Miért (ne) nyomd le a szundit?

Olvasási idő: 2 perc

Gondolkoztál már azon, hogy mitől van olyan nagy ereje a szundi gombnak? Mire gondolsz, amikor este beállítod a másnapi ébresztőt és a szundit? „Jajj, csak el ne aludjak.” „Kell majd azaz öt perc.” „Tegnap is alig bírtam felkelni, ennyi kijár nekem.” Ismerős mondatok, ugye? Van, akit ez nem érint, van, aki szerint ez rendjén van és akad olyan, akit zavar, hogy így van. Ez a cikk, az utolsó esetet taglalja.

Forrás: https://wallpapers-xs.blogspot.hu/

Egy súlyos kérdéssel indítok: Te miért kelsz fel reggelente? Most komolyan! Mi az az egetverő dolog, ami miatt azt gondolod, hogy ma fel kell kelned, ki kell bújnod az ágyból és nekilátni a napi rutin teendőknek. Gondolom megszokásból, mert tegnap is felkeltél és az előtt is. Bagatell, nem? De mi van mögötte? Akad egyáltalán valami mögötte? Tudod, hogy miért kell neked reggel korán egy (kissé) idegesítő hangra riadalmat érezned („jajj, ne már, olyan korán van még.”) és ezzel indítanod a napod?

„Az emberek gyakran azt mondják, hogy a motiváció nem tart túl sokáig. Nos, a fürdés sem – éppen ezért javasoljuk naponta.” – Zig Ziglar motivációs szónok

A motivációval foglalkozó a (populáris) szakirodalom szerint kell, hogy legyen valami belső erő, ami nap, mint nap hajt téged. Legyen ez bármi. Egy szakdolgozat a félév végén, egy régen várt találkozás, a másnapi edzés, bármi. Ennek a dolognak viszont olyan erősnek kell lennie, és akarnod kell annyira, hogy kikeltsen az ágyból és elvégezd az aznapra felírt teendőket. Mert teendők mindig vannak.

A motivációd, a belső hangod, a válasz a kérdésre („miért kelsz fel reggelente?” ) lesz az az erő, ami erősebb lesz a szundi gombnál.

– Aludj még vissza egy kicsit!
– Ma nem!

 Ez a cikk az Eötvös blogon is megjelent.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.