Nyugalom

Olvasási idő: 2 perc

Amikor elégedetlen vagy, akkor azzal nem értesz egyet, hogy egy bizonyos helyzet, valami vagy valaki nem kedvez számodra, nem szolgálja ki az elvárásaid. Ha valami nem úgy alakul, ahogy várja az ember, hajlamos rosszul érezni magát, csalódni, esetenként mérgesnek, dühösnek lenni.

Hogy mit lehet tenni ennek a kivédésére?

  1. Cselekedj önállóan! Gyakran elkövetett hiba, hogy az emberek másokra vagy éppen a „megfelelő pillanatra” várnak, hogy megtegyenek valamit. Ha meghoztál egy döntést, el akarsz érni egy célt, valósítsd meg. Ne magyarázd meg magadnak, hogy más is kell hozzá. Minél hamarabb lépsz, annál gyorsabban gondolkodhatsz a következőkön. Függetlenedj a környezetedtől! Lehet, másoknak nem azok a céljai, mint neked, ettől még tehetsz érte. Például kereshetsz olyat, akit érdekel, amit akarsz.
  2. Vetkőzd le az elvárásaid!Nincs olyan, hogy „nekem ez jár”. Engedd el az egoizmust! Így rengeteg idegeskedéstől óvhatod meg magad. Íme, két példa:

„Ez miért nincs a helyén?”

Ha nincs a helyén, az téged zavar. Ha Téged zavar, ne a környezetedtől várd el, hogy kiszolgáljon és megfeleljen az igényeidnek. Az első pont arról szól, hogy cselekedj önállóan. Ne várj másra, hogy megtegye helyetted. Elteszed, mert te úgy szereted. Ennyi. Ha más tart helyetted rendet, már van is miért hálásnak lenned.

„Nem igaz, hogy nem jön a busz!”

Nos, igen, a busz vagy jön, vagy már elment vagy előszeretettel késik. De az, hogy az utolsó lehetséges busszal mész, és nem hagysz időt a hibafaktoroknak, az a te hibád. Legyél felkészült és összeszedett! Legyél tudatos! Mikor indulsz, mennyi idő lehet az út és a többi.

  1. Fogadd el a tényeket!Mert ugye valami nincs a helyén, vagy épp nem jön a busz. Felmerül a kérdés, hogy akkor most tényleg az a megoldás, hogy törődjön bele az ember a helyzetébe? Azt mondom, részben. Amint elfogadtad a tényeket, gyakorlatilag túllendültél a problémán, így koncentrálhatsz a probléma megoldására. A megoldásra fókuszálj!
  2. Őrizd meg magadban a békét!Ez a pont összefoglalja a fenti hármat. Ugyanis, ha békés vagy, nem félsz önállóan cselekedni, nem generálsz magadnak feszültséget azzal, hogy fennakadsz dolgokon, és könnyen elfogadhatod a spontán helyzeteket is. Minél higgadtabb maradsz, annál jobb válaszlépések juthatnak az eszedbe. Szóval törekedj a békére magaddal, és magadon keresztül másokkal is. Legyél kizökkenthetetlenül higgadt!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy élménybeszámoló a Tátrából

Egy élménybeszámoló a Tátrából

A Tudatos ötszázaléknak mint küldő szervezetnek köszönhetően vehettem részt egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos ifjúsági cserén Poroninban, Lengyelországban május 3. és 9. között. A cserén öt országból – Magyarországról, Lengyelországból,...