Tudatos érzelmek

Olvasási idő: 2 perc

Érzelmi reakcióinkat a tudattalanunk irányítja, ezért egyszerűen képtelenség magunknak megparancsolni, hogy mit érezzünk. Ám a tudattalan által adott reakciót tudatosíthatjuk, amely által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, hogy később esetleg ne kövessük el ugyanazt a hibát tudattalan érzelmeink irányítása alatt.

A tudattalant, mint fogalmat, Sigmund Freud nevéhez köthetjük. Cselekedeteinkre a tudat alatt megbúvó érzések, benyomások, késztetések és motivációk vannak hatással, melyeket nagyon, de nagyon nehéz észrevenni.  A legtöbbször akkor érzékelhetjük ezt, amikor magunk sem tudjuk miért, de túlreagálunk valamit. Ilyenkor olyan, a tudattalanban megragadt érzelmek és reakciók törnek felszínre, amelyek kora életszakaszunk környezeti hatásai által keletkeztek. Emiatt fordulhat elő, hogy például egy párkapcsolatban iszonyatosan hevesen reagálunk olyasvalamire, amelyről a másik fél fel sem tudja fogni, hogy ez számunkra miért probléma.

Vegyünk egy példát. Anikó és László pár éves kapcsolatban élnek, de kapcsolatukban rendszeresen gondot okoz Anikó szinte semmiből fakadó sírása, és László erre adott reakciója. Ezek a konfliktusok legtöbbször akkor fordulnak elő, ha Anikó szeretne elmenni egy utazásra, vagy valamilyen programra, ám ha ezt valamiért nem sikerül kivitelezni, leginkább László miatt, akkor Anikó teljesen összeomlik és sírni kezd. Pedig nagyon sok közös programot csinálnak együtt, de ha valami nem az elképzelései szerint megy, érzelmei kikényszerítik belőle a sírást.
László mivel abszolút nem érti, hogy egy olyan mondat, mint az “ez a hétvége most nem lenne alkalmas erre” vagy a “jó egyszer lehet róla szó”, miért vált ki a lányból ilyen heves reakciókat.

Nos, Anikó kislányként nagyon szeretett volna eljutni a vidámparkba. Az édesapja minden nyáron megígérte, hogy idén összeszed annyi pénzt, hogy elmenjenek. Ez sose következett be, és ez nagyon sok, az apja által tett ígérettel így történt. Anikó heves reakciói abból erednek, hogy bár megbízik Lászlóban és szereti, a tudatalattija figyelmezteti, hogy megint a csalódás veszélye áll fent, megint nem fogják elvinni a vidámparkba.

A hasonló problémák megelőzésének, a feltörő erős érzelmek kezelésének eszköze saját tudattalanunk megismerése, tudattalan tartalmaink tudatosítása, melyben a pszichoterápia, az önismeret, a mély önreflexió lehet segítségünkre. Természetesen ez nagyon ijesztő, hiszen saját tudattalanunk megismerése összetörheti az általunk biztonságosnak ítélt kis világunkat, a saját magunkról alkotott elképzeléseinket. Mégis nagyon fontos és hasznos, ha szembenézünk tudatalattink jelzéseivel, és megpróbáljuk tudatosítani az érzelmeinkre adott reakcióinkat, hiszen ezzel elkerülhetővé válnak az ebből adódó konfliktusaink, szorongásaink, érthetetlen viselkedésünk.

A bejegyzés a hvg.hu ezen cikke alapján íródott.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.