

Járjunk utána, hogy mi ez az egyre többet használt szó; tudatos.

Az egyik lehetőségünk például, hogy felkeressük az elérhető szakirodalmat a témában. Egy másik esetben pedig megnézzük, hogy a köznyelvben miként és mire használják ezt a szót. Harmadik, negyedik és további opciót most nem nézünk, elkerülünk minden tudományosságot és a teljesség kitételét sem teljesítjük. Esetünkben mindkét oldalról csipegetünk egy kicsit, majd megalkotunk egy saját értelmezést. Egy pillanatkép részlete a tudatosságról.

Szakirodalom

Fellapozva a jó öreg Officina Egyetemes Lexikont (1994, 936. o.) ezt találjuk:
Tudat: „szűkebb értelemben: tárgyak, helyzetek, élmények értelemszerű felfogása; tágabb értelemben: a lelki és a szellemi folyamatok összessége”.

Majd hamar megtaláljuk Matthias Horx, a Jövőkutató Intézet alapítója által bevezetett selfness fogalmát, ami már közelebb jár a pontosabb értelmezéshez. Selfness (tudatos): tudatos életvitel, olyan életvezetési módszer, amely holisztikus (test-lélek-szellem) nézetből áll, ezek összhangját hangsúlyozza, és magát az egyént helyezi központba. Matthiasról bővebben: https://www.horx.com/

Tehát, aki tudatos, az tudatánál van, s felfogja a belső és külső folyamatok összességét. Tudja mi történik vele, és a saját életére bír pozitív hatással. Rendben.

Köznyelv

A hazai több tucat életvezetési tanácsokkal, egészséggel és spiritualitással foglalkozó oldalak közül véletlenszerűen válogatva kiválasztottunk további lehetséges értelmezéseket.

Szerintük a tudatosság:

  • Azt jelenti, hogy jóval éberebbé válsz életed minden szintjére és aspektusára. Többé nem robotpilóta-üzemmódban élsz. https://sorsunkutja.blogspot.hu
  • Aki jól ismeri önmagát, az pontosan tudja, mire van szüksége. Nem fut felesleges köröket, hanem könnyebben felismeri, kik azok az emberek, mik azok az időtöltések, vagy akár tárgyak, akikkel és amikkel érdemes magát körülvennie.  https://hajraegeszseg.hu/
  • A tudatos döntés nem félelemből, hanem szeretetből fakad, leglényegesebb tulajdonsága pedig az, hogy felelősséget vállalsz a döntésért! Nem valami ellen, hanem valamiért hozod meg a döntést. https://komlomedia.wordpress.com/
  • Ennek a folyamatnak egyik lényeges eleme, hogy a tudattalan mélységeiben zajló folyamatokat tudatos szintre hozzuk, hiszen ezen a szinten a tudatos elménk is tud a korábban megfoghatatlan, érthetetlen s így kontrollálatlan lelki tartalmakkal dolgozni. Például megváltoztatni egy-egy viselkedést, elengedni egy elavult hiedelmet, túllépni egy régi sérelmen, más, pozitív értékekre helyezni a fókuszt. https://www.hazateres.net

Lényegében a köznyelv szerint is egy folyamatról van szó. Ebben viszont kiemelt szerepet kap éberség, magunk és a környezet kapcsolata, az önismeret, illetve a felelősségvállalás.

Érdemes megállni egy kicsit; akkor most nekem figyelnem kéne (éberség) dolgokra, meg felelősséget kellene vállalnom. Kinek van erre kedve/ideje?

Nos, itt jön elő az első szelekciós tényező.  Akinek ez sok, az kihagyja és folytatja úgy az életét, ahogyan azt eddig tette. Ám, ha ezek egy parányit megmozgatták, akkor kész elindulni a hosszú és rögös úton.

… és szerintünk milyen ez a tudatos út?

Olyan felelős döntések sorozata, amikor az automatikus cselekvéseket egy-egy pillanatra megállítod, elgondolkozol azon, hogy én itt és most mit tudnék tenni, hogy nekem / másnak most vagy később jobb legyen és ennek megfelelően cselekszel.

Ebben tehát van folyamatos monitorozás (önmagunk és a környezetünk felé), figyelempont váltás, hibák és jó döntések, információgyűjtés és sok más apró tényező, ami segíthet minket utunkon.  

Fárasztó? Igen.
Megéri? Te mondd meg..

Források:
Officina Egyetemes Lexikon (1994), 1 kötet, Officina Nova Kiadó, Budapest.
https://www.horx.com/
https://sorsunkutja.blogspot.hu/2012/01/gondolatok-tudatossagrol-adama.html
https://hajraegeszseg.hu/cikk/2014-09-26/a-tudatossag-kora-ebredezo-vilag
https://komlomedia.wordpress.com/category/egeszseg-2/page/3/
https://www.hazateres.net/index.phpoption=com_k2&view=item&id=84:tudatoss%C3%A1g-ir%C3%A1ny%C3%ADtani-%C3%A9s-befogadni-az-%C3%A9letedet&Itemid=4

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.

Mi az idő?

Mi az idő?

Mi az idő? Ezerféle megfogalmazással találkozunk rendszeresen, amik nagyobbnál nagyobb életbölcsességeknek hangzanak, mint pl.: “Az idő pénz." "Az idő relatív." "Arra van időd, amire te szeretnéd.” Ezek nagyon okos gondolatok és valahol...