Nem mindegy, hogy a körülményeid változnak, vagy te magad éred el a változást [tudományosan bizonyítva]

Olvasási idő: 2 perc

 Brit tudósok bebizonyították, hogy a boldogságunk tekintetében lényeges különbség van aközött, hogy a körülmények változnak-e körülötted (és erre hatással voltál), avagy ez a változás szándékolt indíttatású és egy bizonyos célt szolgált.

Két tényezőt tisztáznunk kell az elején:

1) a körülmények változása (ilyen lehet például, ha valakit vezetővé léptetnek elő, ami tekintélyes fizetésemeléssel jár vagy lakást, kocsit örököl) az adott személy életében jelentős változásokat hoz.

2) a szándékolt változás (ilyen lehet például klubtagság megszerzése, új hobbi felvétele vagy akár a pályamódosítás)  az, amelyet egy cél elérésére vagy egy tevékenység kezdeményezése érdekében kell erőfeszítések kell tennünk.

Láthatjuk, hogy mindkét esetben egy cselekvés indítja be a változást. Talán mondanom se kell, hogy a tudatosság elérése érdekben elengedhetetlen a szándék, s ehhez cselekednünk is kell. A cselekvés pedig változást hoz magával, ami pedig…na de most kanyarodjunk vissza a kutatáshoz…
A résztvevőket  – az adott változás bekövetkezte után – arra kérték, hogy értékeljék mennyire boldogok. A többhetes mérés után az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy bár mindkét tábor tagjainak növekedett a boldogságérzésük, azoknak, akik a környezetük változását élték meg, gyorsabban visszaestek a korábbi boldogságszintjükre. Míg azok, akik életében szándékolt változás történt lényegesen hosszabb ideig voltak boldogabbak.

Újat azzal nem mondunk, ha kijelentjük, hogy sok örömünk származik bármely pozitív tapasztalat egy új formájától. Ahogy azzal sem, hogy ehhez gyorsan hozzá is tudunk szokni. (Figyelmeztet is erre a „jóból is megárt a sok” közmondásunk.) Ekkortól pedig már nem okoz nekünk akkora örömöt. Költöztél már új lakásba? Vettél már egy új kocsit, ruhát stb? Értél már el magasabb ösztöndíjas helyet? Az elején ugye milyen jó volt? Aztán pedig…az érzés tompult.

A kutatók rájöttek arra, hogy folyton változó pszichés környezet,  a belső hajtóerő és a tapasztalások – megteremtésével mintha ezt a tompulást (hedonista habituáció) kivédené az agyunk.

Te kezdtél már el valamilyen sportot, ami mellett
kitartottál? Megtanultál már valamit, ami később újra és újra örömöt okozott neked?  Folyamatosan új és pozitív ingerek táplálták a boldogságszintedet. Ne hidd,  ez sem tart örökké, csupán sokkal tovább, mintha nem tetted volna bele a munkát.

https://www.wedeside.com/wp-content/uploads/2015/06/Screen-Shot-2015-08-09-at-6.52.36-PM-497x330.png

Forrás: https://www.wedeside.com

(Kicsit sarkítva a dolgot, hasonlóan működik, működünk mint a vásárlások esetében. Nem mindegy, hogy tárgyakat vagy élményeket vásárlunk. Erről Kumar, Killingsworth és Gilovichék írt tanulmányt.)

A kutatók és az Ötszázalék javaslatai tehát:

  • keresd a szándékolt változás lehetőségét;
  • tegyél erőfeszítést új szokások, hobbik, sportok kipróbálásába;
  • olyan tevékenységet válassz, ami illik a személyiségedhez, képességeidhez és értékeidhez;
  • Gondold végig, mi az, amit szeretsz csinálni. Ha megvan, keresd meg azokat az elemeket, amik élvezetessé teszik azt, s keressük meg hasonló dolgokban (pl. ha teniszezni szeretsz, próbáld ki a ping-pongot, tollast vagy a squash-t. Ha keresztrejtvényt szeretsz fejteni, próbáld ki a sodokut.)

.. és boldogabb leszel.

Nos, mit fogsz tenni?
Oszd meg ezt a bejegyzést, hogy a barátaid is boldogabbak lehessenek.
Írd meg Facebook-on, hogy te min fogsz változtatni.

*Az öröm és a boldogság különbségéről egy következő cikkben fogunk értekezni.

Forrás:
tanulmány
Kennon M. Sheldon és Sonja Lyubomirsky (2007): Is it possible to become happier? (And if so, how?). Social and Personality Psychology Compass, 1/1. 129-145.

képek
https://www.ox.ac.uk
https://www.wedeside.com

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.