Prezi Mindset Halácsy Péterrel

Olvasási idő: 2 perc

Nem is olyan rég egy előadáson voltam, ahol Halácsy Péter, a Prezi egyik alapítója adott elő. Belépős volt, kifizettem. Akkor még nem tudtam, hogy életem egyik leghasznosabb 1600 Forintját költöttem el.

Rengeteget jegyzeteltem, melyből kiválogattam azokat a főbb mondanivalókat, melyek engem leginkább megfogtak és melyeket tovább szeretnék adni neked is.

Először is, elmesélte, hogy 24 éves koráig szinte nem küzdött igazán semmiért, született tehetség volt, minden a jó irányba vitte őt, majd eljött a 25-26 éves kor, amikor semmi nem jött össze neki, melyet ő a „tehetséges emberek tragédiájának” nevezett. Sok ilyen ember ekkor jut el oda, hogy komolyan meg kell küzdeni valamiért és ekkor kell rájönnie, hogy mégsem annyira tehetséges. Péter szerint, ha ezt elfogadod, már megtetted az első lépést afelé, hogy kikerülj ebből a mocsárból.

Majd a cég alapítására tért, melyet a rossz időszak közben/után kezdtek el. Állítása szerint 3 olyan ember állt össze, akiknek köze nem volt egy cég vezetéséhez. Mégis, mint azt látjuk, bejött nekik. S mi volt a titkuk? Péter szerint a „mindset” hozzáállásban keresendő a válasz, mely szerint „Még nem tudom, még nem értek hozzá, de majd megtanulom, hiszen gyakorlással mindenfajta tudást képes vagyok fejleszteni!”

Ez kell ahhoz, hogy elindíts egy céget, hogy jó vezető legyél, és hogy megváltozzon az életed. Ugyanis, ha elfogadod, hogy nem tudod, már tudod, hogy mit kell tudnod, és ha eltökéled, hogy úgyis meg fogod csinálni, akkor meg fogod csinálni. Ez az egyik olyan dolog, amin elgondolkoztam, valamint még egy dolog:

„Vésd az agyadba, mindig tudsz jobb lenni, de soha a legjobb!” Péter azt mondta, nem szabad másokhoz hasonlítanod magad, mert akkor az ő teljesítményükhöz méred magad, nem pedig a sajátodhoz. Elsősorban viszont neked kell fejlődnöd! Nem azt kell nézned, hogy jobb vagy-e, mint a másik, hanem jobb vagy-e, mint a tegnapi önmagad! Szerinte ez az egyik forrása a boldogtalanságnak és az elégedettlenségnek, mellyel abszolút egyet tudok érteni. A lényeg: Legyél képes minden nap jobb lenni!

Végül, amit szintén meg szeretnék veled osztani, amit fontosnak tartanak a Prezinél, hogy mindig, minden témában nyitottak. Nincs csőlátásuk, nem ragaszkodnak a berögzült, dogmatikus normákhoz, nyitottak az újdonságok felé és keresik is azokat.

Például Péter állítása szerint ők voltak az első olyan cég, mely Budapesten a Gay Pride-on kinyilvánította, hogy nyitottak és elfogadóak. A következő évben 80 cég követte őket. Továbbá, olyan akciókat csináltak, amikor csak úgy elmentek egy hátrányos helyzetű településre, és segítettek az ott élő embereken. Iskolát újítottak fel, templomot renováltak stb. Ez is olyan dolog, melyet azóta több cég is követ.

Nagyon szimpatikus volt az, és személy szerint nem gondolom álszenteskedésnek, amikor azt mondta, hogy a pénzt és a hírnevet arra lehet és kell felhasználni, hogy javítsd a környezeted. Nem a saját szórakoztatásodra, vagy megélhetésedre kell fordítani, hanem, hogy a körülötted élő emberek életét jobbá tedd!

További sok sikert kívánunk a munkájukhoz és a céljaik eléréséhez, reméljük valamilyen módon mi is részesei lehetünk ezeknek a sikereknek!

Ezek a cikkek is érdekelhetnek

Énidő nyáron is

Énidő nyáron is

Az énidő. Sokat lovagolok ezen a témán, mert, bár nagyon szeretném, nem sikerült még teljesen, bűntudatmentesen és szükséges egészségmegőrző rituáléként beépíteni az életembe. Pedig egyre nagyobb szükségem van rá, és azt gondolom, hogy nem csak...

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Mi lett volna, ha tudatosan tervezed meg az évet

Olvasási idő: 5 perc Az év elején még lelkesek vagyunk, tele ötlettel, tettvággyal és meg akarjuk váltani a világot. Ahogy haladunk az időben előre ez az érzés majd alábbhagy, esetleg elszáll az ihlet és már nem lelkesedünk annyira, de ha tudatosan tervezzük a jövőnket, akkor kitarthat ez a lelkesedés nem csak ebben az évben, hanem akár tovább is.
A titok szerintem – nem meglepő módon – az időperspektívában rejlik. Hiszen ez nem egy sima időbeosztáson alapuló szemlélet, itt az egész életünket, annak minden idősíkját együttesen kell kezelni. Nehezen hangzik? Nos igen, először nekem is annak tűnt, de ha kicsit is esélyt adunk neki, hogy az életünk részévé váljon már néhány nap alatt észre fogjuk venni, hogy megint az időperspektíva szempontjait nézve hoztunk meg egy – valószínűleg jó – döntést.