Tudatos érzelmek

Olvasási idő: 2 perc

Érzelmi reakcióinkat a tudattalanunk irányítja, ezért egyszerűen képtelenség magunknak megparancsolni, hogy mit érezzünk. Ám a tudattalan által adott reakciót tudatosíthatjuk, amely által közelebb kerülhetünk önmagunkhoz, hogy később esetleg ne kövessük el ugyanazt a hibát tudattalan érzelmeink irányítása alatt.

A tudattalant, mint fogalmat, Sigmund Freud nevéhez köthetjük. Cselekedeteinkre a tudat alatt megbúvó érzések, benyomások, késztetések és motivációk vannak hatással, melyeket nagyon, de nagyon nehéz észrevenni.  A legtöbbször akkor érzékelhetjük ezt, amikor magunk sem tudjuk miért, de túlreagálunk valamit. Ilyenkor olyan, a tudattalanban megragadt érzelmek és reakciók törnek felszínre, amelyek kora életszakaszunk környezeti hatásai által keletkeztek. Emiatt fordulhat elő, hogy például egy párkapcsolatban iszonyatosan hevesen reagálunk olyasvalamire, amelyről a másik fél fel sem tudja fogni, hogy ez számunkra miért probléma.

Vegyünk egy példát. Anikó és László pár éves kapcsolatban élnek, de kapcsolatukban rendszeresen gondot okoz Anikó szinte semmiből fakadó sírása, és László erre adott reakciója. Ezek a konfliktusok legtöbbször akkor fordulnak elő, ha Anikó szeretne elmenni egy utazásra, vagy valamilyen programra, ám ha ezt valamiért nem sikerül kivitelezni, leginkább László miatt, akkor Anikó teljesen összeomlik és sírni kezd. Pedig nagyon sok közös programot csinálnak együtt, de ha valami nem az elképzelései szerint megy, érzelmei kikényszerítik belőle a sírást.
László mivel abszolút nem érti, hogy egy olyan mondat, mint az “ez a hétvége most nem lenne alkalmas erre” vagy a “jó egyszer lehet róla szó”, miért vált ki a lányból ilyen heves reakciókat.

Nos, Anikó kislányként nagyon szeretett volna eljutni a vidámparkba. Az édesapja minden nyáron megígérte, hogy idén összeszed annyi pénzt, hogy elmenjenek. Ez sose következett be, és ez nagyon sok, az apja által tett ígérettel így történt. Anikó heves reakciói abból erednek, hogy bár megbízik Lászlóban és szereti, a tudatalattija figyelmezteti, hogy megint a csalódás veszélye áll fent, megint nem fogják elvinni a vidámparkba.

A hasonló problémák megelőzésének, a feltörő erős érzelmek kezelésének eszköze saját tudattalanunk megismerése, tudattalan tartalmaink tudatosítása, melyben a pszichoterápia, az önismeret, a mély önreflexió lehet segítségünkre. Természetesen ez nagyon ijesztő, hiszen saját tudattalanunk megismerése összetörheti az általunk biztonságosnak ítélt kis világunkat, a saját magunkról alkotott elképzeléseinket. Mégis nagyon fontos és hasznos, ha szembenézünk tudatalattink jelzéseivel, és megpróbáljuk tudatosítani az érzelmeinkre adott reakcióinkat, hiszen ezzel elkerülhetővé válnak az ebből adódó konfliktusaink, szorongásaink, érthetetlen viselkedésünk.

A bejegyzés a hvg.hu ezen cikke alapján íródott.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek