TTT- tippek, tanácsok télre

Olvasási idő: 2 perc

Tombol a hideg, hóval, faggyal, viharos széllel. A következőkben olyan javaslatokat gyűjtöttem pontokba, melyek könnyen hasznosíthatók, s megfontolandók lehetnek ebben az időszakban. Nem igényel nagyobb anyagi kiadást, viszont olyan apróságok, amire érdemes odafigyelnünk ilyenkor.

Fűtés: Sok energiát és pénzt takaríthatunk meg a nyílászárók megfelelő szigetelésével. A friss levegő, a mindennapi szellőztetés nem árt, hogy az elhasznált levegő kicserélődhessen a szobákban. Ilyenkor érdemes a fűtést lejjebb vennünk, feleslegesen ne fűtsük az utcát. Emellett, vegyük figyelembe, hogy tél van, ennek az időnek pedig velejárója a hideg. Ideális esetben a szobákban a 20 fok körüli hőmérséklet optimális, ha mégis fáznánk ne a fűtést erősítsük, húzzunk fel egy vastag kötött pulcsit és már meg is oldódott a dolog.

Fotó: Kávai Zsuzsanna

Fotó: Kávai Zsuzsanna

Táplálkozás: Fontos, hogy ne feledkezzünk el ebben az időben sem a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagbevitelről. Szervezetünk több kórokozónak van kitéve, így érdemes megtámogatnunk az egészségünk érdekében. Legyen része az étkezésnek a zöldség, a gyümölcs, hogy a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolhassuk. Helyi termelőktől vásároljunk, a választás az idényjellegűekre essen, ne a szőlőre, vagy a földieperre, ugyanis ezek szállításával rengeteg felesleges CO2 kerül a levegőbe.

Vízfogyasztás: Ebben az évszakban más, testünk vízháztartásának működése, kevesebbet izzadunk. Így ritkábban érezzük a szomjúságot. Sokan ilyenkor napi 1-2 pohár vizet juttatnak szervezetükbe, de fontos, hogy a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás ilyenkor se maradjon el, napi 1-1,5 liter fogyasztása ajánlott lenne. Kerüljük a sok szénsavas üdítőt, válasszuk a meleg teákat helyette.

Ruházat: A réteges öltözködés a legjobb védekezés. Amikor az utcára készülünk, eredményesebben megóvhatjuk magunkat a gyors meghűléstől, ha több ruhadarabot veszünk magunkra, mint csak egy vastagot. A testhőt így hosszabb időre megőrizhetjük. Emellett ügyeljünk arra, hogy a kéz és lábujjak, a fülünk és orrunk védve legyen, ugyanis ezek a testrészeink fagynak át elsőként a hidegben.

Fotó: Lyndsey Young

Fotó: Lyndsey Young

Sport: Több ruha, többet takar. Közben megbeszéljük magunkkal, hogy majd ha jön a tavasz futni fogunk, eljárunk a konditerembe, leadjuk a télen felszedett kilókat. Ennek ellenére, érdemes és szükséges a mozgásra ilyenkor is időt szánni, hisz testünk és lelkünk is meghálálja. Heti 2 alkalommal, akár a szobákban végezhető gyakorlatokat is választhatjuk, vagy egy sétát a friss levegőn, kint a szabadban. Mindezzel sokat tehetünk magunkért és az egészségünk megőrzéséért.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Egy élménybeszámoló a Tátrából

Egy élménybeszámoló a Tátrából

A Tudatos ötszázaléknak mint küldő szervezetnek köszönhetően vehettem részt egy, az egészséges életmóddal kapcsolatos ifjúsági cserén Poroninban, Lengyelországban május 3. és 9. között. A cserén öt országból – Magyarországról, Lengyelországból,...