TTT- tippek, tanácsok télre

Olvasási idő: 2 perc

Tombol a hideg, hóval, faggyal, viharos széllel. A következőkben olyan javaslatokat gyűjtöttem pontokba, melyek könnyen hasznosíthatók, s megfontolandók lehetnek ebben az időszakban. Nem igényel nagyobb anyagi kiadást, viszont olyan apróságok, amire érdemes odafigyelnünk ilyenkor.

Fűtés: Sok energiát és pénzt takaríthatunk meg a nyílászárók megfelelő szigetelésével. A friss levegő, a mindennapi szellőztetés nem árt, hogy az elhasznált levegő kicserélődhessen a szobákban. Ilyenkor érdemes a fűtést lejjebb vennünk, feleslegesen ne fűtsük az utcát. Emellett, vegyük figyelembe, hogy tél van, ennek az időnek pedig velejárója a hideg. Ideális esetben a szobákban a 20 fok körüli hőmérséklet optimális, ha mégis fáznánk ne a fűtést erősítsük, húzzunk fel egy vastag kötött pulcsit és már meg is oldódott a dolog.

Fotó: Kávai Zsuzsanna

Fotó: Kávai Zsuzsanna

Táplálkozás: Fontos, hogy ne feledkezzünk el ebben az időben sem a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitelről. Szervezetünk több kórokozónak van kitéve, így érdemes megtámogatnunk az egészségünk érdekében. Legyen része az étkezésnek a zöldség, a gyümölcs, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolhassuk. Helyi termelőktől vásároljunk, a választás az idényjellegűekre essen, ne a szőlőre, vagy a földieperre, ugyanis ezek szállításával rengeteg felesleges CO2 kerül a levegőbe.

Vízfogyasztás: Ebben az évszakban más, testünk vízháztartásának működése, kevesebbet izzadunk. Így ritkábban érezzük a szomjúságot. Sokan ilyenkor napi 1-2 pohár vizet juttatnak szervezetükbe, de fontos, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás ilyenkor se maradjon el, napi 1-1,5 liter fogyasztása ajánlott lenne. Kerüljük a sok szénsavas üdítőt, válasszuk a meleg teákat helyette.

Ruházat: A réteges öltözködés a legjobb védekezés. Amikor az utcára készülünk, eredményesebben megóvhatjuk magunkat a gyors meghűléstől, ha több ruhadarabot veszünk magunkra, mint csak egy vastagot. A testhőt így hosszabb időre megőrizhetjük. Emellett ügyeljünk arra, hogy a kéz és lábujjak, a fülünk és orrunk védve legyen, ugyanis ezek a testrészeink fagynak át elsőként a hidegben.

Fotó: Lyndsey Young

Fotó: Lyndsey Young

Sport: Több ruha, többet takar. Közben megbeszéljük magunkkal, hogy majd ha jön a tavasz futni fogunk, eljárunk a konditerembe, leadjuk a télen felszedett kilókat. Ennek ellenére, érdemes és szükséges a mozgásra ilyenkor is időt szánni, hisz testünk és lelkünk is meghálálja. Heti 2 alkalommal, akár a szobákban végezhető gyakorlatokat is választhatjuk, vagy egy sétát a friss levegőn, kint a szabadban. Mindezzel sokat tehetünk magunkért és az egészségünk megőrzéséért.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.